Automobili

Nedelja, 13.04.2014.

11:30

Šta znamo o novom Volvou XC90

Volvo će krajem godine zemeniti aktuelni XC90 drugom generacijom ovog SUV modela. Očekivanja od novog XC90 su velika, s obzirom da će on biti prvi model kompanije sa novim dizajnerskim jezikom, ali i novom platformom i motorima.

Izvor: B92

Default images

Značaj Volvoa XC90 za 2015. prevazilazi običnu smenu generacija jednog modela. On označava prekretnicu u razvoju i projektovanju automobila ovog proizvođača.

Kada je reč o dizajnu spoljašnjosti, Volvo XC90 preuzeće stilske elemente od tri konceptna vozila koje je Volvo predstavio na sajmovima u Frankfurtu, Detroitu i Ženevi. Za dizajn novog XC90 najrelevantniji od ta tri je Volvo Concept XC Coupe.

Koristeći fotografije ovog koncepta, ali i detalje eksterijera koje je još u avgustu 2013. otkrio novi šef dizajna, Tomas Ingenlat, Auto Express objavio je kompjuterske rendere koji pokazuju kako bi trebalo da izgleda druga generacija XC90.
Izvor: Auto Express/Poblete
Tradicionalisti ne treba da se brinu. Volvo XC90 imaće karakteristične detalje po kojima je ovaj brend prepoznatljiv, kao što su maska hladnjaka sa velikim Volvo amblemom, ili specifično oblikovana stop svetla.

Jedna od odlika novog dizajna su i LED dnevna svetla u obliku položenog slova "T", dok će u unutrašnjsti kupcima biti ponuđen novi multimedijalni uređaj, sa velikim 9,3 inčnim displejom, koji koristi Apple CarPlay sistem.
Izvor: Auto Express/Poblete
Važna karakteristika novog sistema je to što će, zahvaljujući upravljačkom interfejsu, olakšati upotrebu multimedijalnog uređaja onima koji su navikli da koriste savremene tablet ili smartfon uređaje - kretanje kroz menije i aplikacije odvija se slično kao na smartfonu.

Pored obavljanja telefonskih razgovora i slanja poruka glasovnim putem, vozaču će biti dostupne i druge funkcije, poput navigacije i muzičkih sadržaja. Kako bi se poboljšala bezbednost u vožnji, mnogim funkcijama upravlja se govornim komandama.

Osim integracije mobilnog uređaja, putem ekrana moguće je pristupiti i raznim funkcijama i komandama samog automobila, kao što je podešavanje klima uređaja i audio sistema i sl.
Izvor: Auto Express/Poblete
Očekuje se da će Volvo XC90 i dalje imati komfornu i prostranu kabinu sa opcijom trećeg reda sedišta i prevoza sedam osoba. Brojne bezbednosne tehnologije kojima se Volvo ponosi se podrazumevaju.

Novi XC90 biće prvi model kompanije postavljen na novu SPA ( Scalable Platform Architecture) platformu, koju će deliti sa svim budućim većim Volvo modelima.

Kada je reč o motorizaciji, kompanija je najavila potpuno novu generaciju ekonomičnih i ekološki prihvatljivijih, četvorocilindričnih 2.0 litarskih Drive-e benzinskih i dizel motora.
Izvor: Auto Express/Poblete
Volvo još uvek nije objavio specifikacije pogonskih jedinica, a očekuje se da će top verzija XC90 imati hibridni pogon koji se sastoji od benzinskog motora i elektromotora postavljenog iznad zadnje osovine automobila. Kombinovana snaga trebalo bi da iznosi najmanje 400 ks a maksimalni obrtni moment 600 Nm.

Pored konfiguracije sa pogonom 4x4, po prvi put u ponudi modela XC90 biće i verzija sa prednjim pogonom. Auto Express saznaje i da će sve verzije novog XC90 biti standardno opremljene osmobrzinskim automatskim menjačem.

Aktuelni XC90 koji je na tržištu više od deset godina, prodat je u preko pola miliona primeraka, što u kompaniji ocenjuju kao odličan rezultat. Volvo ima velika očekivanja od druge generacije ovog modela i veruje da će on nadmašiti svog prethodnika.

Saznajte više o tri nova Volvo koncepta koje je ovaj proizvođač predstavio na auto-salonima u Frankfurtu, Detroitu i Ženevi:

Volvo Concept Coupe
Volvo Concept XC Coupe
Volvo Concept Estate

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Podeli: