Ponedeljak, 19.09.2011.

06:05

Neispravan svaki treći automobil

Izvor: Blic

Neispravan svaki treæi automobil IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 12 godina

Verujem da bi nove akcije donele veću sigurnost i bezbednost u saobraćaju:
1.kolovozi bez udarnih rupa
2.nekorumpirani saobraćajci koji PIŠU kazne i zaista kažnjavaju prestupnike
3.Policajci na ulici a ne u kafićima i kladionicama
4.Ispravne kamere

Boris

pre 12 godina

@Goran
"Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih ... Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina... dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst"

Izgleda da se vi pak ne razumete u statistiku. Sve statističke metode se vrše na UZORKU, tj. određenom delu celine koji se ponaša kao ta celina. Ispitivanje kompletne celine je besmisleno i preskupo.
Možda je uzorak AMSS-a malo poremećeniji usred toga što ima dostal judi koji sumnjaju u ispravnost vozila, ali to ne bi trebalo da utiče mnogo na konačnu cifru. Opet ostaje činjenica da je otprilike trećina vozila u srbiji neispravna.

Drugo, nije mi jasna logika kojom ste sa 3900 vozila došli na 8908 "zaista neispravnih automobila" ?

Mladen

pre 12 godina

Pitanja: Kako je moguće registrovati pojedina vozila čija je starost više od 25 godina posle donošenja spektakularnog zakona o saobraćaju? Ko koga ovde više laže?
Odgovor: Moguće je, jer državu baš briga za bezbednost učesnika u saobraćaju, a to znači da su prilivi novca veliki naročito nakon uvođenja novih tablica.Isto tako za državu je najbitnije da ima što više vozila na drumovima da bi što više ubirala od prodaje goriva.Zakon ne postoji, on je mrtvo slovo na papiru koje važi samo u teoriji, a mi smo poznata nacija koja ništa ne radi nego se samo bavi švercom, prodajom, preprodajom, a doktora teoretičara imamo i za izvoz.
Prema tome, tema je suviše opširna, ali dok ne budemo davali konkretne odgovore na goruća pitanja neće biti nikakvih rezultata.Dakle, bez uvijanja i biranja reči koji će i ovaj problem gurnuti pod tepih i minimizirati štete.Naslovne strane svih novina svakoga dana prepune hronike, a mi i dalje teoretišimo i pravimo se slepim i gluvim.

kokolo

pre 12 godina

Neka nas gospoda iz vlade manje opterecuje svojim nametima vezanim za automobile,onda cemo imati vise para da sredjujemo eventualne nedostatke na kolima.ovako tesko.valjda bi svaki vozac pre sredio kocnice nego li kupio nekakvu prvu pomoc koju vec ima.CEMER I JAD U srbiji.

dragan

pre 12 godina

Ma zimi je neispravan skoro svaki automobil, a verovatno i leti! Po zakonu, obo tocka (gume i felne) na istoj osovini moraju biti iste vrste, marke, dimenzije, tipa (zimski ili letnji). Debljina profila ne mora biti identicna. I sada vi zimi sa cetiri ili dve zimske, a rezervni letnji. (Ova stedljiva varijanta sa dve letnje i dve zimske zakonski, u stvari, zahteva dva rezervna tocka). Cesto, cak i savesnima je leti cetiri letnje gume na tockovima a rezervni zimski. Zakon eksplicitno ne zabranjuje drugi tip tocka u gepeku, ali sta cete sa njim ako stvarno treba da ga zamenite? Sreca je sto tubeless retko trazi zamenu, uglavnom je dovoljno dopumpati ako ne "kalira". Ipak, zakonski, neispravan auto! Prakticno svaki!
BTW, zbog uglavnom losih valjkova, na vanrednom tehnickom "pasce" i nov auto.
Generalno, i pored loseg stanja naseg voznog parka, mislim da je vest preterana, pogotovo sto se tice kocnica.

MunzeLjux

pre 12 godina

Problem su ofanzivni i agresivni vozaci koji policajcu koji ih kontrolise, guraju u ruku mobilni tel.na cijoj vezi je neki sitni policijski ili politicki sluzbenik.Kad se jednog dana pojavi ministar unutrasnjih poslova koji ce tom policajcu da nalozi da telefon tresne o zemlju, moci cemo da pricamo o gumama,migavcima,prvoj pomoci i gurtnama.Tacno je da sirotinja vozi krseve.Puno sirotih,pa puno i krseva, ali oni ne jure jer znaju da ce im se auto pokvariti,a za opravku para nema. Uglavnom se u medijsim izvestajima o saobracajnim nesrecama mogu videti dobri,brzi automobili i po neki stari auto koji je bio kolateralna steta u njihovom divljanju.

Душко

pre 12 godina

Битно је имати исправан ауто. Али много је важније како се вози у држави. Чини ми се да сви обраћају пажњу на то у каквим се колима ко вози. Нико није коментарисао КАКО се вози, познавање и поштовање прописа, које је тренутно на апсолутно катастрофалном нивоу. Неприлагођена брзина је превише благ израз како се вози. На путевима са ограничењем 80 вози се врло често 120 и више, а када погледате на квалитет пута на коме се "гази" као по аутопуту, просто се смрзнете. Поштовање прописа у граду: сваки дан гледам проласке кроз чисто црвено, па чак и возачима аутобуса није страно, шта даље да се прича. Не редак случај је да видим полицајца како малтретира неког јадника са неким кршем, док ни више ни мање поред њега пролазе са брзинама од 80 (у граду где је ограничење 50). Истраживање јасно говори, људи који возе неисправне ауте, најчешће то добро знају и опрезно возе. Проблем је у овом другом непознавању прописа или бахатости возача. Јел то бављењем и наглашавањем споредног проблема (1%????!!) неко покушава да замаже очи као да се као нешто ради на безбедности саобраћаја?

Cist Sarkazam

pre 12 godina

...sta ima veze sto imamo toliko saobracajnih nezgoda kad imamo novi savremen ZOBS, i sta ima veze sto ima toliko povredjenih jer je tu nova prva pomoc! Sve je super!

Milan M.

pre 12 godina

Ne treba mi statistika za ovu informaciju.

Samo pogledam ispred zgrade na parkingu ili dok čekam na semaforu:

-Vozi se na zimskim gumama usred leta.

-Vozi se na ćelavim gumama, često različitog modela i šare na istoj osovini.

-Veoma su popularni modeli po dve tri generacije stari iz uvoza sa pola miliona pređenih kilomatara (čitaj, ljude je sramota da voze Zasavu 10 a nije ih sramota da voze poluispravnu raspalu Lagunu ili Passata starog tri generacije unazad).

-Farovi raštelovani tako da jedan osvetljava tik ispred automobila a drugi na šesti sprat.

-Prilikom kočenja, sugrađanima se pale migavci ili rikverc svetla isto tako prilikom davanja migavaca, pali se stop svetlo.

-Vozi se sa volanom na desnoj strani!!!

Ima ovo veze sa ekonomijom (pare ni meni ne padaju sa drveta za moju ratu za kola i stan) ali ima veze i sa saobraćajnom (i opštom) nekulturom.

Vozaci odgovorni kao i politicari.

pre 12 godina

Kao serviser mogu da vam kazem da je tuzno kakvi se krsevi voze i u kakvom su stanju kocnice i gume. Jos gore je sto dobar deo vlasnika istih i ne haje kad im se skrene paznja na celavu gumu ili diskove malo deblje od kompakt diska...

Zuki

pre 12 godina

@ (Goran, 20. septembar 2011 14:15)
"Neprilagodjena brzina" se navodi kao najcesci uzrok nesreca jer se gotovo nikad ne radi ekspertiza tehnicke ispravnosti vozila koja su ucestvovala u nesreci. Preskupo je. A i brzina zaista nije bila prilagodjena neispravnim kocnicama (sala).
Zivotima placamo improvizacije i populizam onih koji su zaduzeni za bezbedost u saobracaju. Narod mora da se vozi pa makar i u krsevima. E pa ne mora. Ali ajde srbinu uzmi auto, nece te glasovati vise nikad.
Novi semafori i pesacki prelazi u Beogradu u zadnjih pola godine su katastrofano lose postavljeni. Ponekad mi se cini da vise ugrozavaju bezbednost nego sto je popravljaju. Primer je novi pesacki prelaz u Kumodraskoj koji je nacrtan na vrhu uzbrdice tako da se odozdo uopste ne vidi. A i znak je tik do prelaza i to delu gde je ulica jako siroka i u krivini pa se i on tesko primeti ako ga bas ne trazis pogledom skroz desno. Zabezeknuh se kad videh coveka koji mirno prelazi ulicu na najsirem (i najopasnijem) delu ulice ubedjen da i ja vidim novi pesacki prelaz. Tu ce biti krvi, pazite sta vam kazem.
Ovo pominjem kao primer nestrucnosti i improvizacija gradskog sekreterijata za saobracaj, a ima ih previse da bi ih nabrajao.
Trecina sabracajnih znakova u gradu je nepropisno postavljena ali se uredno kaznjava njihovo nepostovanje.
Prva pomoc kao nije veliki izdatak pa je kao obavezna od juce. Policija nece iskljucivo to kontrolisati ali vozilo mora da je ima prilikom tehnickog pregleda. Dakle, cela zgrada moze da koristi jedan komplet za tehnicki pregled, npr.
Farsa oko zimskih guma se nastavlja. Zakon donet ali se odlaze primena dok se ne desi sta? Neko cudo pa nasim vozacima izdatak od 200 evra navise ne bude mnogo? Znaci za jedno 15-ak godina?
Narod kaze "Ili kuj il' ne mrči ruke". Zakoni su mrtvo slovo na papiru i nece spasiti niciji zivot. Ako su ih vec doneli onda nek se primenjuju odmah i u celosti. I to strogo. Jedino tako ce imati smisla. Ovako su samo jos jedan izvor za popunu budzeta.
Kako je tema krsevi, samo cu reci da manje krseva znaci bezbedniji i tecniji sabracaj i cistiji vazduh. Automobil nije bogom dato pravo. Za slucaj nuzde uvek ima taksi, komsija, rodjak, prijatelj.

tehnicki pregled

pre 12 godina

Najfascinantnija stvar oko ove vesti je to da ako vec postoji ovaj "podatak", kako je onda toliko krseva uspelo da dobije registraciju!?!!?

bez sistema smo samo planktoni!

Goran

pre 12 godina

Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih već 10.000 koji su došli da testiraju svoj automobil od kojih verovatno dobar broj to i radi jer već sumnja da imaju neki kvar. Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina. Izbacivanjem onih 28% sa neispravnim farovima što se rešava štelovanjem za dva minuta dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst.

Kakav zakon takva i država

pre 12 godina

Gledam neke automobile na parkingu sa izbušenim gumama, nisu godinama pomaknuti sa mesta, nekima od njih fali štošta ispod haube, samo tako osvanu, jedan po jedan, sa novim tablicama. Ni jedan od njih se nije pomerio s mesta.
Jasno nam je bilo odmah čemu novi zakon, ali ovo je totalna farsa.

tehnicki pregled

pre 12 godina

Najfascinantnija stvar oko ove vesti je to da ako vec postoji ovaj "podatak", kako je onda toliko krseva uspelo da dobije registraciju!?!!?

bez sistema smo samo planktoni!

Kakav zakon takva i država

pre 12 godina

Gledam neke automobile na parkingu sa izbušenim gumama, nisu godinama pomaknuti sa mesta, nekima od njih fali štošta ispod haube, samo tako osvanu, jedan po jedan, sa novim tablicama. Ni jedan od njih se nije pomerio s mesta.
Jasno nam je bilo odmah čemu novi zakon, ali ovo je totalna farsa.

Milan M.

pre 12 godina

Ne treba mi statistika za ovu informaciju.

Samo pogledam ispred zgrade na parkingu ili dok čekam na semaforu:

-Vozi se na zimskim gumama usred leta.

-Vozi se na ćelavim gumama, često različitog modela i šare na istoj osovini.

-Veoma su popularni modeli po dve tri generacije stari iz uvoza sa pola miliona pređenih kilomatara (čitaj, ljude je sramota da voze Zasavu 10 a nije ih sramota da voze poluispravnu raspalu Lagunu ili Passata starog tri generacije unazad).

-Farovi raštelovani tako da jedan osvetljava tik ispred automobila a drugi na šesti sprat.

-Prilikom kočenja, sugrađanima se pale migavci ili rikverc svetla isto tako prilikom davanja migavaca, pali se stop svetlo.

-Vozi se sa volanom na desnoj strani!!!

Ima ovo veze sa ekonomijom (pare ni meni ne padaju sa drveta za moju ratu za kola i stan) ali ima veze i sa saobraćajnom (i opštom) nekulturom.

MunzeLjux

pre 12 godina

Problem su ofanzivni i agresivni vozaci koji policajcu koji ih kontrolise, guraju u ruku mobilni tel.na cijoj vezi je neki sitni policijski ili politicki sluzbenik.Kad se jednog dana pojavi ministar unutrasnjih poslova koji ce tom policajcu da nalozi da telefon tresne o zemlju, moci cemo da pricamo o gumama,migavcima,prvoj pomoci i gurtnama.Tacno je da sirotinja vozi krseve.Puno sirotih,pa puno i krseva, ali oni ne jure jer znaju da ce im se auto pokvariti,a za opravku para nema. Uglavnom se u medijsim izvestajima o saobracajnim nesrecama mogu videti dobri,brzi automobili i po neki stari auto koji je bio kolateralna steta u njihovom divljanju.

Zuki

pre 12 godina

@ (Goran, 20. septembar 2011 14:15)
"Neprilagodjena brzina" se navodi kao najcesci uzrok nesreca jer se gotovo nikad ne radi ekspertiza tehnicke ispravnosti vozila koja su ucestvovala u nesreci. Preskupo je. A i brzina zaista nije bila prilagodjena neispravnim kocnicama (sala).
Zivotima placamo improvizacije i populizam onih koji su zaduzeni za bezbedost u saobracaju. Narod mora da se vozi pa makar i u krsevima. E pa ne mora. Ali ajde srbinu uzmi auto, nece te glasovati vise nikad.
Novi semafori i pesacki prelazi u Beogradu u zadnjih pola godine su katastrofano lose postavljeni. Ponekad mi se cini da vise ugrozavaju bezbednost nego sto je popravljaju. Primer je novi pesacki prelaz u Kumodraskoj koji je nacrtan na vrhu uzbrdice tako da se odozdo uopste ne vidi. A i znak je tik do prelaza i to delu gde je ulica jako siroka i u krivini pa se i on tesko primeti ako ga bas ne trazis pogledom skroz desno. Zabezeknuh se kad videh coveka koji mirno prelazi ulicu na najsirem (i najopasnijem) delu ulice ubedjen da i ja vidim novi pesacki prelaz. Tu ce biti krvi, pazite sta vam kazem.
Ovo pominjem kao primer nestrucnosti i improvizacija gradskog sekreterijata za saobracaj, a ima ih previse da bi ih nabrajao.
Trecina sabracajnih znakova u gradu je nepropisno postavljena ali se uredno kaznjava njihovo nepostovanje.
Prva pomoc kao nije veliki izdatak pa je kao obavezna od juce. Policija nece iskljucivo to kontrolisati ali vozilo mora da je ima prilikom tehnickog pregleda. Dakle, cela zgrada moze da koristi jedan komplet za tehnicki pregled, npr.
Farsa oko zimskih guma se nastavlja. Zakon donet ali se odlaze primena dok se ne desi sta? Neko cudo pa nasim vozacima izdatak od 200 evra navise ne bude mnogo? Znaci za jedno 15-ak godina?
Narod kaze "Ili kuj il' ne mrči ruke". Zakoni su mrtvo slovo na papiru i nece spasiti niciji zivot. Ako su ih vec doneli onda nek se primenjuju odmah i u celosti. I to strogo. Jedino tako ce imati smisla. Ovako su samo jos jedan izvor za popunu budzeta.
Kako je tema krsevi, samo cu reci da manje krseva znaci bezbedniji i tecniji sabracaj i cistiji vazduh. Automobil nije bogom dato pravo. Za slucaj nuzde uvek ima taksi, komsija, rodjak, prijatelj.

Vozaci odgovorni kao i politicari.

pre 12 godina

Kao serviser mogu da vam kazem da je tuzno kakvi se krsevi voze i u kakvom su stanju kocnice i gume. Jos gore je sto dobar deo vlasnika istih i ne haje kad im se skrene paznja na celavu gumu ili diskove malo deblje od kompakt diska...

Goran

pre 12 godina

Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih već 10.000 koji su došli da testiraju svoj automobil od kojih verovatno dobar broj to i radi jer već sumnja da imaju neki kvar. Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina. Izbacivanjem onih 28% sa neispravnim farovima što se rešava štelovanjem za dva minuta dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst.

Cist Sarkazam

pre 12 godina

...sta ima veze sto imamo toliko saobracajnih nezgoda kad imamo novi savremen ZOBS, i sta ima veze sto ima toliko povredjenih jer je tu nova prva pomoc! Sve je super!

Душко

pre 12 godina

Битно је имати исправан ауто. Али много је важније како се вози у држави. Чини ми се да сви обраћају пажњу на то у каквим се колима ко вози. Нико није коментарисао КАКО се вози, познавање и поштовање прописа, које је тренутно на апсолутно катастрофалном нивоу. Неприлагођена брзина је превише благ израз како се вози. На путевима са ограничењем 80 вози се врло често 120 и више, а када погледате на квалитет пута на коме се "гази" као по аутопуту, просто се смрзнете. Поштовање прописа у граду: сваки дан гледам проласке кроз чисто црвено, па чак и возачима аутобуса није страно, шта даље да се прича. Не редак случај је да видим полицајца како малтретира неког јадника са неким кршем, док ни више ни мање поред њега пролазе са брзинама од 80 (у граду где је ограничење 50). Истраживање јасно говори, људи који возе неисправне ауте, најчешће то добро знају и опрезно возе. Проблем је у овом другом непознавању прописа или бахатости возача. Јел то бављењем и наглашавањем споредног проблема (1%????!!) неко покушава да замаже очи као да се као нешто ради на безбедности саобраћаја?

kokolo

pre 12 godina

Neka nas gospoda iz vlade manje opterecuje svojim nametima vezanim za automobile,onda cemo imati vise para da sredjujemo eventualne nedostatke na kolima.ovako tesko.valjda bi svaki vozac pre sredio kocnice nego li kupio nekakvu prvu pomoc koju vec ima.CEMER I JAD U srbiji.

dragan

pre 12 godina

Ma zimi je neispravan skoro svaki automobil, a verovatno i leti! Po zakonu, obo tocka (gume i felne) na istoj osovini moraju biti iste vrste, marke, dimenzije, tipa (zimski ili letnji). Debljina profila ne mora biti identicna. I sada vi zimi sa cetiri ili dve zimske, a rezervni letnji. (Ova stedljiva varijanta sa dve letnje i dve zimske zakonski, u stvari, zahteva dva rezervna tocka). Cesto, cak i savesnima je leti cetiri letnje gume na tockovima a rezervni zimski. Zakon eksplicitno ne zabranjuje drugi tip tocka u gepeku, ali sta cete sa njim ako stvarno treba da ga zamenite? Sreca je sto tubeless retko trazi zamenu, uglavnom je dovoljno dopumpati ako ne "kalira". Ipak, zakonski, neispravan auto! Prakticno svaki!
BTW, zbog uglavnom losih valjkova, na vanrednom tehnickom "pasce" i nov auto.
Generalno, i pored loseg stanja naseg voznog parka, mislim da je vest preterana, pogotovo sto se tice kocnica.

Mladen

pre 12 godina

Pitanja: Kako je moguće registrovati pojedina vozila čija je starost više od 25 godina posle donošenja spektakularnog zakona o saobraćaju? Ko koga ovde više laže?
Odgovor: Moguće je, jer državu baš briga za bezbednost učesnika u saobraćaju, a to znači da su prilivi novca veliki naročito nakon uvođenja novih tablica.Isto tako za državu je najbitnije da ima što više vozila na drumovima da bi što više ubirala od prodaje goriva.Zakon ne postoji, on je mrtvo slovo na papiru koje važi samo u teoriji, a mi smo poznata nacija koja ništa ne radi nego se samo bavi švercom, prodajom, preprodajom, a doktora teoretičara imamo i za izvoz.
Prema tome, tema je suviše opširna, ali dok ne budemo davali konkretne odgovore na goruća pitanja neće biti nikakvih rezultata.Dakle, bez uvijanja i biranja reči koji će i ovaj problem gurnuti pod tepih i minimizirati štete.Naslovne strane svih novina svakoga dana prepune hronike, a mi i dalje teoretišimo i pravimo se slepim i gluvim.

Boris

pre 12 godina

@Goran
"Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih ... Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina... dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst"

Izgleda da se vi pak ne razumete u statistiku. Sve statističke metode se vrše na UZORKU, tj. određenom delu celine koji se ponaša kao ta celina. Ispitivanje kompletne celine je besmisleno i preskupo.
Možda je uzorak AMSS-a malo poremećeniji usred toga što ima dostal judi koji sumnjaju u ispravnost vozila, ali to ne bi trebalo da utiče mnogo na konačnu cifru. Opet ostaje činjenica da je otprilike trećina vozila u srbiji neispravna.

Drugo, nije mi jasna logika kojom ste sa 3900 vozila došli na 8908 "zaista neispravnih automobila" ?

Dejan

pre 12 godina

Verujem da bi nove akcije donele veću sigurnost i bezbednost u saobraćaju:
1.kolovozi bez udarnih rupa
2.nekorumpirani saobraćajci koji PIŠU kazne i zaista kažnjavaju prestupnike
3.Policajci na ulici a ne u kafićima i kladionicama
4.Ispravne kamere

Goran

pre 12 godina

Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih već 10.000 koji su došli da testiraju svoj automobil od kojih verovatno dobar broj to i radi jer već sumnja da imaju neki kvar. Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina. Izbacivanjem onih 28% sa neispravnim farovima što se rešava štelovanjem za dva minuta dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst.

Milan M.

pre 12 godina

Ne treba mi statistika za ovu informaciju.

Samo pogledam ispred zgrade na parkingu ili dok čekam na semaforu:

-Vozi se na zimskim gumama usred leta.

-Vozi se na ćelavim gumama, često različitog modela i šare na istoj osovini.

-Veoma su popularni modeli po dve tri generacije stari iz uvoza sa pola miliona pređenih kilomatara (čitaj, ljude je sramota da voze Zasavu 10 a nije ih sramota da voze poluispravnu raspalu Lagunu ili Passata starog tri generacije unazad).

-Farovi raštelovani tako da jedan osvetljava tik ispred automobila a drugi na šesti sprat.

-Prilikom kočenja, sugrađanima se pale migavci ili rikverc svetla isto tako prilikom davanja migavaca, pali se stop svetlo.

-Vozi se sa volanom na desnoj strani!!!

Ima ovo veze sa ekonomijom (pare ni meni ne padaju sa drveta za moju ratu za kola i stan) ali ima veze i sa saobraćajnom (i opštom) nekulturom.

Zuki

pre 12 godina

@ (Goran, 20. septembar 2011 14:15)
"Neprilagodjena brzina" se navodi kao najcesci uzrok nesreca jer se gotovo nikad ne radi ekspertiza tehnicke ispravnosti vozila koja su ucestvovala u nesreci. Preskupo je. A i brzina zaista nije bila prilagodjena neispravnim kocnicama (sala).
Zivotima placamo improvizacije i populizam onih koji su zaduzeni za bezbedost u saobracaju. Narod mora da se vozi pa makar i u krsevima. E pa ne mora. Ali ajde srbinu uzmi auto, nece te glasovati vise nikad.
Novi semafori i pesacki prelazi u Beogradu u zadnjih pola godine su katastrofano lose postavljeni. Ponekad mi se cini da vise ugrozavaju bezbednost nego sto je popravljaju. Primer je novi pesacki prelaz u Kumodraskoj koji je nacrtan na vrhu uzbrdice tako da se odozdo uopste ne vidi. A i znak je tik do prelaza i to delu gde je ulica jako siroka i u krivini pa se i on tesko primeti ako ga bas ne trazis pogledom skroz desno. Zabezeknuh se kad videh coveka koji mirno prelazi ulicu na najsirem (i najopasnijem) delu ulice ubedjen da i ja vidim novi pesacki prelaz. Tu ce biti krvi, pazite sta vam kazem.
Ovo pominjem kao primer nestrucnosti i improvizacija gradskog sekreterijata za saobracaj, a ima ih previse da bi ih nabrajao.
Trecina sabracajnih znakova u gradu je nepropisno postavljena ali se uredno kaznjava njihovo nepostovanje.
Prva pomoc kao nije veliki izdatak pa je kao obavezna od juce. Policija nece iskljucivo to kontrolisati ali vozilo mora da je ima prilikom tehnickog pregleda. Dakle, cela zgrada moze da koristi jedan komplet za tehnicki pregled, npr.
Farsa oko zimskih guma se nastavlja. Zakon donet ali se odlaze primena dok se ne desi sta? Neko cudo pa nasim vozacima izdatak od 200 evra navise ne bude mnogo? Znaci za jedno 15-ak godina?
Narod kaze "Ili kuj il' ne mrči ruke". Zakoni su mrtvo slovo na papiru i nece spasiti niciji zivot. Ako su ih vec doneli onda nek se primenjuju odmah i u celosti. I to strogo. Jedino tako ce imati smisla. Ovako su samo jos jedan izvor za popunu budzeta.
Kako je tema krsevi, samo cu reci da manje krseva znaci bezbedniji i tecniji sabracaj i cistiji vazduh. Automobil nije bogom dato pravo. Za slucaj nuzde uvek ima taksi, komsija, rodjak, prijatelj.

tehnicki pregled

pre 12 godina

Najfascinantnija stvar oko ove vesti je to da ako vec postoji ovaj "podatak", kako je onda toliko krseva uspelo da dobije registraciju!?!!?

bez sistema smo samo planktoni!

Mladen

pre 12 godina

Pitanja: Kako je moguće registrovati pojedina vozila čija je starost više od 25 godina posle donošenja spektakularnog zakona o saobraćaju? Ko koga ovde više laže?
Odgovor: Moguće je, jer državu baš briga za bezbednost učesnika u saobraćaju, a to znači da su prilivi novca veliki naročito nakon uvođenja novih tablica.Isto tako za državu je najbitnije da ima što više vozila na drumovima da bi što više ubirala od prodaje goriva.Zakon ne postoji, on je mrtvo slovo na papiru koje važi samo u teoriji, a mi smo poznata nacija koja ništa ne radi nego se samo bavi švercom, prodajom, preprodajom, a doktora teoretičara imamo i za izvoz.
Prema tome, tema je suviše opširna, ali dok ne budemo davali konkretne odgovore na goruća pitanja neće biti nikakvih rezultata.Dakle, bez uvijanja i biranja reči koji će i ovaj problem gurnuti pod tepih i minimizirati štete.Naslovne strane svih novina svakoga dana prepune hronike, a mi i dalje teoretišimo i pravimo se slepim i gluvim.

dragan

pre 12 godina

Ma zimi je neispravan skoro svaki automobil, a verovatno i leti! Po zakonu, obo tocka (gume i felne) na istoj osovini moraju biti iste vrste, marke, dimenzije, tipa (zimski ili letnji). Debljina profila ne mora biti identicna. I sada vi zimi sa cetiri ili dve zimske, a rezervni letnji. (Ova stedljiva varijanta sa dve letnje i dve zimske zakonski, u stvari, zahteva dva rezervna tocka). Cesto, cak i savesnima je leti cetiri letnje gume na tockovima a rezervni zimski. Zakon eksplicitno ne zabranjuje drugi tip tocka u gepeku, ali sta cete sa njim ako stvarno treba da ga zamenite? Sreca je sto tubeless retko trazi zamenu, uglavnom je dovoljno dopumpati ako ne "kalira". Ipak, zakonski, neispravan auto! Prakticno svaki!
BTW, zbog uglavnom losih valjkova, na vanrednom tehnickom "pasce" i nov auto.
Generalno, i pored loseg stanja naseg voznog parka, mislim da je vest preterana, pogotovo sto se tice kocnica.

Boris

pre 12 godina

@Goran
"Da rezimiramo, od 1,6 miliona automobila uzet je uzorak od 10.000 što je oko 0.6% i to ne 10.000 nasumičnih ... Od tih 0.6%, 39% je neispravno. Dakle oko 3900 neispravnih vozila. Od tih 3900 vozila, imamo samo podatke o tri problema i to zaustavljanje, upravljanje i svetla. Ajde da kažemo da ta tri problema čine 100% što nije istina... dobijamo 8908 zaista neispravnih automobila. Na 1,6 miliona to je 0.56%.

To je jedini statistički podatak koji postoji. Kako je ta cifra došla od 8908 do 618.980 je poznato samo onome ko je pisao ovaj tekst"

Izgleda da se vi pak ne razumete u statistiku. Sve statističke metode se vrše na UZORKU, tj. određenom delu celine koji se ponaša kao ta celina. Ispitivanje kompletne celine je besmisleno i preskupo.
Možda je uzorak AMSS-a malo poremećeniji usred toga što ima dostal judi koji sumnjaju u ispravnost vozila, ali to ne bi trebalo da utiče mnogo na konačnu cifru. Opet ostaje činjenica da je otprilike trećina vozila u srbiji neispravna.

Drugo, nije mi jasna logika kojom ste sa 3900 vozila došli na 8908 "zaista neispravnih automobila" ?

Kakav zakon takva i država

pre 12 godina

Gledam neke automobile na parkingu sa izbušenim gumama, nisu godinama pomaknuti sa mesta, nekima od njih fali štošta ispod haube, samo tako osvanu, jedan po jedan, sa novim tablicama. Ni jedan od njih se nije pomerio s mesta.
Jasno nam je bilo odmah čemu novi zakon, ali ovo je totalna farsa.

Vozaci odgovorni kao i politicari.

pre 12 godina

Kao serviser mogu da vam kazem da je tuzno kakvi se krsevi voze i u kakvom su stanju kocnice i gume. Jos gore je sto dobar deo vlasnika istih i ne haje kad im se skrene paznja na celavu gumu ili diskove malo deblje od kompakt diska...

Душко

pre 12 godina

Битно је имати исправан ауто. Али много је важније како се вози у држави. Чини ми се да сви обраћају пажњу на то у каквим се колима ко вози. Нико није коментарисао КАКО се вози, познавање и поштовање прописа, које је тренутно на апсолутно катастрофалном нивоу. Неприлагођена брзина је превише благ израз како се вози. На путевима са ограничењем 80 вози се врло често 120 и више, а када погледате на квалитет пута на коме се "гази" као по аутопуту, просто се смрзнете. Поштовање прописа у граду: сваки дан гледам проласке кроз чисто црвено, па чак и возачима аутобуса није страно, шта даље да се прича. Не редак случај је да видим полицајца како малтретира неког јадника са неким кршем, док ни више ни мање поред њега пролазе са брзинама од 80 (у граду где је ограничење 50). Истраживање јасно говори, људи који возе неисправне ауте, најчешће то добро знају и опрезно возе. Проблем је у овом другом непознавању прописа или бахатости возача. Јел то бављењем и наглашавањем споредног проблема (1%????!!) неко покушава да замаже очи као да се као нешто ради на безбедности саобраћаја?

kokolo

pre 12 godina

Neka nas gospoda iz vlade manje opterecuje svojim nametima vezanim za automobile,onda cemo imati vise para da sredjujemo eventualne nedostatke na kolima.ovako tesko.valjda bi svaki vozac pre sredio kocnice nego li kupio nekakvu prvu pomoc koju vec ima.CEMER I JAD U srbiji.

Cist Sarkazam

pre 12 godina

...sta ima veze sto imamo toliko saobracajnih nezgoda kad imamo novi savremen ZOBS, i sta ima veze sto ima toliko povredjenih jer je tu nova prva pomoc! Sve je super!

MunzeLjux

pre 12 godina

Problem su ofanzivni i agresivni vozaci koji policajcu koji ih kontrolise, guraju u ruku mobilni tel.na cijoj vezi je neki sitni policijski ili politicki sluzbenik.Kad se jednog dana pojavi ministar unutrasnjih poslova koji ce tom policajcu da nalozi da telefon tresne o zemlju, moci cemo da pricamo o gumama,migavcima,prvoj pomoci i gurtnama.Tacno je da sirotinja vozi krseve.Puno sirotih,pa puno i krseva, ali oni ne jure jer znaju da ce im se auto pokvariti,a za opravku para nema. Uglavnom se u medijsim izvestajima o saobracajnim nesrecama mogu videti dobri,brzi automobili i po neki stari auto koji je bio kolateralna steta u njihovom divljanju.

Dejan

pre 12 godina

Verujem da bi nove akcije donele veću sigurnost i bezbednost u saobraćaju:
1.kolovozi bez udarnih rupa
2.nekorumpirani saobraćajci koji PIŠU kazne i zaista kažnjavaju prestupnike
3.Policajci na ulici a ne u kafićima i kladionicama
4.Ispravne kamere