Od piste do serijskih modela 2. deo

U maju smo pisali o novom digitalnom retrovizoru koji je Audi koristio na svom trkačkom prototipu R18 na trci 24 sata Le Mana. Audi je u međuvremenu prilagodio ovo rešenje za proizvodnju, tako da će se nova vrsta retrovizora već krajem 2012. godine naći u serijskom modelu R8 e-tron.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

09:05

Default images

S obzirom da se mnogi automobilski sistemi najpre testiraju na trkačkim stazama, pa tek onda dolaze u serijske modele, očekivali smo da Audi nakon uspešne primene digitalnog retrovizora na trci 24 sata Le Mana istu tehnologiju prenese i u neki od serijskih automobila.

Da podsetimo, reč je sistemu koji se sastoji od digitalne kamere koja je instalirana na krovu automobila, AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) ekrana koji je postavljen na poziciju gde se inače nalazi ogledalo unutrašnjeg retrovizora i kontrolne jedinice. Kamera je usmerena na prostor iza vozila, a slika se prikazuje na ekranu.

Audi je za prvi serijski model u kom će primeniti ovaj sistem izabrao R8 e-tron s obzirom da ovaj automobil, poput trkačkog R18, nema zadnji prozor, pa je na njemu nemoguće koristiti konvencionalni retrovizor sa ogledalom.
Audi R8 e-tron
U Audiju kažu da kontrolna jedinica sistema omogućava da se na displeju prikazuje slika visokog kontrasta koja je jasna čak i u noćnoj vožnji kada se iza automobila nalazi vozilo sa uključenim dugim svetlima. Po potrebi, ekran se može zatamniti ili potpuno isključiti.

Kamera koja se nalazi na krovu smeštena je u posebno aerodinamičko kućište koje se zagreva pri niskim spoljnim temperaturama, kako bi kamera optimalno funkcionisala.

AMOLED ekran dijagonale 7,7 inča koji je proizvela kompanija Samsung, i koji se nalazi u retrovizoru umesto ogledala, prvi put je primenjen u putničkom automobilu. Ovaj ekran funkcioniše tako što organski materijali koji se nalaze u njemu isijavaju sopstvenu svetlost kada se kroz njih propusti struja niskog napona, pa pozadinsko osvetljenje nije potrebno.

Novi displej je energetski efikasniji, fizički tanji i lakši od konvencionalnog LCD ekrana. Nemačka kompanija trenutno radi na unapređenju postojećeg sistema kako bi vozaču bilo omogućeno da, osim slike onoga što se dešava iza automobila, na ekranu može da pročita i informacije koje su korisne u vožnji.

Pročitajte kako je ovaj sistem primenjen na trkački Audi R18.

Pročitajte o Audiju R8 e-tron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: