Lancia Lybra 2.4 jtd SW

Auto koji kod nas najčešće voze taksisti a napravljen je za menadžere . U ovom slučaju taksisti su doneli bolju odluku od menadžera.

Testirani automobil ustupio nam je auto-plac Beoafrika.

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

18:03

Default images

U Fiatovoj velikoj porodici, automobili marke Lancia oduvek su predstavljali one uspešne i obrazovane rođake koji se nikada ne smeju glasno na večerama niti se mešaju u političke rasprave na slavama. Nikda ne štrče ali imaju stila. Lybra se na tržištu pojavila 1999. godine kao naslednica Lancie Dedre. Ovim modelom kompanija je započela novu fazu u svojoj istoriji. Posle dugog niza godina primene prilično neupadljivog dizajna, odmerenih linija i oštrih uglova, u izlozima prodajnih salona osvanuo je auto koji je svojim oblikom, velikim okruglim farovima i drugim diskretnim, stilskim detaljima ukazao na svoj pedigre i podsetio na elegantne modele iz prošlosti poput Appie ili Aurelie. Tokom sedam godina proizvodnje Lybra nam je bila ponuđena kao limuzina ili karavan sa ukupno devet opcija kada je odabir motora u pitanju. Na žalost, tokom tih sedam godina na tržištu nije postavila nikakve rezultate vredne pažnje. Mi smo izabrali karavan u kombinaciji sa 2.4 JTD motorom i svom opremom koju Lancia pakuje u svoje modele. Proizvedena je 2001. godine i prešla 172 000 kilometara. Vaša može biti za 7 300 evra.

Posmatrana iz daljine Lybra nije upadljiv auto. Lako vam se može dogoditi da prođe ulicom pored vas a da ga ni ne primetite, možda je nikada niste ni videli dok niste kliknuli na ovaj link, što je zapravo šteta, jer tolika količina prefinjenosti i elegancije ne zaslužuje da prođe nezepaženo.
Tamno teget boja po našem mišljenju najbolji je izbor za ovaj auto, jer na tako tamnoj podlozi do izražaja dolaze brojni detalji uokvireni hromom i aluminijumom. Dizajneri Lancijinog studija zaradili su stotine prekovremenih sati dok ih nisu doveli do finalne verzije. Detalji su ti koji kupuju vas a prodaju auto.
Prednjim delom dominiraju dva okrugla fara i dva poziciona svetla između kojih se nalazi velika zaobljena hromirana maska hladnjaka koja ujedno predstavlja i vrh haube. Na branicima ispod maske ponavljaju se hromirani elementi u obliku tankih lajsni na uglovima branika koje se protežu duž bočnih vrata sve do zadnjeg branika i nazad.
Mesta na kojima se pak treger kači na krov elegantno su skrivena ispod dugih i masivnih sivih lajsni koje spajaju ivice krova sa stop-svetlima koja dalje nastavljaju istu liniju sve do svog dna.
Prvi fizički kontakt koji ostvarujete sa nekim autom jeste preko brave za otvaranje vrata. Na nekim kolima možete se razočaratii jer su plastične ili razdrmane, ali na Lybri napravljene su od aluminijuma i kada ih obuhvatite rukom jednostavno osetite čvrstinu i robusnost čitavog vozila.

Ovde vas čeka iznenađenje jer koncept povlačenja brave nije onakav kakav ste očekivali. Kompletna brava dizajnirana je kao da je treba povući od vrata prema sebi, ali zapravo potrebno ju je podići na gore da biste otvorili vrata.
Pažljivo osmišljeno unutrašnje osvetljenje doprinosi ukupnom užitku u noænoj vožnji
Iza vrata krije se dvobojan enterijer obogaćen obiljem Alcantara kože, finog i mekanog tepiha na podu, i detaljima od kvalitetne imitacije plemenitog drveta oko elemenata koje je trebalo istaći. Prag je presvučen aluminijumskom pločom sa znakom Lancie.

Unutrašnji paneli vrata takođe su delom presvučeni kožom, ali ta činjenica zasenjena je diskretnim zelenim svetlom koje vam pomaže noću da lakše pronađete bravu za otvaranje vrata. Dizajnu osvetljenja unutrašnjosti generalno posvećeno je mnogo truda. Lampice i sijalice nalaze se smeštene svugde po autu.
Jedan od prizora koji nas je zadivio događa se uveče kada, dok prilazite autu, na ključu pritisnete dugme za daljinsko otključavanje vrata. Osim centralne brave, ova funkcija aktivira sve pomenute sijalice i čini da enterijer svetlo-braon boje zasija punom snagom poput izloga prodavnice stilskog nameštaja.
Sve kontrole su na dohvat ruke vozaèu i bez znakova zamora usled korišæenja. Auto je opremljen sa prednjim, boènim Air Bagovima i vazdušnom zavesom. ASR i ABS su takoðe na spisku oprema
Za volanom ćete lako pronaći odgovorajući položaj za vožnju. To na savremenim automobilima više ni nije pitanje jer se i sedišta i volani podešavaju u svim pravcima. Kada upalite motor pažnju će vam odmah skrenuti veliki multimedijalni ekran na kojem možete listati sve informacije koje vam nude putni kompjuter, telefon, zvučni, navigacioni ili DVD sistem.
Centar za upravljanje multimedijalnim sadržajima
Zvučni sistem je marke „Bose“ sa osam zvučnika i jednim sab-vuferom u gepeku. Jednostavno ne postoji način opisati rečima muzički ugođaj koji vam ovaj sistem pruža... kristalno jasno možete čuti svaki pokret prsta na žici klasične gitare ili nežni udar četkice o činelu. Sa druge strane duboki bas tonovi zvuče kao grmljavina oluje koja se spušta niz planinu.
Podešavanje željene temperature vazduha u kabini je prilièno jednostavno
Ispod komandnog centra nalaze se komande i displej automatskog klima uređaja kojim zasebno možete podešavati temperature na levoj i desnoj strani kabine. Mala polica nalazi se u prostoru ispod konzole. Ovaj prostor, takođe je obasjan nežnim zelenim svetlom. Čitava centralna konzola oivičena je tankom aplikacijom od plemenitog drveta, koje se mogu pronaći i ispred suvozača i duž unutrašnjih panela na vratima.
Prednja sedišta pružaju odlièan oslonac putnicima, dok na zadnjoj klupi nedostaje mesta za noge
Prostor za noge putnika ispred zadnje klupe žrtvovan je u ime komfora putnika na prednjim sedištima koji mogu nesmetano uživati u dugim i brzim vožnjama. Zadnja klupa ionako je u ovom autu namenjena za nehajno bačeni sako i odloženu akten-tašnu menadžera koji mora stići na sastanak zakazan 200 kilometara od kancelarije. Vožnja na sastanak, bez obzira na to koliko bio težak, biće fantastična anti-stres terapija. Lancia Lybra, osim platforme na koju je postavljena, sa svojom raskalašnom, zlom sestrom, Alfom 156 SW deli i moćni 2.4 JTD motor. Performanse kod oba auta podjednako su ubedljive, ali su zapakovane u različite pakete, tako da Lancia nema „drive by wire“ komandu gasa karakterističnu za sportske modele, ima drugačije podešene prenosne odnose u menjaču, standardni broj okreta od jedne do druge tačke punog namotaja točkova i oslanjanje više naklonjeno udobnosti nego sportu.

Zbog navedenih podešenja Lancia Lybra više je „kao kod kuće“ dok juri auto-putem nego oštrim krivinama šumskog puta, iako smo otkrili da od dna do vrha Avale i nazad može voziti samo u trećem stepenu prenosa bez najmanje potrebe za promenom. Zahvaljujući velikoj snazi motora obilaženja vozila na auto-putu ili magistrali ne iziskuju bilo kakav napor mašine, kao da imate malu nuklearnu elektranu ispod haube sa svom rezervom energije koja vam ikada može zatrebati. Svaki pritisak pedale gasa lepi vas za sedište ali morate sami postaviti meru kada je dosta, jer ne biste želeli da zbog loše procene brzine povredite sebe, drugog, platite kaznu saobraćajcu ili oštetite auto.



Na brzim krivinama auto-puta uz pojačanu muziku jednostavno nemate realnu predstavu brzine kojom se krećete. Tek kada mi je, pod uticajem centrifugalne sile, osveživač vazduha okačen o retrovizor uleteo u vidno polje shvatio sam da bi trebalo da bacim pogled na brzinomer .
Na svim do sada testiranim polovnjacima trebalo je u nešto ulagati ili popravljati, ali ne i na ovoj Lybri. Svi elektronski sistemi funkcionišu. Amortizeri, gume i sistem oslanjanja su u sasvim zadovoljavajućem stanju. Ne postoje ogrebotine na tamno teget laku, unutrašnjost je toliko čista, kao da su po svetlom tepihu do sada gazile isključivo čiste italijanske kožne cipele.

Na cenu auta treba dodati 36.500 dinara za registraciju, 1270 dinara tablice, 1000-1500 dinara za tehnički pregled i opciono 1500 dinara za agenta koji će obaviti sve poslove oko registracije umesto vas. Sve ovo ukupno podigne cenu auta na 7 800 evra – ključ u ruke.
Gepek je prekriven istim tepihom kao i pod auta. Nepažnjom se može lako isprljati
Potrošnja goriva na 100 kilometara tokom testa iznosila je 8 litara euro dizela, sa konstantno uključenom klimom, što je 1,4 L niža potrošnja nego tokom testa Alfe 156 SW sa istim motorom.
Standardna preglednost u nazad za ovu klasu vozila
Pored svih navedenih kvaliteta koje vlasniku (vozaču) nudi ovaj auto još uvek ga kod nas najčešće kupuju taksisti za vožnju po gradu. Da li su oni jedini koji su prepoznali kvalitet Lancie Lybre? Ovaj vid eksploatacije prava je robija autu koji nudi mnogo više nego što će putnik na zadnjem desnom sedištu moći da sagleda tokom vožnje od Vračara do Terazija. Ovo je pravi menadžerski auto: zreo, brz, ekonomičan, snažan i odlučan sa veoma povoljnom cenom.
Elegantno i sa stilom
Lybra vam je poput salonskog stana u Kosovskoj ulici u Beogradu. Taj stan opremljen je kvalitetnim stilskim nameštajem, orahovim parketom, mermerom, đakuzijem, ima fantastičnu kuhinju, koncertni klavir i vrhunski HI-FI uređaj.

Taj stan se ne iznajmljuje, u tom stanu se živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: