Automobili

Četvrtak, 06.03.2014.

09:01

Fordove premijere na ženevskom auto-salonu

Ford je u Ženevi predstavio nove i osvežene modele koji će se na evropskom tržištu naći do kraja 2014. i u 2015. godini. Osim restilizovanog Focusa, na štandu ovog proizvođača izložen je i novi Mustang, kao i Edge koncept, kojim Ford najavljuje svoj novi SUV za Evropu.

Izvor: B92

Default images

U svojoj trećoj godini proizvodnje, treća generacija Focusa dobila je novi izgled prednjeg dela u skladu sa novim Fordovim imidžom. Novi oblik farova, maska hladnjaka inspirisana stilom Astona Martina i novi branik trebalo bi da učine Focus privlačniji kupcima.

Focus za 2014. je prvi Ford koji se nudi sa novim sistemom automatskog parkiranja, koji pomaže vozaču pri upravnom parkiranju uporedo s drugim vozilima. Tu je i sistem upozorenja na saobraćaj iza vozila (Cross Traffic Alert), koji pri izlasku sa parkirnog mesta vozača upozorava da se putem, na koji namerava da se uključi, približajaju druga vozila.
Ford Focus heèbek za 2014.
Osim toga, Focus je opremljen i asistencijom pri napuštanju parkirnog mesta (Park-Out Assist), koji vozaču pomaže pri uključivanju u saobraćaj kada je vozilo paralelno parkirano.

Takođe, novi Focus će biti prvi Fordov model u Evropi koji nudi poboljšanu verziju sistema za spečavanje sudara pri malim brzinama (Active City Stop), unapređenog da pomogne u sprečavanju naletanja na druge učesnike u saobraćaju do brzine od 50 km/h, kao i asistenciju za kočenje u iznenadnim situacijama (Pre-Collision Assist).

Ovaj sistem funkcioniše slično kao Active City Stop sistem, ali i pri većim brzinama.
Ford Focus heèbek za 2014.
Focus za 2014. će, takođe prvi put, biti opremljen Fordovim sistemom MyKey.

MyKey je prva tehnologija u automobilskoj industriji koja omogućava roditeljima da programiraju ključ za mlađe vozače koji ograničava maksimalnu brzinu, smanjuje maksimalnu jačinu zvuka audio sistema, onemogućava funkcionisanje radio-aparata dok pojasevi nisu pričvršćeni i sprečava deaktivaciju sigurnosnih sistema koji služe za asistenciju vozaču.
Ford Mustang kabriolet
Ford će kupcima Focusa ponuditi i nove 1.5 litarske EcoBoost benzinske i dizel motore. Na raspolaganju će biti dva benzinca, slabiji sa 150 ks i snažniji koji proizvodi 180 ks.

Što se dizelaša tiče, Ford je takođe predvideo dve 1.5 litarske jedinice od kojih prva raspolaže sa 95 ks, a druga sa 120 konja. Najavljena je i nova verzija 1.0 litarskog benzinskog EcoBoost motora, za koju u Fordu kažu da će emitovati manje od 100 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Postojeći 2.0 TDCi dizelaš sa 150 ks je poboljšan čime je njegova potrošnja smanjena za 14% u odnosu na aktuelnu verziju.
Ford Mustang kupe
Ford Mustang, će posle skoro 50 godina proizvodnje, prvi put biti u prodaji i u Evropi.

Opremljen snažnim novim 2.3 litarskim EcoBoost ili 5.0 litarskim V8 motorom, novi Mustang vozaču takođe nudi praktične napredne i tehnologije za pomoć vozaču, uključujući SYNC 2 i selektivne modove za vožnju (Selectable Drive Modes) za podešavanje "tvrdoće" upravljača, odziva motora, menjača i sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti.
Ford Mustang kupe
Ford Mustang će u Evropi biti u ponudi u dve karoserijske verzije, kao kupe i kabriolet.

Oba modela odlikuje nova forma, uz zadržavanje ključnih dizajnerskih elemenata klasičnih Mustanga, zbog kojih ovaj automobil ima toliko obožavalca, kako u Evropi tako i širom sveta.
Ford Edge koncept
Novi Ford Edge Concept nagoveštava dolazak budućeg velikog SUV modela za Evropu. Napredne, automatizovane tehnologije za vožnju uključuju funkciju za parkiranje sa daljinskim upravljanjem, koja korisniku omogućava da iznutra ili spolja, pritiskom na taster daljinskog upravljača, uparkira automobill na slobodno mesto.

U Fordu veruju da će ova tehnologija u budućnosti olakšati parkiranje na uskim parking mestima.
Ford Edge koncept
Ford u Ženevi izlaže i C-MAX Solar Energi Concept. Reč je o prototipu novog hibridnog vozila čije se baterije mogu dopuniti preko solarnih panela na krovu automobila.

Novi sistem ima za cilj da smanji zavisnost električnih i hibridnih vozila od napajanja strujom iz mreže. Ford procenjuje da bi 75 odsto svih vožnji prosečnog vozača moglo da se obavlja napajanjem sunčevom energijom i da bi prosečan vlasnik upotrebom C-MAX Solar Energi Concepta godišnju emisiju gasova koji imaju efekat staklene bašte mogao da smanji za četiri tone.

Na ženevskom auto-salonu Ford predstavlja i SYNC 2 tehnologiju koja omogućava govorno upravljanje navigacijom, klima uređajem, mobilnim telefonom i multimedijalnim sistemom, koristeći jednostavne glasovne komande. Uz SYNC 2, Ford prvi put u Evropi predstavlja i osmoinčni ekran na dodir sa visokom rezolucijom.

Pogledajte galeriju fotografija sa ženevskog auto-salona.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: