SUV vozila nisu toliko bezbedna koliko se misli

Otkako je 2012. godine američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) uveo simulaciju sudara sa malim preklapanjem, vera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbednim ozbiljno je poljuljana. To se najpre dogodilo limuzinama uglednih svetskih proizvođača, a sada su na red došla i SUV vozila.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

09:22

Default images

IIHS srušio je još jedan mit kada je reč o bezbednosti automobila. Mnogi kupci SUV modela odlučuju se za nabavku ove vrste vozila jer postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su ona veoma bezbedna.

SUV modeli, a pogotovu oni većih dimenzija, svojom robustnom pojavom ulivaju dodatnu sigurnost onima koji se u njima nalaze. Takođe, zbog svoje visine, u direktnom sudaru sa drugim, manjim vozilima, SUV se neće "podvući" ispod automobila sa kojim se sudario i tako dodatno ugroziti živote putnika u kabini.

Ipak, kada se ova vrsta vozila podvrgne IIHS testu sudara u nepomičnu prepreku sa malim preklapanjem površina (automobil udara u prepreku sa 25% površine prednjeg dela vozila, brzinom od 64 km/h), rezultati nisu ohrabrujući:



Ukupno je testirano devet SUV modela srednje veličine koji su dostupni na američkom tržištu, a samo dva su dobila zadovoljavajuću ocenu "dobar" (Chevrolet Equinox i GMC Terrain), dok je rezultat koji je postigla Toyota Highlander ocenjen kao prihvatljiv.

Ostalih šest modela: Jeep Grand Cherokee, Toyota 4Runner, Ford Explorer, Kia Sorento, Mazda CX-9 i Honda Pilot, nisu dobili prelaznu ocenu.

IIHS smatra da su testovi sudara sa malim preklapanjem korisni jer ukazuju proizvođačima gde su grešili kada je reč o bezbednosti njihovih modela. Koristeći rezultate testova ovog instituta, auto-kompanije već rade na unapređenju bezbednosti automobila.

Kako su pri sudaru sa malim preklapanjem prošili modeli koji su do sada testirani, možete da pogledate ovde, a u nastavku možete da vidite snimke testova nekoliko SUV modela srednje veličine:













Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: