Dacia Stepway u Parizu 2012

Dacia je na Međunarodnom salonu automobila u Parizu predstavila obnovljenu gamu porodice Logan-Sandero, a po prvi put posetioci će moći da se upoznaju i sa novom generacijom modela Sandero Stepway.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

10:15

Default images

Kao najavu svetske premijere nove generacije modela Logan i Sandero, rumunski proizvođač nedavno je objavio prve fotografije ova dva automobila. Nakon zvaničnog predstavljanja na auto-salonu u Parizu, saopšteni su i detalji o pogonskim agreagatima.

Dacia je prilikom dizajniranja druge generacije svoja dva popularna modela primenila sličan recept. Osnovni oblik, silueta i proporacije oba automobila ostali su manje-više nepromenjeni. Najviše izmena u dizajnu primećuje se na prednjim delovma automobila, koji su gotovo identični.
Potpuno novi su prednji branik, svetla i maska hladnjaka. Slično je i na zadnjem delu vozila, gde se najpre uočavaju nova, modernija stop svetla i branici.

I Logan i Sandero, kao i novi Stepway, imaće u ponudi Dačijin Plug&Radio miltimedijalni sistem, koji uključuje veliki ekran, CD/MP3 uređaj sa USB i Bluetooth konekcijama, kao i kontrole na upravljaču.

Kao opcija dostupan je i MEDIA NAV navigacijski uređaj, koji je već prikazan na modelima Lodgy i Dokker, i koji dolazi sa 7 inčnim ekranom osetljivim na dodir.
Što se tiče izbora motora, Logan i Sandero deliće istu paletu pogonskih jedinica. Tu je najpre trocilindrični 0.9 litarski turbo-punjeni benzinac sa 90 ks, prosečnom potrošnjom od 5,2 l/100 km i CO2 emisijom koja iznosi 120 g/km.

U ponudi je i 1.2 litarski benzinski agregat sa 75 ks. Potrošnja ovog motora deklarisana je na 5,9 l/100 km, a CO2 emisiju je 125 g/km.

Kada je reč o dizel motorima, kupcima će biti dostupan 1.5 litarski dCi, u dve varijante, sa 75 ks i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta, osnosno sa 90 ks i 220 Nm.

U Dačiji tvrde da je prosečna potrošnja dizelaša 3,8 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida niskih 99 g/km.
Posetioci sajma automobila u Parizu moći će da vide i najnoviji Sandero Stepway.

Kao i prethodna generacija ovog automobila i novi model imaće dodatke karakteristične za krosovere, poput zaštitne plastike na donjim delovima karoserije i krovnih šina.

Branik i svetla za maglu takođe su drugačije dizajnirani u odnosu na Sandero. Osim toga, da bi ga prilagodili za izazove vožnje van asfaltnih podloga, inženjeri Dačije povećali su klirens automobila za 40 mm u poređenju sa standardnim Sanderom.
Uz Stepway dolaze i specijalno dizajniane 16 inčne alu felne, kao i posebna Azurite nijansa plave boje.

Nova Dacia Stepway biće na raspolaganju u verziji sa 0.9 litarskim benzinskim i 1.5 litarskim dizel agregatom. Stepway benzinac prosečno će trošiti 5,4 l/100 km, a dizelaš 4,1 l/100 km.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: