Na aukciji prvi Focus WRC Kolina Mekrea

Na aukciji sportskih klasika u engleskom Stonleju 23. februara, najveća "zvezda" biće Ford Focus WRC koji je debitovao 1999. godine u Svetskom reli šampionatu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

15:45

Na aukciji prvi Focus WRC Kolina Mekrea
Foto: Getty images

To je bila prva godina u kojoj je Ford zamenio Escort sa Focusom u WRC i u kojoj je za ovaj tim debitovao Kolin Mekre (Colin McRae).

Legendarni Britanac je dobro počeo tu sezonu sa Focusom WRC, posle diskvalifikacije u Monte Karlo i odustajanja u Švedskoj, zabeležio je dve uzastopne pobede u Keniji i Portugalu (sa po 15 sekundi prednosti), ali su onda počeli problemi.

Zbog izuzetne nepouzdanosti Focusa WRC, Mekre je do kraja sezone odustao na devet od deset trka. Vozilo koje će se naći na aukciji je koristio u svega četiri sa suvozačem Nikijem Gristom.
Foto: Getty images
Najbolji rezultat su ostvarili četvrtim mestom na Reliju Francuske (Korzika), predstavio ga je na prethodnom Reliju Španije, a nastupio je još u Grčkoj i Kini.

Ovaj automobil je potom vozio Tomas Redstrom na Novom Zelandu i u Australiji te sezone, a u narednoj je dve trke proveo u rukama Petera Solberga.

Na Silverstone Auctions' Race Retro Competition Car Sale 23. februara naći će se još Subaci Legacy iz 1993, koji su vozili reli šampioni Ari Vatanen i Ričard Burns. Oba automobila ce procenjuju na 170-200 hiljada dolara.
Foto: Getty images
"Pitajte bilo koga da vam kaže ime jednog reli vozača, i prvo ime koje će svakom pasti na pamet je Kolin Mekre. Uvek je bio favorit među ljubiteljima reli trka, a neverovatno uspesi su mu zauvek sačuvali ime. Čast je predstaviti bivši Mekreov Ford Focus WRC iz 1999. Nema potrebe pričati koliko naelektrisanu atmosferu i žestoko nadmetanje očekujemo. Ovakvi reli automobili se vrlo retko nalaze na aukcijama. Činjenica da su ga vozili Mekre, Peter Solberg i Tomas Redstrom između ostalih, čine ga važnim delom istorije autosporta", rekao je Adam Ruter, specijalista za klasične automobile ispred Silverstone Auctions.
Foto: Getty images
Mekre je prvi Britanac koji je postao reli šampion, a kada je došao u Ford iz Subarua upravo 1999. bio je najplaćeniji reli vozač u istoriji, sa šest miliona funti godišnje.

Tragično je nastradao u helikopterskoj nesreći 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: