Automobili

Subota, 21.06.2014.

12:58

Prvi vazdušni jastuk za kolena iz pregrade za rukavice

Proizvođači automobila svakodnevno unapređuju bezbednosne sisteme na svojim modelima. Ford je predstavio najnovije dostignuće iz oblasti bezbednosti - vazdušni jastuk koji prilikom sudara štiti kolena suvozača od povreda, a koji se nalazi u vratima pregrade za rukavice.

Izvor: B92

Default images

Prvi model koji će imati ovaj jastuk i to kao standardni deo opreme je Ford Mustang za 2015.

Fordovi inženjeri uspeli su da ga smeste između spoljašnje i unutrašnje obloge vrata odeljaka koji se nalazi ispred suvozača.
Za razliku od klasičnih vazdušnih jastuka, jastuk koji štiti suvozačeva kolena pričvršćen je za poklopac kasete. On ne dolazi u direktan kontakt sa kolenima, već se amortizovanje sile udara vrši preko površine vrata pregrade za rukavice.

Jastuk se aktivira pomoću malog generatora vazduha koji ga u slučaju sudara u napumpa deliću sekunde.

Pogledajte kako funkcioniše Fordov vazdušni jastuk za kolena suvozača:



U Fordu kažu da je zahvaljujući ovakvom konstruktivnom rešenju sistem vazdušnog jastuka 65 odsto lakši i 75 odsto manji od konvencionalnog, a da pruža približno isti nivo bezbednosti.

Pročitajte o vazdušnom jastuku za zaštitu pešaka koji je osmislio Volvo.

Saznajte o prvom centralno postavljenom vazdušnom jastuku koji je predstavio General Motors.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: