Tri Opelove ženevske premijere

Opel je na svom štandu u Hali 2 na ženevskom auto-salonu predstavio tri nova modela. Premijeru su imali ADAM Rocks, sportska verzija ADAM S i najsnažnija Astra OPC do sada, koja nosi oznaku EXTREME.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

13:15

Default images

ADAM Rocks, najnoviji model u Opelovoj porodici, dugačak je 3,74 metra i zamišljen je kao urbano vozilo koje se zahvaljujući povećanom klirensu za 15 mm može uputiti u avanture izvan asfaltiranih puteva.

U odnosu na regularnu verziju modela ADAM, delovi šasije su modifikovani ili ponovo podešeni, a viši i širi izgled ukombinovan je sa 17 inčnim ili 18 inčnim alu felnama.
Opel ADAM Rocks
Opel ADAM Rocks ima upečatljiv robustan izgled, sa zaštitnim plastičnim dodacima na donjim delovima karoserije i, kao standardni deo opreme, Swing Top pokretni plateneni krov.

Krov se otvara/zatvara pomoću dugmeta za samo 5 sekundi i nema negativan uticaj na krutost karoserije niti na funkcionalnost auta - prtljažnik zadržava raspon otvaranja kao kod hečbeka a zapremina prtljažnog prostora ostaje nepromenjena.
Opel ADAM Rocks
Opel u modelu ADAM Rocks predstavlja novi 1.0 litarski trocilindrični ECOTEC benzinski Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, koji će uskoro biti dostupan i u standardnom ADAM-u. Ponuda će obuhvatiti dve konfiguracije, sa 66 kW/90 ks i 85 kW/115 ks, obe sa maksimalnim obrtnim momentom od 166 Nm.

Pored ovog motora, kupcima će na raspolaganju biti i tri aktuelna atmosferska benzinca, 1.2 l sa 51 kW/70 ks i 115 Nm, te dve 1.4 litarske jedinice, sa 64 kW/87 ks i 74 kW/100 ks, obe sa 130 Nm obrtnog momenta.

Nakon ženevske premijere, Opel ADAM Rocks će se naći u prodaji tokom leta, kada će biti objavljena i njegova cena.
Opel ADAM S koncept
Međutim, ROCKS nikako ne predstavlja poslednu reč kada je u pitanju raznolikost modela ADAM. Verzija ADAM S čija bi proizvodnja takođe uskoro trebalo da počne, prikazuje novi model visokih performansi.

Sa Turbo ECOTEC motorom sa 110 kW/150 ks, zapremine 1.4 litra, sportskim oslanjanjem i OPC kočionim sistemom, ADAM S "kombinuje probojnost i snagu sa energičnim, žustrim odzivom", kažu u Opelu.

Maksimalna brzina koju ADAM S može da razvije iznosi 220 km/h.
Opel Astra OPC EXTREME
Treća ženevska premijera je Astra OPC EXTREME.

S obzirom da je razvijena direktno iz verzije OPC, verzija EXTREME donosi na put trkačku tehnologiju sa dvolitarskim turbo motorom od preko 300 ks, a zahvaljujući delovima od karbonskih vlakana, auto je 100 kg lakši u odnosu na standardnu Astru OPC.
Opel Astra OPC EXTREME
Motor je u potpunosti izveden od aluminijuma i uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem koji prenosi snagu pomoću diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Opel je na modelu EXTREME upotrebio kočioni sistem sa 6-klipnim Brembo čeljustima, koji poseduje prednje diskove od 370 mm kao kod trkačkog automobila.
Opel Astra OPC EXTREME
Za ovaj automobil posebno su razvijene i 19-inčne 245/35 gume visokih preformansi. Pored toga, šasija je podesiva, baš kao kod pravog trkačkog turing automobila.

Ako reakcija javnosti bude u skladu sa pozitivnim očekivanjima, Opel planira proizvodnju male serije "ulične" verzije modela EXTREME.
Na sajmu automobila u Ženevi, Opel će tržištu predstaviti sledeći nivo povezivosti automobila. Na pres konferenciji, izvršni direktor Opela, Karl-Tomas Nojman, najavio je uvođenje OnStar sistema.

“OnStar i Opel će učiniti vožnju u Evropi bezbednijom i sigurnijom”, tvrdi Nojman.

Više od 6,5 miliona korisnika u SAD, Kanadi, Kini i Meksiku već koriste usluge OnStar povezivosti, a Opel planira uvođenje OnStar funkcija u svoj program putničkih automobila na odabranim evropskim tržištima od 2015. godine.

Više fotografija sa ženevskog salona automobila možete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: