Četvrtak, 03.04.2008.

14:38

Fiat punto 1.3 Multijet

Izvor: B92

Fiat punto 1.3 Multijet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 9 godina

Čitam komentare pa da dam moj pogled iz HR. Punto iz 2003. u HR je gotovo nemoguće prodati. Jednostavno auto je prestar i za njih nema interesa. Pa da bi ga prodao moraš spustiti koliko treba da se rješiš. Po meni tako star auto ne bi nikada kupio dizel. Popravci su skupi. Moja je sestra imala Alfu se istim 1.9 motorom sa 105 KS. Kada je došlo vrijeme za servis turbine i pumpe visokog pritiska platila je 1.200€! Toliko na benzincu ne možete potrošiti ni da cijeli motor promjenite. Dizel je super dok je nov tj. do cca. 150.000 km, a poslije je skupo održavanje.Motor 1.2, 65KS je najbolji za Punto jer je jednostavan, ne kvari se, jeftino održava i dobro vuče iz niskih okretaja pa ga je lako voziti po gradu. Već njegov brat sa 16 ventila je dosta lošiji, kvarljiviji i zahtjevniji u pogledu ulja i goriva. A kome je baš astalo da malo troši neka stavi plin na ovaj motor sa 65 KS. Motori sa 8 cilindara (stara škola) su puno pogodniji i manje osjetljivi na pogon plinom. Imaju veće ventile koji se lakše hlade. Tako npr. Sara Picasso sa motorom 1.6 90 KS ne treba ni ulje za hlađenje ventila ako se pogoni plinom.
Mislim da vam je puno pametnije polovne aute kupovati u HR nego u Italiji ili Bugarskoj. Talijani često vrlo loše održavaju aute izvan garantnog roka. Stavljaju loše ulje, neredovito mijenjaju, sipaju aditive prije prodaje i sl., a kada počnu problemi ili dođu skupi popravci - prodaju. U HR možete i nakon 10 godina kupiti auto od 1. vlasnika.Pogledajte na Njuškalo.hr.

Marko

pre 10 godina

Ja sam od 2001 kupio punta 1.7TD i do 2006 nisam izlazio iz njega, nisam mu ni menjau ulje redovno niti ga održavao, kvarili mi se jedino homokinetički zglobovi i pozadi svetla crkavale lampice i radio kao lajt šou. Prešao sam 300.000 sa njim tri puta mesecno cg-sr, prosecna potrošnja 5litara. a ide ko mećava. I onda je sve odjednom crklo menjao sam ga za neki lancer 91 tako crknutog a i taj što ga je srewdio malo posle mene kune se u njega

bane

pre 10 godina

Punto je auto za sirotinju koja mnogo ocekuje za svaki svoj tesko steceni evro. Kada jedva skupis 4000 eur, onda ocekujes i malu potrosnju, brzinu na autoputu, da se ne kvari. itd a to sve ne moze. Vecina vlasnika punta je pre vozila kojekakve krseve i sada im je punto ekstra. Takvi su vecina u ovim komentarima. Tko god je vozio nesto bolje, taj sigurno nema taj osecaj ushicenosti kada sedne u punta. Oduvek bilo koliko para toiko muzike, da imate novaca ko ni ja sto nemam, SIGURNO ne biste gledali punta

suzuki swift

pre 10 godina

Fiat punto 1.3 Multijet je dobar autić, sa malom potrošnjom. Do Grčke odnosno do mora sa klimom zaista udobno putovanje.
Inače vozim drugi auto sličnih dimenzija. Razlika je u udobnosti i drugim sitnicama. Mada je prtljažnik veći kod punta. U mom autu rešenje je izbaciti rezervni točak i dobijate dobar prtljažnik.
Kad se upoređuju cene novih automobila sa odgovarajućom opremom čak je i punto možda skuplji.

jelena popovic

pre 11 godina

Imam punto grande 2008g.1.3 MJ,automatik.Deluje mi da je lenj,puno treba gasa da bi presaltao na vecu brzinu.Jednom recju usporen.Da li je to kod njih normalno?

Nenad

pre 11 godina

Strasan automobil sa najboljim motorom .Vozio sam ga dve godine.Kupio sam ga sa 135000 a prodao sa 193000 nista nisam radio i popravljao na kolima.A sve je bila gradska voznja po Beogradu. Bruka od motora i mehanike.Mnogo bolji od konkurencije u klasi.Auto za svaku preporuku.

DuleSD

pre 12 godina

@stefan

Znaci onda si trebao da reklamiras svog punta sa obzirom da je nov a 4 puta kvario na 60 hiljada. Ja sam veruj mi kupio polovan koji je presao 161 000 uvezen iz Italije, uradio sam redovan servis (kaisi, filteri, kocnice) i presao dodatnih 50 000 i samo menjao ulje i jednu gumu promenio i to je sve! Auto presao 210 000 i da ga ne ureknem radi kao sat, mozda sam imao srece ne znam.

kakav punto kakvi bakraci

pre 12 godina

za 4000 evra moze da se kupi bmw trojka 2001 godiste a za razliku u ceni od 1700 evra mozete da ga odrzavate narednih 5 godina minimum, ako se malo potrudite ili odete negde preko moze da se nadje i sa kozom a sto da ne i automatik, na bmw-u se kaze moj majstor delovi menjaju samo jednom naravno ako nema milion kilometara i ako su originalni

nikola

pre 12 godina

A2 sa 1.4tdi nema audijev motor. Kao što članak kaže a i ja sam se uverio na stranom sajtu fiat-ov multijet motor 1.3 je motor godine 2005 sa najmanjom potrošnjom u klasi 1400. Znači bolji od tog 1.4 vw motora. Predpostavljam da je audi-jev A2 bolji, u čemu neznam(možda mehanika, udobnost, kvalitet unutrašnjosti) ali verovatno opravdava njegovu veću cenu.

VG

pre 12 godina

E i ja par stvari da kazem o ovim autu :) Kupio sam ga novog pre godinu i po dana,Za sada sam oresao 30 000 km .Osim redovnog servisa i sijalica nisam nista menjao. U pitanju je 1.3 mjt. Motor je SAVRSENSTVO!! Pre neki dan nas troje je islo iz Bg u Sumadiju preko Lazarevca,arandjelovca i Topole,ko je isao tim putem zna da je gore nego u CG i prosek je bio 3,6 lit. Sipao sam ga punog (40 lit) i presao sa njim 1000 km mesovite voznje. Jedino sto mi smeta je kvalitet izrade. Plastika je trebala biti kvalitetnija i bolje uklopljena da se ne bi desavalo kad se ide po neravnom putu da se cuju neki cudno zvukovi. Sve u svemu,ja sam prezadovoljan.Jedino bih voleo da je nafta jeftinija,e tek bi se onda vozao :(

Nikola Pesic

pre 12 godina

Puntic? Nenormalno dobar auto, u toj klasi nema boljeg, ne kosta mnogo a pruza vise nego sto ocekujete ima sasvim dovoljno mesta, eto ja imam klinca 3 god i pre nego da se rodi sam kupio malo vozenog punta 1.3 mjet. Ljudi nemogu da verujem da do sada osim jedne i opet jedne sijalice do danasnjeg dana nisam promenio nista na njemu . Ulje i sve filtere menjam cesce, a i sto nebih kad staje samo 3 litra a kosta oko 550-600din kad se naruci preko neta. Ejj pa za BMW ili Golf 4 1 litar kosta skoro ko moja cela zamena ulja. Trap nisam dirao nema potrebe, motor ama ne dimi ne greje se, ide ko lud zivahan , ne trosi ni gram ulja !!! Motor ima 150 000 km kupio sam ga sam 95 000. Sta mi jedino smeta sto je malo neudobniji al mozda i zato jer sam pre toga naviko na reno i citroen. Ima 3 vrata i bolje nego 5, em za dete ne razmisljam dal ce izleti napolje em je crsci, a da ne govorim da je mnogo lepsi sa 3 nego 5 vrata. Kad klinac poraste i vec krene u skolu za 4 god menjacu ga ili ostaviti zeni a sebi kupiti megan 3 karavan 1.9dci. Sa ovim punticem zaista nema greske !

Branko

pre 13 godina

Auto je bestbuy za domaćeg kupca sa prosećnom platom ovdje na balkanu.
To su kola koja treba servisirati kod dobrog mehaničara i paziti ih.
Voziti ih umjereno ne do krajnje brzine.Služit će godinama preko 10godina.
Odličan auto za naše uvjete

pravednik

pre 13 godina

dobar je putic za te pare,pruza vise od placenog,u svakom slucaju..vozio sam zastavu 10 od ,i ok je auto..ali me je odusevio 1.2 16v,bas dobro vuce..a mislim da je bolji izbor od klija,jeftinije odrzavanje,i mnogo vise prostora u kabini,moj stric je vozio jedno vreme klija,i recimo kad sednu dva krupnija muskarca dodiruju se ramenima,doduse klijo ima kvalitetnije materijale u kabini,ali opet,mislim da je punto bolja kupovina

Uros

pre 14 godina

Dakle...O pouzdanosti dizel motora bespotrebo je tupiti zube,imam jednog 1.9 JTD,kupljen nov,odrzavan dobro,presao skoro 500.000km,pola grada ga je vozilo,osim redovnih servisa,na 460.000km radio generalku,od tada,samo redovan servis i nista vise.Dakle o nepouzdanosti Italijanskih automobila mogli ste,vi,Italijanomrsci ili golfashi da pricate ako je bilo,to je relativno.A sada,tu pricu mozete da okachite macku o rep.Now punto dizel 1.3 ili 1.9,ne mozete da pogresite ! ! !

igor

pre 14 godina

moj matori je uzeo punta iz zastave (menjao ga za stojadina) sa full opremom... posto nam je ovo prvi nov auto (posle stojadina) mogu samo reci da smo odusevljeni :)

u poredjenju sa grande puntom (kog sam imao prilike voziti) ovaj je manji, uzi a samim tim i zgodniji za gradsku voznju. trosi oko 7 litara benzina u gradskoj voznji, nije previse bucan, jedino sto sam primetio je da kad naidje na rupe da je malo "tvrdji".

ostalo je super :)

takodje, velika zamerka je na odluku o dodatnoj opremi - npr ABS se dobija samo uz najskuplji model (!!!), nesto sto se u ostale modele stavlja kao osnovni ovde je stavljeno u najskuplji.. i takodje, uz najskuplji model ne dobija se radio (nego samo priprema)

Nenad

pre 14 godina

Pozdrav i unapred hvala svima koji pokusaju da mi pomognu.
Planiram da kupim Fiat Punto 2002god. 98000km 1.2 benzinac sa plinom. Zanima me prevashodno sta mislite uopste o tim benzinskim motorima i o kvalitetu mehanike? Unapred zahvalan

Nenad

pre 15 godina

Recite mi kakav je motor 1.3 Multijet.Ocu da kupim ovo auto pa mi neko kaze da je kod 1.3 Multijet motor preforsiran i da ne valja.
Covjek mi nudi pomenuti model iz 2003g za 4000 eura .Uradjen mu je servis,kupljene 4 nove gume,tek registovan.unutra je nov bez ijedne ogrebotine,kao da je iz fabrike izasao.Presao je 130.000.Kilometraza je orginalna jer sam provjerio u ovlascenom servisu(30 eura)a i cjelo auto sam pregledao-stanje je vise nego dobro.Sta mislite da li da ga uzmem i da li je skup za te pare?

Mirko

pre 15 godina

@stefan
Ma da, opala prodaja "daciji", svi hvale "punta", pa se odmah salje kontra-komentar. Najjace mi je ovo da je "dacija mnogo bolje uradjena". Rec je, naravno, o sirotinjskom automobilu, za rumunsko i slicna trzista, i utisak u enterijeru je upravo u skladu s tim. Za razliku od "punta".
Neka autor komentara navede TACNO STA MU SE 4 PUTA POKVARILO do 60.00km, jer ja tvrdim da se do te kilometraze na "puntu" ne kvari nista.

Pittsburgh

pre 15 godina

@za 'strucnjake': potpuno ste u pravu kada kazete da Talijani ne umeju da naprave auto. A brendovi Ferrari, Lamborghini, Masserati, uopste nisu italijanski, nego Egipatski.
Eeeeeee, pa prosle godine se u Nemackoj prodalo oko 500.000 punta .... i sad, kao, Nemci nemaju pojma sta je auto, ali zato nas covek, Srbin, najpametniji na svetu, zna sta je .. hahahahhh .
Vozio sam skoro sve od kola, osim ovih 'egipatskih' sto sam ih nabrojao, i uvek bih pre kupio Nov Punto, nego Golf 4, star 10 godina, koji je presao min. 200.000 km.

petar

pre 15 godina

u firmi imamo nekoliko punta, xsara i fabia, koji sluze kao dostavna vozila. neprestano su u saobracaju,osim kada nesto nepredvidjeno iskrsne. najcesce se kvare fiati-svaki primerak po par puta godisnje je van saobracaja,sto donosi velike gubitke i dovodi do preopterecenja ostalih vozila. fabie se dosta redje kvara od punta, tako da su mnogo rentabilnije, bez obzira na vecu nabavnu cenu. jedino xsare se nikada nisu kvarile,za 4 godine neprekidne sluzbe po gradskim guzvama nijedna nije bila van stroja,neverovatno! od svih vozaca u firmi su dobile besprekornu ocenu. punto vise nije u uzem izboru prilikom sledece nabavke vozila, totalno je nerentabilan i zahteva previse odrzavanja pored redovnog.

stefan

pre 15 godina

mene punto sluzi daleko losije nego sto sam se nadao. kupljen je nov, do sada 60.000km, a ja vec 4 puta vozim vanredno u servis zbog nekih kvarova. stalno se nesto kvari, stalno nesto otkazuje, skripi nesto iz zadnjeg trapa od kad sam ga kupio, tezak za duga putovanja jer su sedista tvrda i neudobna, ali se zato u gradu ponasa "kao riba u vodi". ne znam,mislio sam da je nov auto uvek bolji izbor od polovnog,ali punto se bas cudno ponasa,iako ga mnogo pazim i cuvam. da sada kupujem auto, dobro bih razmislio sta da uzmem,punta i fiata uopste vise ne bih kupovao. za te pare sto sam dao mogao sam da uzmem neki polovni, ali komforniji, udobniji i daleko pouzdaniji auto,ali sta da se radi, presla me dobra reklama i ja naseo. razmislite,ko voli novi auto moze razmotriti daciu sandero, provozao me prijatelj i odusevio sam se kako je dobro uradjen, i koliko je bolji od punta. mislim da su ista klasa, ali je sandero neuporedivo udobniji i prijatniji od punta, deluje da je mnogo kvalitetnije uradjen. jos nesto mi smeta kod punta, a to je zvucna izolacija,koja je toliko lose uradjena da svaka voznja preko 120 km/h postaje nepodnosljiva. razmislite dobro,danas malo ko ima para za bacanje!

Andreja

pre 15 godina

Da li kupiti Punta stp ce se prozivoditi u Zastavi od Marta ove godine...?

Planiram da ovaj auto kupim u Maju ili Junu (da sacekam neko vreme da vidim kako ce auto da se ponasa, posto ce na trzistu biti od Marta)... Planiram da uzmem full verziju koja ce kostati oko 9500 EVRA pa me zanima kako ce ici placanje... Znam da moze da se otplacuje nekoliko godina (u mom slucaju 6 godina po mesecnoj rati od 130 EVRA) ali ne znam da l' se daje deo noca po podizanju automobila ili se samo placa mesecna rata...?

Sta mislite da l' je isplatljivo uzeti ovaj auto, posto je po Dinkicevim recima ovo "prilika koja se ne prospusta", a posto smo mi navikli na lazi i prevare meni i ovde nesto nije sve kako treba, tacnije nije mi sve najbolje jasno....

Mirko

pre 15 godina

@Mario Prcic
Sluzice vas "punto" sigurno kao "jugo", u to nema sumnje - za benzinca (1.2 8v) nema zime do 350.000 km, a pravo je cudo da "jugo" iz 2001. jos dobro radi posle 235.000. Iz toga zakljucujem da dobro odrzavate auto, pa sa daleko boljim automobilom sigurno nece biti nikakvih problema.
Pozdrav!

svaka preporuka

pre 15 godina

Nov auto je uvek bolji izbor od polovnog pogotovo u ovoj klasi automobila gde nije veliki pad cene. Kod vecih automobila to bas i nije slucaj (moj prijatelj je kupio vektru 2 godine staru za 15000 a nova je 35000). Ako bude ova cena obavezno uzeti punta. Dobar je to auto za nase pojmove i onda samo odrzavati kako treba, ima fiat manjih problema (nekad me podseti na zastavu) ali nisu ni drugi mnogo bolji kao sto se misli. Sve u svemu dobar auto za dobre pare.

Mario Prcic

pre 15 godina

Vozim yuga 55 od 2001.god. Kupljen je kao novo vozilo, presao 235 000 km sa jednom generalkom. Tesko mogu da se rastanem od njega. Da li bi vredelo uci u investiciju "staro za novo" sa novim puntom kojeg nam Dinkic toplo preporucuje? Inace, u yuga sam ugradio gas, limarija je doterana i super dobro ide. Iako je star, ne kvari se, ne prokisnjava, ima dobro grejanje, samo ne moze da ide 150 km/h, bas kao ni ja sto nisam ono sto sam nekada bio. Hocu reci, starili smo zajedno, tesko mi je da se od njega rastanem. Ne znam kakva je sudbina tih automobila sto se uzmu u otkup "staro za novo". Ako bi me Zastavin novi punto toliko i sa tako malo ulaganja sluzio kao ovaj yugo, ja bih bio prezadovoljan.Da li kupiti opel astru polovnu ili novog punta proizvedenog u Zastavi?
(Mario iz Vojvodine)

miso

pre 15 godina

vozim punta 1.9 dizel,2001.god.presao 60000.samo cu vam reci jednu stvar,ekstra auto,mali potrosač,pouzdan,i praktično ima sve od opreme.

marko

pre 15 godina

moj savet svima je da izbegnu kupovinu fiata po svaku cenu! zasto bi kupili fiata,ako mozete za iste pare kupiti neki normalan auto. neudoban, nepouzdan, tvrd,bucan, plastikarija, na crash testovima fiati se guzvaju kao da su od papira...ukratko-ikona loseg kvaliteta! ko kaze da je udoban i tih,neka proba BILO KOJI neitalijanski auto od '98.pa na ovamo i videce kolika je razlika u kvalitetu voznje. ponavljam-BILO KOJI NEITALIJANSKI AUTO,pa makar to bio i neverovatno ruzni saxo ili ford k, a o boljim modelima da i ne govorim. nikako ne mogu da shvatim zasto neko hvali vozilo tako sto mu pripisuje epitete, koje ni jedan fiat ne zasluzuje! mozda se nekom cini da je jeftin,ali kada se uzme u obzir odnos cena-kvalitet, vrlo je skup.

Rale

pre 15 godina

Vozim Z 10 kupljenu maja 2006. godine i izuzetno sam zadovoljan. S obzirom da se govori o dizel modelu malo odskacem od teme ali nisam jedini. Moj sud o ovom automobilu je vrlo pozitivan iz prostog razloga jer sam predhodno vozio juga 1.3 novog s kojim sam imao more problema. U službene svrhe sam vozio mnogo vozila B segmenta (fabiu 1.9 sdi, logan 1.4 mpi, jugice, clio renoe, roomster skode). Z 10 je najbolja kupovina za uložen novac. Moje impresije, u okviru naših dobro poznatih uslova su: automobil je, prvo što sam primetio, izuzetno upravljiv u svim normalnim uslovima eksloatacije, čak i u malo ekstremnijim. S obzirom da sam porodičan čovek te ekstremnije stvari sam isprobavao kad sam sam. Izuzetno dobro se ponaša u krivinama, na vlažnoj podlozi, a po snegu sam ga bez većih problema spustio sa Kopaonika do Brzeće bez lanaca, na šta su mi prijatelji rekli da sam hrabar. Tvrd je uslovno rečeno zbog tako podesenog ogibljenja, tzv. sportski. Ne mozete imati udoban automobil, a da se ne naginje u krivinama. Ta tvrdoća se ogleda samo na neravninama tipa ležećih policajaca. Pri jačim kočenjima je takođe izuzetno poslušan. Što se tiče motora, mali fajer je izuzetan zbog toga što je u gradskoj vožnji prilično agilan, međutim na auto putu je druga priča, ali šta očekivati od 60 ks. Za jednu pristojnu vožnju s porodicom sa 130 km/h je super. Usput izuzetno je tih u svim uslovima, čak mnogo tiši od mnogih vozila tog segmenta. Što se tiče potrošnje nije loš ukupno gledano. U gradskoj vožnji u mom slučaju troši oko 8.5 l/100km što je dosta, ali na otvorenom pri brzinama od oko 100-130 km potrošnja mi nije prelazila 5.5-6 l/100km, s čim sam zadovoljan. Kad preračunam na duži vremenski period to je oko7 l/100km što je vrlo dobro. Sve naravno zavisi od stila vožnje i naravno kvaliteta goriva.
Za svaku pohvalu je menjač koji je izuzetno precizan i lak te se npr. dačija logan ne može porediti po tome sa desetkom. Pedale kvačila i kočnice su takođe meke i vrlo dobro podešene. Ergonomija je odlična za tu cenu i o tome netreba puno govoriti zbog toga što je Fijat vodeći u tim stvarima. Kvalitet materijala je prosečan, ali za taj novac je super. Ja sam kupio automobil koji je proizveden u Italiji te ne znam kakvi su primerci koji su rađeni u Yastavi, ali kod mene posle pređenih 35000 idvoje male dece, nema nekog cvrčanja i škripe, amaterijali još nisu pohabani od upotrebe s obzirom na male putnike. Sve komande funkcionišu i nemam problema s elektronikom, zbog koje mnogi grde Fiat. Za svu pohvalu je vrlo upotrebljiv prtlajžnik od skoro 300 l koji je u klasi B među najvećima. Ne računam logana koji je van konkurencije u klasi. Ima tu još dosta stvari da se kaže, ali treba naglasiti da u našim uslovima eksploatacije, tržišta automobila, kupovne moći i drugih stavri koe grade lično mišljenje svakog od nas, nećeta naći bolji automobil za tu cenu. Ja sam sa njim putovao i na more ina zimovanja, sa dvoje dece i jako sam zadovoljante ga toplo preporučujem savkom ko može sebi da ga priušti. Jedino je u ponudi mogao da bude i ona zolja od motora sa 16 ventila i 80ks ali šta je tu je. Sledeći automobil koji ću kupiti će vrloskoro sigurno biti grande punto, koji je biser u B segmentu. Pozdrav svima i uživajte u Fijatima, ko ih voli!!!

Nenad

pre 15 godina

Moram da se slozim sa hornetovim komentarom. Imam isti problem sa Z10. Uopste nisam krupan, oko 182cm, pa me ipak ta plastika ispod volana ubija po levoj cevanici. Sa gasom i kocnicom nema problema. Nisam nasao podesavanje sedista i volana kojim bi to moglo da se eliminise. Vozio sam (se u)drugim autima, i jedino sam jos na suvozackom mestu u jarisu imao tih problema.

Nikola

pre 15 godina

auto nema gresku!200 sam ga vozio...
kupio sam bas ovaj model,samo 2005 god,najvaznija stvar kod ovog agregata je sto malo trosi,tj sto mi novac ostaje u novcaniku.
1.3 multijet se ugradjuje i u fiat 500,tako da je u puntu bio samo mali test za dalju proizvodnju...
sve ostalo je prilicno jeftinog kvaliteta ,ali funkcionise...
preporucujem ga svim ljudima koji provode dosta vremena u gradskoj voznji!

Mica

pre 15 godina

Zdravo Ogi,

Mene zanima gde si ti nasao ovaj model po tim cenama?
I ja nameravam da kupim MJet ali ovakvih cena nema ni za 2003-e godiste

ogi

pre 15 godina

zanimaju me vasa misljenja i iskustva sa puntom multijet jer sam planirao da ga kupim, i sta mislite o vanu prepravljenom u putnicki.
Cena ovog punta je 4500€ godiste je 2005. a cena vana je gotovo ista a 2006. je godiste i presao je gotovo duplo manje. dakle ako mozete konkretno da mi odgovorite. unapred hvala

deki

pre 15 godina

gorane, bas bih voleo da mi izneses svoje argumente zbog cega je Punto "gomila nekvalitetnog lima kao i svi italijanski automobili" i da mi kazes zasto mislis da Punto puno kosta?!!! Nestrpljivo ocekujem odgovor...

deki

pre 15 godina

Vozim Punto II 1.9 dizel iz 2003.godine i mogu vam reci da sam prezadovoljan! Kod mene je vise od godinu dana i nikakavih problema nisam imao sa njim ni ulaganja osim redovnih(ulja,filteri,gume itd.)S obzirom da sam ga kupio kao polovnog sluzi me odlicno.Bio sam skeptik da li je bio van,ali to nije,na srecu.Svaki model koji je bio van moze da se prepozna kad je prepravljen u putnicki po jednom sigurnom detalju: Pogledajte plafon u unutrasnjosti kabine i ako na njemu imaju sve sijalice onda je bio van! Sijalica koja je postavljena iznad zadnjih sedista sluzila je kao osvetljenje tovarnog prostora. Nju necete naci kod modela koji je od starta bio putnicki.
Sto se tice motora i njegove snage od 60 KS deluje kao malo,ali kada kao ja, u auto smestite pet ljudi i krenete nekim usponom videcete da je snaga dovoljna.Da ne pominjem kad se vozite sami ili sa jos jednom osobom...Motor je jednostavne,da ne kazem zastarele konstrukcije i zbog toga je dugovecan i zna da predje i po 400.000 km do generalke,ako se redovno odrzava i sipa samo,ali samo SELENIA! Svako drugo ulje ce da trosi,to sam licno iskusio.
Ako neko ima potrebu da promeni set kvacila,druk lezaj i korpu SAMO ORIGINALAN SET "VALEO" i nijedan drugi,jer ce vam auto trzati u 4. i 5. stepenu prenosa na brzinama izmedju 60 i 80 km/h.
Ne bi bilo lose da na svakih 2000 km naspete neki od aditiva za ciscenje dizni i pumpe za gorivo koja zna da bude osetljiva na nasu naftu i necete imati problema nikad. Potrosnja je mala,od 4-5 litara na 100km.Zimi moze da se popne na 6,5 u uslovima ekstremne hladnoce,ali vas nece ujutru izdati sto se tice paljenja.Kod mene je palio iz prve i na -17 stepeni!Naravno,ako svi grejaci rade...
Nisam imao problema ni sa elektronikom od koje vozaci "nemaca" napravise bauk. Vozaci nemackih auta mogu da sanjaju o spisku dodatne opreme koje poseduje moj Punto koji sam platio 4800 evra. Ova suma je najbolji odnos cene i kvaliteta na nasem trzistu,a Punto je po istrazivanju domacih auto-revija najprodavaniji mali auto u Srbiji,sto se najbolje moze i videti na nasim putevima.
Zakljucak je da sam odusevljen ovim Fiatom i sledeci auto ce mi verovatno biti Fiat Stilo 1.9 JTD!

Vlada NS

pre 15 godina

Vozim već dve godine Punto 1,3 MJ koji je bio van, pa je prerađen na putnički. Auto ima 170.000 km, odlične performanse, mala potrošnja, ulje mi ne troši. Ja sam prešao 20.000 km i samo sam menjao filtere i ulje na 7.500 km kod mog starog (neovlašćenog) majstora. Drugar trguje automobilima i na sva usta hvali sve motore koje Fiat ugrađuje od 2000. na ovamo. Nikakvih problema sa njima, kada kupuje automobil gleda limariju i unutrašnjost, a o motoru ne brine.

Dusan.K.

pre 15 godina

Punto 1.9 jtd ELX (2002-2003) najbolja verzija Punta, ima 86ks, a isti taj motor sa drugim cipom moze imati 115ks. Auto ima 1 tonu, zadovoljavajuce stabilan, ELX oprema mu daje i nesto sire gume. Ja sam ga birao pored svih punto modela, trazio sam samo takav, kupio i vrlo zadovoljan. Potrosnja? 4-6l evro-dizela ;-)

Cvele001

pre 15 godina

Kad se uzme u obzir izdasnost agregata, obrtni moment i kolicina goriva koje potrosi, iznos od 19000 dinara koliko kosta registracija i nije puno. Ja sam vlasnik i jtd i 1.2 motora, i moram priznati da i jedan i drugi imaju draz ali o performansama ne moze ni da se prica. Takodje i potrosnja ide u korist JTD agregata. Treba imati na umu da je upravo iz razloga skupih dazbina FIAT razvio manji agragat za mladju generaciju (1.3 MJET)koji takodje ima fascinantne performanse... U svako slucaju, ono sto posebno prija je izrazite pouzdanost JTD agregata kao i njihove performanse, sto se tice 1.2 agregata on je odavno dokazao da je maltene nepoderiv ali mu fakat nedostaje snage... MOja procena je da se razlika u registraciji anulira potrosnjom goriva na gosisnjem nivou... koga ne mrzi nek izracuna... Pozdrav

Mirko

pre 15 godina

@Vlada
"Registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno!!!"

Mislim da je previse, i zato sam se, kao i zbog nize cene odrzavanja, ipak opredelio za benzinca 1.2. Ipak, zavisi koliko ko prelazi. Pozdrav!

Vlada

pre 15 godina

Pozdrav svima !!!

Izvestaj o polovnjaku 2002. god Fiat,:

Evo predjoh 1000 km sa ovim novopazarenim JTD motorom (da podsetim Punto 1.9 JTD 65 kw) i nije mi ni gram ulja potrosio, ali BUKVALNO !!! Presao sam oko 350km na otvorenom putu i ostalo u gradu, + jedan odlazak na planinu oko 30 km uspona. Na cajgeru stoji 105000 km da je presao, mada mi je ova zena od koje sam pazario rekla da je presao 130000 km, jer je auto uvezo njen zet, navodno za svoju zenu tj. njenu cerku.
Na dijagnostici mi je pokazao da 132.000 km predjenih. Da li je prava kilometraza ili nije, to nikada necu saznati !!!

Generalno, bitno je da sam ga kupio bez dinara ulaganja (redovan servis se ne racuna) i da se auto super ponasa: Odlicno vuce u svakom stepenu prenosa(2,3,4) cini mi se isto u svakoj brzini, sve radi na njemu nista ne lupka, treska, elektrika radi sve kao fabricki. Potrosnja: 6 litara u gradu, na otvorenom 5 l (ukljucena klima non stop brzina voznje 90-115 km na cas).

Epilog;
Mislim da je kupovina polovnog auta, sto bi rekli "Macka u dzaku". Moze da se pazari lom auto, a moze i da bude u super stanju. (ovo prvo je u vecini slucajeva)
Za sada sam zadovoljan ovim Puntom i topla preporuka za JTD motor.Tj. ona prica "FIJAT JE TO, NIJE NEMAC itd. ne pije vodu vise. Dosta muzike za relativno malo para. (5000 E i nije malo para za ovaj nas narod), ali ko hoce da vozi mora i da plati. Nista nije moranje.
Da, da ne zaboravim: registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno !!!

Nadam se da ce ovo nekome koristiti !!!

zoran

pre 15 godina

da li neko zna za neki cuvani parking na Novom Beogradu,recimo oko Delta sitija, piramide i sl na kome covek moze ostaviti auto,za to platii pristojnu nadoknadu i ujutro ga zateci (glavno) u ostavljenom stanju (mali manje glavno)

Mirko

pre 15 godina

Ajde pojasni, molim te, jer sam ja 11 godina vozio japanska kola, pa sam se lepo srodio sa puntom! Dakle, sta te je podsetilo na juga, bas me zanima??

Zbunjen

pre 15 godina

Hoce li , molim vas, neko da mi objasni ovu sveopstu opsednutost tvrdocom plastike ? Kakav je to fetish ? Zasto se o tome toliko tupe zubi i zasto je to beskrajno vazno ? U mnogim tematskim medijima i kod mnogih auto-novinara pola price o bilo kom autu je prica o tome kakva mu je plastika. Cesto se preskacu bitni podaci (dimenzije, obrtni momenat, konstrukcione osobine...), ali plastika - WOW !?!

Bojan

pre 15 godina

Што се тиче поузданости ''малог'' пунта ево један податак: возим пунта 1.9 дизел, 2001.год, први сам власник и на сату сада има тачно 399.888 км (да добро сам написао, скоро 400 000 км ), прву интервенцију сам радио на 340.000км, пре 7 месеци-генералка, и од тад је прешао скоро 60.000км без иједног квара. Амортизере сам мењао први пут на 310.000км. Мали иде као авион,до 14о км/х чини ми се за секунду,просечна потрошња је 5,7 л на 100км. У породици имамо 4 члана и без проблема стајемо у њега, висок сам 185цм и немам проблема ни напред а ни на задњој клупи, по ентеријеру да кажем да сам прешао 100.000км сви би ми поверовали,нема ни трага корозије. Али има и мана, боже мој. Доста је непрегледан, поготово због предњих косих стубова. Ово су моја искуства. Морам истаћи да је редовно сервисиран на сваких 10.000км, у њега само селениу! За наше услове идеалан аутомобил! Поздрав

Zoran

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 JTD ELX 2002 (5200e) sa full opremom godinu i cetiri meseca i presao za taj period 25000km,90% je gradska voznja po BG-u kuca-posao-kuca, od duzih relacija proslog leta isao sam u CG (2000km) i utisci su sledeci.
Auto ni jednom nije stao,ulje ne trosi uopste,ne dolivam ulje i kada dodje vreme za zamenu do vrha je puno, od 0-100h po fabrickim specifikacijama(www.fiat.com) za sekundu brze ubrzava od benzinca 16v sto dovoljno govori o danasnjim dizel motorima a bio sam protiv dizela,odlican osecaj kada na auto-putu pri 130km/h hocu da preticem, pritisnem papucicu gasa i za tren je kazaljka na 170km/h,izuzetno zivahan i zilav motor, na automobilu sve funkcionise besprekorno,velika pohvala za city servo :) jednim prstom moze da se upravlja sto je izuzetan gusht, kontrolna tabla sa prekidacima odlicno projektovana i sve na svom mestu.Ni jedan kvar do sada sem zamene par sijalica,pozicija prednja i zadnja.Moje iskustvo je vise nego dobro i preporucio bih auto svima,auto je prava zujalica za grad ali takodje je solidan i za putovanje.Sto se motora tice dovoljno je reci da se Fiatov JTD ugradjuje u Alfe, Lancie, Opele... neko rece da se u jos neki auto ugradjuje.Istina da je Delta skuplja za delove(mene je kostao veliki servis skoro 500e u sta su uracunati delovi iz Delte i ruke u jednom servisu posto je u Delti na Novom Beogradu moralo da se ceka 10 dana zbog prebukiranosti servisa) pa filteri i ulje mogu i na drugom mestu da se pazare ali za zupcasti,klinasti i spanere ne treba zaliti novac.Cuo sam od nekih autorizovanih servisera da im dolaze sa 400000km a da nisu radili nista osim redovnog odrzavanja.Dakle za te pare klima,abs,airbag-ovi,podizaci,city servo,bord kompjuter,kod kljuc,centralna brava,podesiv volan po visini,sediste po visinii i sa takvim performansama tesko da moze da se kupi bolje.Jos jedna zanimljivost, sraf za tocak u Delti kosta 600din,ceo komplet oko 120e.I naravno potrosnja: gradska voznja 5,5l-6l euro dizela pri ostrijoj voznji a na otvorenom ispod 5l naravno na 100km.

Zoran SM

pre 16 godina

Punto možda jeste idealan mali Auto za naše uslove (jeftino održavanje, mala potrošnja itd) ali ne mojte se zavaravati da je Punto jeftin auto, posebno m-jet verzija. Prilično para se za njegovu kupovinu treba odvojiti dok benzinac od 1 litre je dosta jeftin i daleko povoljniji.

Dont

pre 16 godina

vozim vec dve godine(od jeseni mozda i prodajem) punta jtd 1.9 iz 2001. sa 5 vrata. odlican auto kako za grad tako i za voznje do 500 km bez bolova u ledjima i novcaniku. trosi 7 po gradu,5 na otvorenom, registracija je 21.000 din ali sam motorom vise nego zadovoljan. samo redovan servis kod majstor zike jtd-ja, ne kupovati delove u kit komercu, sipati na elp ili omv i prelazite 400.000km. kapiram de je multijet zipovana verzija jtd koji je bez sumlje najbolji fiatov dizel. sledeci korak je stilo 115ks, naravno jtd.

Maki

pre 16 godina

(JA, 8. april 2008 16:47)

Da se ti nisi vozio u Cliu 1? Cini mi se da jesi, jer Clio 2 nikako nije manji ni spolja ni iznutra. Cale ima Clia 1, a ja Clia 2, znam o cemu govorim. Oprema cuda cini, moj je u fulu i ima meksa sedista, bolju izolaciju, za razliku od nekog osnovno opremljenog kao da nije isti auto.
O JTD motorima, kao i o MJ sve pozitivno cujem, sjajno za Fiat. U Hr citam da daju garanciju 5 godina i 500.000 km, da ne poveruje covek.

Dejan

pre 16 godina

Vozim skoro 6 meseci Punto 2004. god., 1.9 JTD 85 ks,3v,sada presao 92000km, koji je bio VAN u Italiji.Kupio sam ga totalno prepravljenog, zato sam jeftinije platio.Ziveli Vanovi! :)Beo sa crnim branicima, bas sam ga zavoleo takvog, samo neke dobre alufelne da mu stavim.Izgleda da sam imao srece prilikom kupovine, jer je auto stvarno ocuvan.Stice se utisak da je nov.Enterijer takodje.Poneka sitna ogtrebotina negde i to je to.Posto je bio VAN, pozadi je ojacano ogibljenje i tezi je nego obican pa i tvrdji.Motor je mozda i prejak za ovu karoseriju , sa svojim obrtnim momentom,auto ponekada ume dobro da se propne!Sto se tice tvrdoce i duzeg puta jak motor nadoknadjuje minus-tvrdocu ogibljenja.Za preticanje i po otvorenom putu i po gradu je idealan i brze stizem nego ranije gde god da krenem!Deluje robusno i sigurno.Sto se tice delova, i amortizacije, videcemo u buducnosti!
Preporucujem.

nEUrosceptic

pre 16 godina

Inace, ako bismo se na kraju dana svi slozili da je Z10/Punto (prevashodno) gradski automobil, kao i da je maksimalna dozvoljena brzina u gradovima uglavnom 60 km/h, a na auto-putevima 120 km/h, vrlo lako dolazimo do zakljucka koliko je uopste suvisla i neophodna bilo kakva diskusija na temu upravljivost-stabilnost pri 150-170-190...X km/h. U Srbiji se za takvo "testiranje" placa kazna, u odredjenim situacijama privremeno gubi i dozvola, a nazalost, neretko i zivot.
Pozdrav.

JA

pre 16 godina

Necu dugo.. Vozim isti ovakav Punto, samo sa 5 vrata i nije van. Pre toga sam vozio Golfa 4. Kada sam kupovao Punta, tj kad ga je otac kupovao, posto sam ja student :), za malo se nisam posvadjao sa njim. Gde posle Golfa 4 da sednem u punta. Posle evo 6 meseci mogu da kazem da sam prezadovoljan. Auto skoro nije nista manji od Golfa, govorim za unutrasnje dimenzije, nas je cetvoro u porodici, svi stanemo bez guranja. Auto trosi 5 litara tacno, pretezno gradske voznje, s'tim da se sipa na OMV-u, posto sa NIS-ovim euro dizelom ide i do pola litre vise. Preglednost je dosta dobra. Auto vuce odlicno, tiho radi, sve pohvale sa te strane. Jedina zamerka je sto se pri zatvaranju vrata cuje malo "limeni" zvuk, tj nema onog dubokog zvuka kao kad se zatvaraju vrata na Golfu 4. I jos jedna stvar, kad sam poceo da vozim Punta skoro da nemam problema sa parkiranjem. Preporucujem auto u svakom slucaju.

JA

pre 16 godina

Samo jos nesto, za sve one koji govore da je Clio udobniji od punta - gresite. Vozio sam se i u jednom i u drugon, i napred i pozadi, Clio je znatno manji, kako s'polja, jos vise unutra.

Mirko

pre 16 godina

@Hornet
"Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana..."
Iz ovoga sto si napisao moze da se izvuce zakljucak ili da "punta" nikad nisi vozio, ili da si ga pomesao sa "fabijom" (napominjem - trenutno vozim ISTA ta dva automobila). NIKAKVIH, ni najmanjih problema nema na "puntu" sa udaranjem cevanica, kolena i sl. u plastiku - za razliku od skodice, gde se sa tim muce i vozac i suvozac. Ovo je dobar primer kako se sire glasine o nekom modelu. I, da, visok sam 188 santimetara.

O stabilnosti "punta" necu da trosim reci, uzor je za celu klasu; naravno, ako je ispravan (jedan moj prijatelj stavljao je neke gasne amortizere od 1.500 dinara, umesto originalnih uljnih - sta mu je onda kriv proizvodjac?).

DZoni

pre 16 godina

@Hornet
Punto je JTD je aspolutno stabilan i na 170 a na 150 mu se motor i ne cuje ,clio isto samo sto zbog slabijeg motora se motor cuje na vecim brzinama .Razlika izmedju klasa automobila je vise statusna a mnogo manje u voznim karakteristikama.Dokaz tome je i npr da po testovima nemackog casopisa u istu krivinu obican grande punto 1.3 multijet moze uci brze nego nov BMW 3 ili BMW 5 a da ne krene da gubi pravac

Hornet

pre 16 godina

Nemam pojma ko se ovde pravi lud!?
Ma ok puntić, z10 ali bre BRAĆO! To je samo mali gradski auto, a nikako automobil za duže puteve, što opet ne znači da je njime nemoguće obići i zemljinu kuglu, kao što nije nemoguće prenoćiti na ekserima!
Van toga, kao neko ko vozi službenu fabiju i službenu z10 glasam sa 10 za fabiju a 6,5 za z10. ipak je razlika ohoho!

Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana. Ukoliko se odmaknem malo više volan ne mogu da dohvatim jer nema podešavanje po dubini (samo po visini).

Nestabilan je jako i ko god pričao da na 150 nema problema nikad se nije vozio u bilo kom automobilu srednje, a kamoli više kategorije. Mali je i normalno da ne može biti stabilan na autoputu!

U svakom slučaju, ne bih vam ja davao tolike pare za polovne puntiće - ma nema šanse! Što se nove z10 tiče, to je ok za taj novac - nije loš izbor!

M.

pre 16 godina

@Bojan
Ako je u necemu "punto 2" odlican, uz upravljivost, to je prostor na prednjoj, ali i na zadnjoj klupi - naravno, podrazumeva se da vozac i suvozac ne sede u primitivnom i nebezbednom polulezecem polozaju...

Meni su, inace, ovi komentari ekstra-zadovoljnih vlasnika (i ja sam 1 od njih) najbolji dokaz koliko je apsurdna nemacka automobilska propaganda i uvrezeni stereotipi da su italijanski automobili krs. Pravi melem za dusu...

nEUrosceptic

pre 16 godina

Hvala kolegama na ekspeditivnosti i objektivnosti. Otprilike kao sto sam i pretpostavljao, istina je negde na sredini: niti je ovakav Punto (pogotovo dizel) najmeksi, a ni najtvrdji auto u klasi, niti je s druge strane moj primerak nesto mnogo cuvan tokom prethodne eksploatacije, sto ce reci da bi tu trebalo mnogo da se poradi na optici, amortizerima, mehanici, gumama (kao posrednim uzrocima) , kao eventualno i na sedistima, koja i jesu neposredni krivac zasto imam osecaj kao da se vozim GSP-om. Inace, upravo Clio 2002-2004 i jeste najozbiljnija alternativa ovom Puntu, sto se mene tice - ista klasa, isto 4 zvezdice prema EURO NCAP, isto sjajni dci motori, ali za slicnu cenu (malo visu) bolji kvalitet (TUV), bocni jastuci, ozbiljniji enterijer i veca udobnost u voznji. Sad sto se tice troskova odrzavanja, pa sta da se radi, nadam se da cu da naletim na ocuvan ne-van primerak koji nece frekventno da me "prijatno" iznenadjuje. Konacno, to da ova klasa nije za putovanja, mogu da se slozim, ali ako moze Yugom do Tasosa (znam za slucaj), moze i Puntom/Cliom do Praga, Berlina ili Pariza par puta godisnje, zar ne?
Pozdrav.

vlade

pre 16 godina

ozim mareu JTD god.00 sa pređenim 253.000 km. Auto ne troši ulje, imam prvo kvačilo i prve amortizere. Do sada sam menjao samo senzor za okrete i baš ništa više. Eventuelnim kupcima JTD motora u bilo kom autu preporučujem taj motor,je r je taj dizelaš najbolje rešenje za srpske uslove. Robustan je, jeftino se održava i nije osetljiv na loše gorivo. Kod redovnog održavanja (selenia ulje) i normalnoj eksploataciji (poštujte zakon termodinamike) motor ide do 500.000 km bez problema. Nakon toga vas čeja jedino promena brtvila glave motora i još puno km bez problema.

GAZDA

pre 16 godina

Vlasnik sam skoro dve godine Zastave 10 i mogu iskreno reci da sam prezadovoljan.Auto koristim uglavnom po Beogradu i dosada sam isao do Crne Gore 7 puta tamo i ovamo.Sto se tice voznje po gradu ne stedim ga tako da mi potrosnja iznosi oko 1000 dinara na 100km, a na otvorenom putu do mora trosi tacno 5.4 litra. Ako uzmem u obzir da kad sam ga kupio sa popustom od 12% tj. 7300e i da nista drugo nisam mogao da uzmem sem Sparka nemam nijednu zamerku osim na servise Zastave koji su katastrofalni kako zbog usluge tako zbog garancije koja je propisana a u stvari imam vecu stetu nego korist jer npr ne mogu da ugradim alarm kod nekog drugog nego kod njih ali za 24000din.Jedino lose iskustvo sa ovim autom je bilo to sto mi staklo zadnje zamalo otpalo nakon dve nedelje voznje jer nije u fabrici dobro zaleplejeno ali i to je zavrseno u glass servisu jer ovi poznavaoci u Zastavi su mi tvrdili da trebaju da naruce keder i da auto treba da ostane kod njih dva,tri dana dok im taj keder ne stigne iz "Italije".
Za mene je moja Zastava 10 tj Punto najveca ljubav.Svaku noc kad legnem ne mogu docekati jutro od uzbudjenja da ga vidim kroz prozor i da krenem na fakultet.Devojka mi kaze da otkad sam ga kupio nisam isti,da bih garantovano pre prodao nju nego Zastavu.No dobro da budem ozbiljan,auto je vrh za svakoga ko ga moze priustiiti novog ali mislim da ni ovi polovni Puntici nisu los izbor.Kao prvo nisu zanimljivi za "nocne operativce",malo trose,fino idu i ako niste neki cepidlaka bicete zadovoljni enterijerom.Otkad sam ugradio muziku i woofer ne bih izlazio iz njega.

Svaka cast autoru teksta koji je na pravi nacin docarao sliku ovog odlicnog gradskog auta!!!Pozdrav

Duki

pre 16 godina

Imam Punta II 1.9 JTD iz 2002, 3 vrata, beli a nije bio van.
Vozim ga neke 2 godine i moja iskustva su sledeća. Verovatno u Top 3 najkvalitetnija dizel motora na tržištu. Koliko mi je poznato ugrađivaće ih u nove SAAB-ove, s tim što će imati oko 180KS. Nisam trkač, niti imam takve ambicije tako da mi je ovih 86KS sasvim dovoljno. Ne pamtim kad sam prešao 2000 obrtaja, a opet je i u tako niskom režimu rada osetljiv na pritisak na papučicu gasa. Što se trapa tiče, autor teksta je u pravu, mada ko god je vozio italijana zna da se sa velikim servisom obično sređuje i trap. Jednostavno, tako ih prave i to je to. Ali kada je trap u top stanju, auto je poprilično udoban. Vozio sam u jednom pravcu 1200km i nikakav umor nisam osetio, tako da to dovoljno govori o udobnosti, ne samo trapa već i samih sedišta. Moguće da sam imao sreće, ali za protekle dve godine ništa izuzev potrošnog materijala nisam menjao. Trenutno sat pokazuje 153000km, a ko se seća kolika im je cena bila pre 2 godine zna da se ovaj auto sada prodaje po istoj ceni po kojoj je kupljen iako ima 20 000km više na satu. Srećna okolnost, ali za mene još jedan plus. Što se preglednosti tiče, činjenica je da neke stvari treba ispraviti. Morate se naviknuti na izvijanje vrata. Iako se većina novih automobila ne može pohvaliti velikom preglednošću, nadam se da je u Grande Puntu ovo ispravljeno.
Po meni, ko kupuje polovnjaka Punto dizel, bez obzira da li je JTD ili multijet je dobar izbor. Trenutno ima najbolji odnos cene i kvaliteta. O dizajnu ne treba mnogo pričati.

miroslav

pre 16 godina

Dobar tekst, za one koji kao ja razmišljaju o drugom autu. Samo, onaj deo o adaptaciji vana u putnički, imajući u vidu cene navedenih elemenata koji moraju biti kvalitetni, da putnici ne bi proleteli kroz staklo, mi nije logičan. Kad se saberu svi ti iznosi plus rad, u čemu je ušteda, ako je razlika u ceni do hiljadu eura? I još dobijate istrošene zadnje amortizere , gume, i zadnje vešanje uz dosadno belu boju. Mislim da bi to ipak trebalo izbegavati

Бојан

pre 16 godina

Имам Астру Г, претходно сам возио Стојадина, а пре неког времена смо разматрали куповину (између осталога) и једног Пунта 1.2 80 КС, да служи као другi ауто. Провозао сам ауто на мало већој дионици (аутопут - град) и моји закључци су следећи: позади има мало простора. Да будем прецизнији, могу да се сместим (180 цм) али то није то, кољена запињу, стешњен сам.. више од 20 км такве вожње је патња. Мислим да је позади добар за децу и евентуално неке мање-тање-лакше особе. Мотор је сасвим ок за такво ауто, пристојно вуче чак и кад је напуњен и са климом. Понашање у кривинама - у односу на Астру не баш стабилно, доста се љуља и оно што радим са Астром у кривинама или на раскрсницама не могу са Пунтом. Можда мало бољи од Стојадина. Величина пртљажника је ок за такво ауто, удобност напред је добра. Понашање на рупама и нашим путевима за мене је било прихватљиво. У суштини добро ауто за град и мање породице, мислим да се са њим може путовати и на дужим релацијама, потрошња му је сасвим коректна, одржавање јефтино. Ми га нисмо узели из разлога што нам је на крају ипак било жао дати неких 4500 евра на друго ауто, одлучили смо да то оставимо негде за касније. Други разлог је то што се женској популацији није допало љуљање у кривинама и што сматрају да је ипак боље узети нешто веће ауто због већег комфора и сигурности. Још да додам, моје мишљење је да је то добar ауто за тај новац али да га ипак оптерећују године и генерацијска превазиђеност. Мени лично занимљив је и Сузуки Свифт, али тaj ауто код нас превише кошта и значајно је скупље него у околним земљама.

Milan

pre 16 godina

@nEUrosceptic
Vozio sam se neko vreme i u dizelu i u benzincu, generalno oba su tvrdo podešena ali mi se čini da je dizel ipak znatno tvrđi, pretpostavljam zbog veće težine motora. Potpuno se slažem sa tobom da prilično umara na dužim putovanjima, ali je takođe i znatno izdržljiviji od prve generacije punta. Jako je teško i preporučiti bilo šta udobnije za te pare (clio II nisam vozio), uglavnom ko želi auto za duže relacije ne gleda u B segment.

alex

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 dizel iz 2001 god. kupljen kao prepravljen van pre 18 meseci, za 4100 eura.Od opreme nista nije imao sem city servo,i lavlje kandze.Jedini ulozen novac je za cd -pleyer i dve gume,i servis koji je obavezan i prilicno jeftin naravno ako neradite u Delti.13 komentar je uglavnom na mestu sto se tice tvrdoce auta i pogotovo farova,od ostalih sitnica ja sam imao problema jedino sa stop svetlom koje mi je do sad odlazilo 3 puta za godinu i po[osiguraci dva puta i jedno sijalica verovatno kao posledica napona].Potrosnja vise nego odlicna,Bg-Petrovac sa rezervoarom od 55l bez problema,pri tom ga nisam stedeo a najbolje se auto ponasao upravo oko Zlatibora na uzbrdicama.Mozda nije sjajan porodicni auto ali ne zbog pouzdanosti vec zbog prtljaznog prostora ali u toj klasi se i neocekuje neki komfor.U svakom slucaju odnos cena-kvalitet sasvim zadovoljavajuc.Planiram da za par meseci zamenim ovaj za mladji sa klimom uz neku doplatu ili mozda Z10 mada sam malo skeptican zbog nasih sklonosti ka autodestrikciji[nemislim na automobile].

Nikola

pre 16 godina

@nEUrosceptic
kao sto rekoh imam i Z10 koji je 1.2 benzinac i punto 1.9JTD .Punto 1.9JTD je nesto tvrdje podesen verovatno da bi bolje isao u krivinama jer ima duplo veci obrtni moment od 1.2 benzinca i samim tim brzina voznje skoci cas posla.Medjutim i punto 1.2 je npr mnogo tvrdji od clia koji sto se tice udobnosti ipak 2 klase iznad punta ali ko voli malo tvrdju voznju 1.9 jtd je ipak bolji za tu svrhu ,zato su mu i kocnice podesene tako da grizu pri najmanjem dodiru.Ono sto volim kod ovog JTD-a je sto od 70-120 u cetvrtoj ubrza skoro u momentu tako da je svako preticanje sala za njega

nEUrosceptic

pre 16 godina

Elem, na pocetku malo da stavimo stvari na svoje mesto - niko nikad nije tvrdio da je Punto bolji od npr., Yarisa, bar ja za takve ne znam, sto je i objektivno verovatno tacno, pa samim tim potpuno se gubi bilo kakva potreba za omalovazavanjem jednog i glorifikacijom drugog, jer takav igrokaz podseca na raspravu maloletnika ciji je mobilni glasniji. Koliko sam shvatio, ovde je ipak poenta da vlasnici, pre svih, daju neki svoj sud o vozilima koje voze ili poseduju, pa ako tako postavimo stvari, onda mogu da kazem da vozim Punto 2004. 1.9 JTD Active, kupljen na jednom placu pre par meseci, 5 vrata, beli, klima, servo, ABS, podizaci... sa registracijom oko EUR 6300. Mnogo ili malo - nemam pojma. Na placu tvrde da nije Van, ja ipak mislim da jeste, posto postoje i vanovi sa 5 vrata, a cena za to godiste u inostranstvu je cca slicna kao i ovaj moj, pa se lako izracuna da sa carinom i porezom ovaj da nije van kostao bi oko EUR 7500. No, to nije preterano bitno, koliko cinjenica da se slazem sa delovima teksta, ovaj auto stvarno ima neke bubice, tipa ponekad mi se upali unutrasnje svetlo kad otkljucavam vrata, ponekad ne, ponekad nece iz prve da radi zadnji brisac, ponekad hoce, razni skriputavi zvukovi, itd. Sitnice koje jesu sitnice, ali malo nerviraju. Inace, ekstremno startan, 86 KS za nekog bez trkackih ambicija malo je mnogo za ovu karoseriju. Kocnice preterano osetljive, ABS takodje, city-servo zaista moze da se okrece dahom, sveukupan utisak - veoma robustan. Jos nisam menjao nista, ni filtere, ni kaiseve, ni ulje, ni radio proveru, a vec ga vozim 3 meseca. Imam utisak kao da je poceo mnogo slabije da prima gas (dizne ili ko zna sta drugo, nisam bas strucnjak), mozda bi trebalo da odradim taj mali ili veliki servis, ali ne u Delti, posto skidaju kozu s ledja. Inace, osnovna zamerka jeste ta sto je uzasno tvrd, zaista me boli svaka kost posle 20-30 km, a posto sam nameravao da malo idem po Evropi, ozbiljno sam zabrinut zbog ovoga. Da li je to zato sto je dizel, da li zato sto je kupljen s placa, pa je sve propalo, zajedno s amortizerima - nemam pojma. Apelujem na ljude koji imaju ovakav model, i dizel i benzin, a kupljeni su u radnji, ili nisu vanovi, da iznesu svoj objektivni sud, posto ozbiljno razmisljam da ga zamenim, ako se pokaze ili da su samo dizeli tvrdi, ili da je ovakav Punto generalno tvrd, bio benzin ili dizel. Inace, X puta je bolja kupovina restilizovane verzije od 2003, pa nadalje, upravo zbog neverovatno boljih farova, koji su kod prve verzije skoro losiji od Yugovih - vozio sam i 1.9 D iz 2001, pa to vrlo dobro znam. Pozdrav.

NIkola

pre 16 godina

Ja imam punta 1.9 jtd(isto beli ,bio van) i otac zastavu 10 .Za moj punto mogu da kazem da je jedan veoma zabavan automobil koji sam kupio sticajem okolnosti jer nisam imao vise od 5000 eura tada pre 2 godine.Sada imam para za mnogo skuplje automobile ali mi ne pada napamet da ga menjam,cini mi se da je ovo best buy za te pare (kao i clio dci van koji kosta slicno,vozi ga moja sestra isto par godina).Auto ide ko metak ,odlican je u krivinama a na pumpi ne placam penale jer je potrosnja umerena.Imao sam predrasude neke prema fiatu ali posle 2 godine mene je super sluzio (za vanredne troskove skoro 0,samo sam jedan jedini deo koji nije predvidjen redovnim servisima zamenio za 2 godine) i nadam se da ce jos dugo biti tako

VVV NS

pre 16 godina

Vozim bas ovakav Puntoto 1,3 MJ (2004. god.), vec oko godinu i po dana. Kupljen je sa 152.000, sada ima 167.000 km. U gradu, bez ikakve stednje i sa cestim davanjem gasa do daske na semaforu, trosi 5,9 l/100 km. Na otvorenom trosi oko 5 l. Sve radi savrseno.

M.

pre 16 godina

@Japanac
Dugogodisnji sam vozac "korole", a sada "punta", i autic je super (i "tojota" je bila, da ne bude zabune).

Idemo redom: moj "punto 2" 1.2 8v EL 3 vrata iz 2003. je divan automobil. Upravljiv je, stabilan, enterijer logicno i udobno projektovan, mesta ima kao u vecim automobilima (imam 188 cm, iza mene moze komotno da se sedi), prtljaznik medju najvecima u klasi itd.
Ne slazem se da je auto samo za grad - izuzetno se ponasa na putu, i pri 150 km/h nema nikakvih problema.
Inace, pomenuti benzinski motor najbolje vuce na 2500 ob/min. - po gradu ga treba drzati izmedju 2000 i 3000 obrtaja i uzivati u tecnoj i jeftinoj voznji (u Srbiji preporucujem obavezno upotrebu nekog aditiva za gorivo, recimo "L.M. Octane plus" - meni je smanjio potrosnju za ceo litar na 100 km, a kosta 350 din. na pun rezervoar). Mislim da dobro treba razmisliti pre nego sto se kupi dizel, jer to u ovoj klasi automobila nije uvek isplativo.
Jedina zamerka ide na dusu preglednosti - tu je autor teksta malo omasio. B stubovi prilicno ometaju pogled u stranu na raskrsnicama pod pravim uglom - obavezno je izvijanje vrata).
Za vozaca, inace, sve drugo je super, 5 puta bolje od sluzbene "fabije". Volan je precizan, mali, debeo (za razliku od sirotinjskih automobila, tipa "logan", ili "chevy aveo"), na parkiralistu sa city-servom moze da se okrece i nosem, a pri vecim brzinama je tvrd. Vozacev auto.
Ukratko, odlican, mozda i idealan izbor za Srbiju 2008.

Vojin

pre 16 godina

Vec duze vreme merkam neki puntic ali imam svakava iskustva.
Ovde, u Beogradu, sam obisao barem 20-ak ako ne i vise auto placeva I ne znam koji je gori a imaju cene.
U jednom sam naletao na 2004, po papirima a na prozorima 2002 kaze nije vozen dve godine a cena parava sinica 6000eur(nova Z10 8000eur)
Bio sam I u Bugarskoj tamo mogu da se nadju veoma povoljno od 3000-4000eur ali treba da se plati carina I porez, sto mi je po prici speditera jos oko 1000-1200 eur ali se isplati pogotovo sad kad vise nije potreban atest EURO 3 za vozila okoja su proizvedena od 01.01.2002.
I na kraju imam prijatelja u Nemackoj stvarno su provereni I dobri puntici na ceni.
Iz ovih razloga cu jos malo pricekati dok ne skupim jos malo para pa nova Z10, novo je novo.
Ako se proda zastava mozda se nesto I desi pa pocne da se prodaje Peugeot, reno, VW bez carine :)

Bane NS

pre 16 godina

Vozio sam Punto 1.9 dizel pretprošle zime tokom otprilike 2 meseca. Meni je taj automobil odličan u toj klasi. Visok sam 191 cm i obično i u većim limuzinama ume ponekad da mi smeta što kolenima kačim instrument tablu ili što mi je sedište u predelu leđa nekako prekratko (kod starijeg modela Oktavije npr.) itd. ali sam u Punto seo bez ikakvih problema. Drugo, automobil se po mojim iskustvima odlično ponaša na autoputu, pomenuti model koji sam vozio težio je čak preko 1100 kg i razvijao je brzinu od oko 170 km/h, a pri vožnji u toj brzini ja nisam osetio neke jače udare vetra niti onaj osećaj da vam auto "levitira" iznad puta, takođe nije bilo ni onog karakterističnog poskakivanja na neravnom putu koja su česta kod vozila te klase. Treće, kako sam ga vozio u zimskom periodu oduševilo me njegovo ponašanje na snegu, ni jedan jedini put se nisam zaglavio a bogami sam imao običaj da ga uparkiram i u poveće smetove, takođe te zime su se temperature spuštale i do -20 a ja ni jedan jedini put nisam imao problem sa paljenjem.Inače pomenuti auto je na satu imao 190.000 km. Kako je bio službeni nisam obraćao pažnju na potrošnju, a kako se nije kvario ni na cenu delova. U svakom slučaju moja iskustva sa tim autom su pozitivna.

Мирко

pre 16 godina

Возио сам изнајмљену Заставу 10 1.2 од Крагујевца до Софије и назад, па ево мојих искустава:

После (буквално) 1км сам схватио значење речи "градски ауто" (модеран, не Југо). За тих 1км сам се навикао на ауто као да је целог живота мој. Све ми је било логично, лепо и лако. Разлика у односу на Југа је невероватна. Да, знам да није неко поређење, али пишем због људи који разматрају нову З10 или овакав половњак.

На предњем седишту има места за мојих 184, на задње могу да се спакујем а да то не буде страшно. До Софије сам се уморио због следеће ставке, а не због неудобности.

На аутопуту је катастрофа. Кривине које са Алфом 146 опуштено возим 170 су проблем са 140. Имао сам утисак да ће сваки шлепер да ме баци у јарак док га претичем, и да ћу да полетим на сваком асфалту који није савршен. Моја (натрула) Самара се понаша боље.

Са половним примерком немам искуства, али као власник Фијата из тог времена (Алфе 146) могу рећи да сам задовољан. Дошла је са два квара на 80000, од тада сам прешао 70000, уз замену потрошних делова (дискови, плочице, свећице, ауспух) и пар глупих ситница (подизач прозора, вентилатор у кабини и сл.)

Закључак:
најтоплије препоручујем као други ауто у кући. Једини ауто у кући може да буде само у случају да вас не занима аутопут, да немате децу, или да на сваки пут од 300 км идете авионом :). Мада, те примедбе вероватно важе за сваки ауто те величине.

Sale NB

pre 16 godina

Tajna visokih cena u Nemačkoj leži u činjenici da Nemci veoma precizno prate svaki auto i beleže se svi radovi na održavanju i pripadajuće kilometraže. Zato je u Nemačkoj veoma lako naći Punta sa stvarnom kilometražom, ali sa zasluženo višom cenom. Kod nas se uglavnom uvoze primerci iz flota velikih firmi, koje je vozio ko je stigao i kako je hteo, najčešće sa vraćanim satovima, ili sa repariranim štetama. To je razlog nižih cena, ali i dokaz stvarnog kvaliteta Fiatovih novijih modela. ( od 1999 - ) Čak i takvi "urnisani" primerci bez problema prevale još 100.000 po ovim našim oranicama. Za preporuku su benzinci sa 1.2 16v i 1.4 motorom i sve verzije JTD i Multijet dizela. Ovi poslednji su zbog značajno manje zapremine motora mnogo jeftiniji za registraciju i manje troše, ali nešto slabije idu u odnosu na JTD.

Dusan

pre 16 godina

Ako imate ili planirate da kupite Fiata ni u kom slucaju nemojte ni da razmisljate o delovima iz Delte. Ja vozim Fiat-e vise godina i nijedan deo nisam kupio u Delti. Dva puta sam usao kod njih i samo mi nije jasno zasto sam i drugi put ulazio. Primer: cetkica za alnaser u Sarajevskoj 100din u Delti 2500. Delta nije malo skuplja vec ume da bude i 10puta skuplja. Fiat ima jeftine delove, mnogi pasuju i od zastave ako kupujete u nekim radnjama kao sto su AP sport, Ricambi, Gavrilovic itd., ako kupujete u Delti onda vam je skuplji od francuza.
Po meni Punto i Brava su trenutno najbolje kupovine na trzistu polovnih pod uslovom da ih dobro proverite.
S druge strane vise vam se isplati da uzmete Zastavu 10 nego bilo koji polovni.

SaleBg

pre 16 godina

Ja vozim punta 1.9jtd iz 2003. Uzeo sam ga novembra 2006 i za sada sam vise nego zadovoljan autom. Ima 85 ks ali kako mali vuce to je cudo. Zaista ga preporucujem svima

Japanac

pre 16 godina

Punto je idealan auto za nase podneblje jer su nasi ljudi navikli da nedeljno popodne provedu u kanalu ceprkajuci oko kablova i raznih stelovanja da ga pripreme za voznju sledecih par dana do naredne nedelje.
A onda opet u kanal. :-)

boki

pre 16 godina

Punto II je idealan auto za nase podneblje, potrosnja veoma mala, okretljiv i provlacan izgled.Ja sam svoj punto 1.2/benzinca,iz 2001godine prodao pre dve nedelje i posle sam dosao u Nemackoj da bi uvezao isti ali malo mladji. Na zalost naisao sam na veoma skupe a i sumnjive ponude, za sta se ne slazem sa tvrdnjama autora oko cena ovih kola u Nemackoj npr. ovde dobar Punto iz 2002 ili 2003 ne mozes naci ispod 4000/4500Eura dok takozvane VAN verzije me ne interesuju i ne bih nikome preporucio narocito onima koji se voze sa porodicom.

nEUrosceptic

pre 16 godina

Inace, ako bismo se na kraju dana svi slozili da je Z10/Punto (prevashodno) gradski automobil, kao i da je maksimalna dozvoljena brzina u gradovima uglavnom 60 km/h, a na auto-putevima 120 km/h, vrlo lako dolazimo do zakljucka koliko je uopste suvisla i neophodna bilo kakva diskusija na temu upravljivost-stabilnost pri 150-170-190...X km/h. U Srbiji se za takvo "testiranje" placa kazna, u odredjenim situacijama privremeno gubi i dozvola, a nazalost, neretko i zivot.
Pozdrav.

Dusan

pre 16 godina

Ako imate ili planirate da kupite Fiata ni u kom slucaju nemojte ni da razmisljate o delovima iz Delte. Ja vozim Fiat-e vise godina i nijedan deo nisam kupio u Delti. Dva puta sam usao kod njih i samo mi nije jasno zasto sam i drugi put ulazio. Primer: cetkica za alnaser u Sarajevskoj 100din u Delti 2500. Delta nije malo skuplja vec ume da bude i 10puta skuplja. Fiat ima jeftine delove, mnogi pasuju i od zastave ako kupujete u nekim radnjama kao sto su AP sport, Ricambi, Gavrilovic itd., ako kupujete u Delti onda vam je skuplji od francuza.
Po meni Punto i Brava su trenutno najbolje kupovine na trzistu polovnih pod uslovom da ih dobro proverite.
S druge strane vise vam se isplati da uzmete Zastavu 10 nego bilo koji polovni.

Uros

pre 14 godina

Dakle...O pouzdanosti dizel motora bespotrebo je tupiti zube,imam jednog 1.9 JTD,kupljen nov,odrzavan dobro,presao skoro 500.000km,pola grada ga je vozilo,osim redovnih servisa,na 460.000km radio generalku,od tada,samo redovan servis i nista vise.Dakle o nepouzdanosti Italijanskih automobila mogli ste,vi,Italijanomrsci ili golfashi da pricate ako je bilo,to je relativno.A sada,tu pricu mozete da okachite macku o rep.Now punto dizel 1.3 ili 1.9,ne mozete da pogresite ! ! !

Nenad

pre 15 godina

Recite mi kakav je motor 1.3 Multijet.Ocu da kupim ovo auto pa mi neko kaze da je kod 1.3 Multijet motor preforsiran i da ne valja.
Covjek mi nudi pomenuti model iz 2003g za 4000 eura .Uradjen mu je servis,kupljene 4 nove gume,tek registovan.unutra je nov bez ijedne ogrebotine,kao da je iz fabrike izasao.Presao je 130.000.Kilometraza je orginalna jer sam provjerio u ovlascenom servisu(30 eura)a i cjelo auto sam pregledao-stanje je vise nego dobro.Sta mislite da li da ga uzmem i da li je skup za te pare?

SaleBg

pre 16 godina

Ja vozim punta 1.9jtd iz 2003. Uzeo sam ga novembra 2006 i za sada sam vise nego zadovoljan autom. Ima 85 ks ali kako mali vuce to je cudo. Zaista ga preporucujem svima

Pittsburgh

pre 15 godina

@za 'strucnjake': potpuno ste u pravu kada kazete da Talijani ne umeju da naprave auto. A brendovi Ferrari, Lamborghini, Masserati, uopste nisu italijanski, nego Egipatski.
Eeeeeee, pa prosle godine se u Nemackoj prodalo oko 500.000 punta .... i sad, kao, Nemci nemaju pojma sta je auto, ali zato nas covek, Srbin, najpametniji na svetu, zna sta je .. hahahahhh .
Vozio sam skoro sve od kola, osim ovih 'egipatskih' sto sam ih nabrojao, i uvek bih pre kupio Nov Punto, nego Golf 4, star 10 godina, koji je presao min. 200.000 km.

Zbunjen

pre 15 godina

Hoce li , molim vas, neko da mi objasni ovu sveopstu opsednutost tvrdocom plastike ? Kakav je to fetish ? Zasto se o tome toliko tupe zubi i zasto je to beskrajno vazno ? U mnogim tematskim medijima i kod mnogih auto-novinara pola price o bilo kom autu je prica o tome kakva mu je plastika. Cesto se preskacu bitni podaci (dimenzije, obrtni momenat, konstrukcione osobine...), ali plastika - WOW !?!

boki

pre 16 godina

Punto II je idealan auto za nase podneblje, potrosnja veoma mala, okretljiv i provlacan izgled.Ja sam svoj punto 1.2/benzinca,iz 2001godine prodao pre dve nedelje i posle sam dosao u Nemackoj da bi uvezao isti ali malo mladji. Na zalost naisao sam na veoma skupe a i sumnjive ponude, za sta se ne slazem sa tvrdnjama autora oko cena ovih kola u Nemackoj npr. ovde dobar Punto iz 2002 ili 2003 ne mozes naci ispod 4000/4500Eura dok takozvane VAN verzije me ne interesuju i ne bih nikome preporucio narocito onima koji se voze sa porodicom.

Japanac

pre 16 godina

Punto je idealan auto za nase podneblje jer su nasi ljudi navikli da nedeljno popodne provedu u kanalu ceprkajuci oko kablova i raznih stelovanja da ga pripreme za voznju sledecih par dana do naredne nedelje.
A onda opet u kanal. :-)

Nenad

pre 14 godina

Pozdrav i unapred hvala svima koji pokusaju da mi pomognu.
Planiram da kupim Fiat Punto 2002god. 98000km 1.2 benzinac sa plinom. Zanima me prevashodno sta mislite uopste o tim benzinskim motorima i o kvalitetu mehanike? Unapred zahvalan

Nikola Pesic

pre 12 godina

Puntic? Nenormalno dobar auto, u toj klasi nema boljeg, ne kosta mnogo a pruza vise nego sto ocekujete ima sasvim dovoljno mesta, eto ja imam klinca 3 god i pre nego da se rodi sam kupio malo vozenog punta 1.3 mjet. Ljudi nemogu da verujem da do sada osim jedne i opet jedne sijalice do danasnjeg dana nisam promenio nista na njemu . Ulje i sve filtere menjam cesce, a i sto nebih kad staje samo 3 litra a kosta oko 550-600din kad se naruci preko neta. Ejj pa za BMW ili Golf 4 1 litar kosta skoro ko moja cela zamena ulja. Trap nisam dirao nema potrebe, motor ama ne dimi ne greje se, ide ko lud zivahan , ne trosi ni gram ulja !!! Motor ima 150 000 km kupio sam ga sam 95 000. Sta mi jedino smeta sto je malo neudobniji al mozda i zato jer sam pre toga naviko na reno i citroen. Ima 3 vrata i bolje nego 5, em za dete ne razmisljam dal ce izleti napolje em je crsci, a da ne govorim da je mnogo lepsi sa 3 nego 5 vrata. Kad klinac poraste i vec krene u skolu za 4 god menjacu ga ili ostaviti zeni a sebi kupiti megan 3 karavan 1.9dci. Sa ovim punticem zaista nema greske !

igor

pre 14 godina

moj matori je uzeo punta iz zastave (menjao ga za stojadina) sa full opremom... posto nam je ovo prvi nov auto (posle stojadina) mogu samo reci da smo odusevljeni :)

u poredjenju sa grande puntom (kog sam imao prilike voziti) ovaj je manji, uzi a samim tim i zgodniji za gradsku voznju. trosi oko 7 litara benzina u gradskoj voznji, nije previse bucan, jedino sto sam primetio je da kad naidje na rupe da je malo "tvrdji".

ostalo je super :)

takodje, velika zamerka je na odluku o dodatnoj opremi - npr ABS se dobija samo uz najskuplji model (!!!), nesto sto se u ostale modele stavlja kao osnovni ovde je stavljeno u najskuplji.. i takodje, uz najskuplji model ne dobija se radio (nego samo priprema)

Nikola

pre 15 godina

auto nema gresku!200 sam ga vozio...
kupio sam bas ovaj model,samo 2005 god,najvaznija stvar kod ovog agregata je sto malo trosi,tj sto mi novac ostaje u novcaniku.
1.3 multijet se ugradjuje i u fiat 500,tako da je u puntu bio samo mali test za dalju proizvodnju...
sve ostalo je prilicno jeftinog kvaliteta ,ali funkcionise...
preporucujem ga svim ljudima koji provode dosta vremena u gradskoj voznji!

Branko

pre 13 godina

Auto je bestbuy za domaćeg kupca sa prosećnom platom ovdje na balkanu.
To su kola koja treba servisirati kod dobrog mehaničara i paziti ih.
Voziti ih umjereno ne do krajnje brzine.Služit će godinama preko 10godina.
Odličan auto za naše uvjete

marko

pre 15 godina

moj savet svima je da izbegnu kupovinu fiata po svaku cenu! zasto bi kupili fiata,ako mozete za iste pare kupiti neki normalan auto. neudoban, nepouzdan, tvrd,bucan, plastikarija, na crash testovima fiati se guzvaju kao da su od papira...ukratko-ikona loseg kvaliteta! ko kaze da je udoban i tih,neka proba BILO KOJI neitalijanski auto od '98.pa na ovamo i videce kolika je razlika u kvalitetu voznje. ponavljam-BILO KOJI NEITALIJANSKI AUTO,pa makar to bio i neverovatno ruzni saxo ili ford k, a o boljim modelima da i ne govorim. nikako ne mogu da shvatim zasto neko hvali vozilo tako sto mu pripisuje epitete, koje ni jedan fiat ne zasluzuje! mozda se nekom cini da je jeftin,ali kada se uzme u obzir odnos cena-kvalitet, vrlo je skup.

VG

pre 12 godina

E i ja par stvari da kazem o ovim autu :) Kupio sam ga novog pre godinu i po dana,Za sada sam oresao 30 000 km .Osim redovnog servisa i sijalica nisam nista menjao. U pitanju je 1.3 mjt. Motor je SAVRSENSTVO!! Pre neki dan nas troje je islo iz Bg u Sumadiju preko Lazarevca,arandjelovca i Topole,ko je isao tim putem zna da je gore nego u CG i prosek je bio 3,6 lit. Sipao sam ga punog (40 lit) i presao sa njim 1000 km mesovite voznje. Jedino sto mi smeta je kvalitet izrade. Plastika je trebala biti kvalitetnija i bolje uklopljena da se ne bi desavalo kad se ide po neravnom putu da se cuju neki cudno zvukovi. Sve u svemu,ja sam prezadovoljan.Jedino bih voleo da je nafta jeftinija,e tek bi se onda vozao :(

Мирко

pre 16 godina

Возио сам изнајмљену Заставу 10 1.2 од Крагујевца до Софије и назад, па ево мојих искустава:

После (буквално) 1км сам схватио значење речи "градски ауто" (модеран, не Југо). За тих 1км сам се навикао на ауто као да је целог живота мој. Све ми је било логично, лепо и лако. Разлика у односу на Југа је невероватна. Да, знам да није неко поређење, али пишем због људи који разматрају нову З10 или овакав половњак.

На предњем седишту има места за мојих 184, на задње могу да се спакујем а да то не буде страшно. До Софије сам се уморио због следеће ставке, а не због неудобности.

На аутопуту је катастрофа. Кривине које са Алфом 146 опуштено возим 170 су проблем са 140. Имао сам утисак да ће сваки шлепер да ме баци у јарак док га претичем, и да ћу да полетим на сваком асфалту који није савршен. Моја (натрула) Самара се понаша боље.

Са половним примерком немам искуства, али као власник Фијата из тог времена (Алфе 146) могу рећи да сам задовољан. Дошла је са два квара на 80000, од тада сам прешао 70000, уз замену потрошних делова (дискови, плочице, свећице, ауспух) и пар глупих ситница (подизач прозора, вентилатор у кабини и сл.)

Закључак:
најтоплије препоручујем као други ауто у кући. Једини ауто у кући може да буде само у случају да вас не занима аутопут, да немате децу, или да на сваки пут од 300 км идете авионом :). Мада, те примедбе вероватно важе за сваки ауто те величине.

Mirko

pre 15 godina

@stefan
Ma da, opala prodaja "daciji", svi hvale "punta", pa se odmah salje kontra-komentar. Najjace mi je ovo da je "dacija mnogo bolje uradjena". Rec je, naravno, o sirotinjskom automobilu, za rumunsko i slicna trzista, i utisak u enterijeru je upravo u skladu s tim. Za razliku od "punta".
Neka autor komentara navede TACNO STA MU SE 4 PUTA POKVARILO do 60.00km, jer ja tvrdim da se do te kilometraze na "puntu" ne kvari nista.

Sale NB

pre 16 godina

Tajna visokih cena u Nemačkoj leži u činjenici da Nemci veoma precizno prate svaki auto i beleže se svi radovi na održavanju i pripadajuće kilometraže. Zato je u Nemačkoj veoma lako naći Punta sa stvarnom kilometražom, ali sa zasluženo višom cenom. Kod nas se uglavnom uvoze primerci iz flota velikih firmi, koje je vozio ko je stigao i kako je hteo, najčešće sa vraćanim satovima, ili sa repariranim štetama. To je razlog nižih cena, ali i dokaz stvarnog kvaliteta Fiatovih novijih modela. ( od 1999 - ) Čak i takvi "urnisani" primerci bez problema prevale još 100.000 po ovim našim oranicama. Za preporuku su benzinci sa 1.2 16v i 1.4 motorom i sve verzije JTD i Multijet dizela. Ovi poslednji su zbog značajno manje zapremine motora mnogo jeftiniji za registraciju i manje troše, ali nešto slabije idu u odnosu na JTD.

M.

pre 16 godina

@Bojan
Ako je u necemu "punto 2" odlican, uz upravljivost, to je prostor na prednjoj, ali i na zadnjoj klupi - naravno, podrazumeva se da vozac i suvozac ne sede u primitivnom i nebezbednom polulezecem polozaju...

Meni su, inace, ovi komentari ekstra-zadovoljnih vlasnika (i ja sam 1 od njih) najbolji dokaz koliko je apsurdna nemacka automobilska propaganda i uvrezeni stereotipi da su italijanski automobili krs. Pravi melem za dusu...

Nenad

pre 11 godina

Strasan automobil sa najboljim motorom .Vozio sam ga dve godine.Kupio sam ga sa 135000 a prodao sa 193000 nista nisam radio i popravljao na kolima.A sve je bila gradska voznja po Beogradu. Bruka od motora i mehanike.Mnogo bolji od konkurencije u klasi.Auto za svaku preporuku.

VVV NS

pre 16 godina

Vozim bas ovakav Puntoto 1,3 MJ (2004. god.), vec oko godinu i po dana. Kupljen je sa 152.000, sada ima 167.000 km. U gradu, bez ikakve stednje i sa cestim davanjem gasa do daske na semaforu, trosi 5,9 l/100 km. Na otvorenom trosi oko 5 l. Sve radi savrseno.

stefan

pre 15 godina

mene punto sluzi daleko losije nego sto sam se nadao. kupljen je nov, do sada 60.000km, a ja vec 4 puta vozim vanredno u servis zbog nekih kvarova. stalno se nesto kvari, stalno nesto otkazuje, skripi nesto iz zadnjeg trapa od kad sam ga kupio, tezak za duga putovanja jer su sedista tvrda i neudobna, ali se zato u gradu ponasa "kao riba u vodi". ne znam,mislio sam da je nov auto uvek bolji izbor od polovnog,ali punto se bas cudno ponasa,iako ga mnogo pazim i cuvam. da sada kupujem auto, dobro bih razmislio sta da uzmem,punta i fiata uopste vise ne bih kupovao. za te pare sto sam dao mogao sam da uzmem neki polovni, ali komforniji, udobniji i daleko pouzdaniji auto,ali sta da se radi, presla me dobra reklama i ja naseo. razmislite,ko voli novi auto moze razmotriti daciu sandero, provozao me prijatelj i odusevio sam se kako je dobro uradjen, i koliko je bolji od punta. mislim da su ista klasa, ali je sandero neuporedivo udobniji i prijatniji od punta, deluje da je mnogo kvalitetnije uradjen. jos nesto mi smeta kod punta, a to je zvucna izolacija,koja je toliko lose uradjena da svaka voznja preko 120 km/h postaje nepodnosljiva. razmislite dobro,danas malo ko ima para za bacanje!

Mirko

pre 15 godina

@Mario Prcic
Sluzice vas "punto" sigurno kao "jugo", u to nema sumnje - za benzinca (1.2 8v) nema zime do 350.000 km, a pravo je cudo da "jugo" iz 2001. jos dobro radi posle 235.000. Iz toga zakljucujem da dobro odrzavate auto, pa sa daleko boljim automobilom sigurno nece biti nikakvih problema.
Pozdrav!

Rale

pre 15 godina

Vozim Z 10 kupljenu maja 2006. godine i izuzetno sam zadovoljan. S obzirom da se govori o dizel modelu malo odskacem od teme ali nisam jedini. Moj sud o ovom automobilu je vrlo pozitivan iz prostog razloga jer sam predhodno vozio juga 1.3 novog s kojim sam imao more problema. U službene svrhe sam vozio mnogo vozila B segmenta (fabiu 1.9 sdi, logan 1.4 mpi, jugice, clio renoe, roomster skode). Z 10 je najbolja kupovina za uložen novac. Moje impresije, u okviru naših dobro poznatih uslova su: automobil je, prvo što sam primetio, izuzetno upravljiv u svim normalnim uslovima eksloatacije, čak i u malo ekstremnijim. S obzirom da sam porodičan čovek te ekstremnije stvari sam isprobavao kad sam sam. Izuzetno dobro se ponaša u krivinama, na vlažnoj podlozi, a po snegu sam ga bez većih problema spustio sa Kopaonika do Brzeće bez lanaca, na šta su mi prijatelji rekli da sam hrabar. Tvrd je uslovno rečeno zbog tako podesenog ogibljenja, tzv. sportski. Ne mozete imati udoban automobil, a da se ne naginje u krivinama. Ta tvrdoća se ogleda samo na neravninama tipa ležećih policajaca. Pri jačim kočenjima je takođe izuzetno poslušan. Što se tiče motora, mali fajer je izuzetan zbog toga što je u gradskoj vožnji prilično agilan, međutim na auto putu je druga priča, ali šta očekivati od 60 ks. Za jednu pristojnu vožnju s porodicom sa 130 km/h je super. Usput izuzetno je tih u svim uslovima, čak mnogo tiši od mnogih vozila tog segmenta. Što se tiče potrošnje nije loš ukupno gledano. U gradskoj vožnji u mom slučaju troši oko 8.5 l/100km što je dosta, ali na otvorenom pri brzinama od oko 100-130 km potrošnja mi nije prelazila 5.5-6 l/100km, s čim sam zadovoljan. Kad preračunam na duži vremenski period to je oko7 l/100km što je vrlo dobro. Sve naravno zavisi od stila vožnje i naravno kvaliteta goriva.
Za svaku pohvalu je menjač koji je izuzetno precizan i lak te se npr. dačija logan ne može porediti po tome sa desetkom. Pedale kvačila i kočnice su takođe meke i vrlo dobro podešene. Ergonomija je odlična za tu cenu i o tome netreba puno govoriti zbog toga što je Fijat vodeći u tim stvarima. Kvalitet materijala je prosečan, ali za taj novac je super. Ja sam kupio automobil koji je proizveden u Italiji te ne znam kakvi su primerci koji su rađeni u Yastavi, ali kod mene posle pređenih 35000 idvoje male dece, nema nekog cvrčanja i škripe, amaterijali još nisu pohabani od upotrebe s obzirom na male putnike. Sve komande funkcionišu i nemam problema s elektronikom, zbog koje mnogi grde Fiat. Za svu pohvalu je vrlo upotrebljiv prtlajžnik od skoro 300 l koji je u klasi B među najvećima. Ne računam logana koji je van konkurencije u klasi. Ima tu još dosta stvari da se kaže, ali treba naglasiti da u našim uslovima eksploatacije, tržišta automobila, kupovne moći i drugih stavri koe grade lično mišljenje svakog od nas, nećeta naći bolji automobil za tu cenu. Ja sam sa njim putovao i na more ina zimovanja, sa dvoje dece i jako sam zadovoljante ga toplo preporučujem savkom ko može sebi da ga priušti. Jedino je u ponudi mogao da bude i ona zolja od motora sa 16 ventila i 80ks ali šta je tu je. Sledeći automobil koji ću kupiti će vrloskoro sigurno biti grande punto, koji je biser u B segmentu. Pozdrav svima i uživajte u Fijatima, ko ih voli!!!

GAZDA

pre 16 godina

Vlasnik sam skoro dve godine Zastave 10 i mogu iskreno reci da sam prezadovoljan.Auto koristim uglavnom po Beogradu i dosada sam isao do Crne Gore 7 puta tamo i ovamo.Sto se tice voznje po gradu ne stedim ga tako da mi potrosnja iznosi oko 1000 dinara na 100km, a na otvorenom putu do mora trosi tacno 5.4 litra. Ako uzmem u obzir da kad sam ga kupio sa popustom od 12% tj. 7300e i da nista drugo nisam mogao da uzmem sem Sparka nemam nijednu zamerku osim na servise Zastave koji su katastrofalni kako zbog usluge tako zbog garancije koja je propisana a u stvari imam vecu stetu nego korist jer npr ne mogu da ugradim alarm kod nekog drugog nego kod njih ali za 24000din.Jedino lose iskustvo sa ovim autom je bilo to sto mi staklo zadnje zamalo otpalo nakon dve nedelje voznje jer nije u fabrici dobro zaleplejeno ali i to je zavrseno u glass servisu jer ovi poznavaoci u Zastavi su mi tvrdili da trebaju da naruce keder i da auto treba da ostane kod njih dva,tri dana dok im taj keder ne stigne iz "Italije".
Za mene je moja Zastava 10 tj Punto najveca ljubav.Svaku noc kad legnem ne mogu docekati jutro od uzbudjenja da ga vidim kroz prozor i da krenem na fakultet.Devojka mi kaze da otkad sam ga kupio nisam isti,da bih garantovano pre prodao nju nego Zastavu.No dobro da budem ozbiljan,auto je vrh za svakoga ko ga moze priustiiti novog ali mislim da ni ovi polovni Puntici nisu los izbor.Kao prvo nisu zanimljivi za "nocne operativce",malo trose,fino idu i ako niste neki cepidlaka bicete zadovoljni enterijerom.Otkad sam ugradio muziku i woofer ne bih izlazio iz njega.

Svaka cast autoru teksta koji je na pravi nacin docarao sliku ovog odlicnog gradskog auta!!!Pozdrav

M.

pre 16 godina

@Japanac
Dugogodisnji sam vozac "korole", a sada "punta", i autic je super (i "tojota" je bila, da ne bude zabune).

Idemo redom: moj "punto 2" 1.2 8v EL 3 vrata iz 2003. je divan automobil. Upravljiv je, stabilan, enterijer logicno i udobno projektovan, mesta ima kao u vecim automobilima (imam 188 cm, iza mene moze komotno da se sedi), prtljaznik medju najvecima u klasi itd.
Ne slazem se da je auto samo za grad - izuzetno se ponasa na putu, i pri 150 km/h nema nikakvih problema.
Inace, pomenuti benzinski motor najbolje vuce na 2500 ob/min. - po gradu ga treba drzati izmedju 2000 i 3000 obrtaja i uzivati u tecnoj i jeftinoj voznji (u Srbiji preporucujem obavezno upotrebu nekog aditiva za gorivo, recimo "L.M. Octane plus" - meni je smanjio potrosnju za ceo litar na 100 km, a kosta 350 din. na pun rezervoar). Mislim da dobro treba razmisliti pre nego sto se kupi dizel, jer to u ovoj klasi automobila nije uvek isplativo.
Jedina zamerka ide na dusu preglednosti - tu je autor teksta malo omasio. B stubovi prilicno ometaju pogled u stranu na raskrsnicama pod pravim uglom - obavezno je izvijanje vrata).
Za vozaca, inace, sve drugo je super, 5 puta bolje od sluzbene "fabije". Volan je precizan, mali, debeo (za razliku od sirotinjskih automobila, tipa "logan", ili "chevy aveo"), na parkiralistu sa city-servom moze da se okrece i nosem, a pri vecim brzinama je tvrd. Vozacev auto.
Ukratko, odlican, mozda i idealan izbor za Srbiju 2008.

pravednik

pre 13 godina

dobar je putic za te pare,pruza vise od placenog,u svakom slucaju..vozio sam zastavu 10 od ,i ok je auto..ali me je odusevio 1.2 16v,bas dobro vuce..a mislim da je bolji izbor od klija,jeftinije odrzavanje,i mnogo vise prostora u kabini,moj stric je vozio jedno vreme klija,i recimo kad sednu dva krupnija muskarca dodiruju se ramenima,doduse klijo ima kvalitetnije materijale u kabini,ali opet,mislim da je punto bolja kupovina

Bane NS

pre 16 godina

Vozio sam Punto 1.9 dizel pretprošle zime tokom otprilike 2 meseca. Meni je taj automobil odličan u toj klasi. Visok sam 191 cm i obično i u većim limuzinama ume ponekad da mi smeta što kolenima kačim instrument tablu ili što mi je sedište u predelu leđa nekako prekratko (kod starijeg modela Oktavije npr.) itd. ali sam u Punto seo bez ikakvih problema. Drugo, automobil se po mojim iskustvima odlično ponaša na autoputu, pomenuti model koji sam vozio težio je čak preko 1100 kg i razvijao je brzinu od oko 170 km/h, a pri vožnji u toj brzini ja nisam osetio neke jače udare vetra niti onaj osećaj da vam auto "levitira" iznad puta, takođe nije bilo ni onog karakterističnog poskakivanja na neravnom putu koja su česta kod vozila te klase. Treće, kako sam ga vozio u zimskom periodu oduševilo me njegovo ponašanje na snegu, ni jedan jedini put se nisam zaglavio a bogami sam imao običaj da ga uparkiram i u poveće smetove, takođe te zime su se temperature spuštale i do -20 a ja ni jedan jedini put nisam imao problem sa paljenjem.Inače pomenuti auto je na satu imao 190.000 km. Kako je bio službeni nisam obraćao pažnju na potrošnju, a kako se nije kvario ni na cenu delova. U svakom slučaju moja iskustva sa tim autom su pozitivna.

deki

pre 15 godina

gorane, bas bih voleo da mi izneses svoje argumente zbog cega je Punto "gomila nekvalitetnog lima kao i svi italijanski automobili" i da mi kazes zasto mislis da Punto puno kosta?!!! Nestrpljivo ocekujem odgovor...

petar

pre 15 godina

u firmi imamo nekoliko punta, xsara i fabia, koji sluze kao dostavna vozila. neprestano su u saobracaju,osim kada nesto nepredvidjeno iskrsne. najcesce se kvare fiati-svaki primerak po par puta godisnje je van saobracaja,sto donosi velike gubitke i dovodi do preopterecenja ostalih vozila. fabie se dosta redje kvara od punta, tako da su mnogo rentabilnije, bez obzira na vecu nabavnu cenu. jedino xsare se nikada nisu kvarile,za 4 godine neprekidne sluzbe po gradskim guzvama nijedna nije bila van stroja,neverovatno! od svih vozaca u firmi su dobile besprekornu ocenu. punto vise nije u uzem izboru prilikom sledece nabavke vozila, totalno je nerentabilan i zahteva previse odrzavanja pored redovnog.

miso

pre 15 godina

vozim punta 1.9 dizel,2001.god.presao 60000.samo cu vam reci jednu stvar,ekstra auto,mali potrosač,pouzdan,i praktično ima sve od opreme.

nEUrosceptic

pre 16 godina

Elem, na pocetku malo da stavimo stvari na svoje mesto - niko nikad nije tvrdio da je Punto bolji od npr., Yarisa, bar ja za takve ne znam, sto je i objektivno verovatno tacno, pa samim tim potpuno se gubi bilo kakva potreba za omalovazavanjem jednog i glorifikacijom drugog, jer takav igrokaz podseca na raspravu maloletnika ciji je mobilni glasniji. Koliko sam shvatio, ovde je ipak poenta da vlasnici, pre svih, daju neki svoj sud o vozilima koje voze ili poseduju, pa ako tako postavimo stvari, onda mogu da kazem da vozim Punto 2004. 1.9 JTD Active, kupljen na jednom placu pre par meseci, 5 vrata, beli, klima, servo, ABS, podizaci... sa registracijom oko EUR 6300. Mnogo ili malo - nemam pojma. Na placu tvrde da nije Van, ja ipak mislim da jeste, posto postoje i vanovi sa 5 vrata, a cena za to godiste u inostranstvu je cca slicna kao i ovaj moj, pa se lako izracuna da sa carinom i porezom ovaj da nije van kostao bi oko EUR 7500. No, to nije preterano bitno, koliko cinjenica da se slazem sa delovima teksta, ovaj auto stvarno ima neke bubice, tipa ponekad mi se upali unutrasnje svetlo kad otkljucavam vrata, ponekad ne, ponekad nece iz prve da radi zadnji brisac, ponekad hoce, razni skriputavi zvukovi, itd. Sitnice koje jesu sitnice, ali malo nerviraju. Inace, ekstremno startan, 86 KS za nekog bez trkackih ambicija malo je mnogo za ovu karoseriju. Kocnice preterano osetljive, ABS takodje, city-servo zaista moze da se okrece dahom, sveukupan utisak - veoma robustan. Jos nisam menjao nista, ni filtere, ni kaiseve, ni ulje, ni radio proveru, a vec ga vozim 3 meseca. Imam utisak kao da je poceo mnogo slabije da prima gas (dizne ili ko zna sta drugo, nisam bas strucnjak), mozda bi trebalo da odradim taj mali ili veliki servis, ali ne u Delti, posto skidaju kozu s ledja. Inace, osnovna zamerka jeste ta sto je uzasno tvrd, zaista me boli svaka kost posle 20-30 km, a posto sam nameravao da malo idem po Evropi, ozbiljno sam zabrinut zbog ovoga. Da li je to zato sto je dizel, da li zato sto je kupljen s placa, pa je sve propalo, zajedno s amortizerima - nemam pojma. Apelujem na ljude koji imaju ovakav model, i dizel i benzin, a kupljeni su u radnji, ili nisu vanovi, da iznesu svoj objektivni sud, posto ozbiljno razmisljam da ga zamenim, ako se pokaze ili da su samo dizeli tvrdi, ili da je ovakav Punto generalno tvrd, bio benzin ili dizel. Inace, X puta je bolja kupovina restilizovane verzije od 2003, pa nadalje, upravo zbog neverovatno boljih farova, koji su kod prve verzije skoro losiji od Yugovih - vozio sam i 1.9 D iz 2001, pa to vrlo dobro znam. Pozdrav.

Mirko

pre 15 godina

Ajde pojasni, molim te, jer sam ja 11 godina vozio japanska kola, pa sam se lepo srodio sa puntom! Dakle, sta te je podsetilo na juga, bas me zanima??

DuleSD

pre 12 godina

@stefan

Znaci onda si trebao da reklamiras svog punta sa obzirom da je nov a 4 puta kvario na 60 hiljada. Ja sam veruj mi kupio polovan koji je presao 161 000 uvezen iz Italije, uradio sam redovan servis (kaisi, filteri, kocnice) i presao dodatnih 50 000 i samo menjao ulje i jednu gumu promenio i to je sve! Auto presao 210 000 i da ga ne ureknem radi kao sat, mozda sam imao srece ne znam.

Бојан

pre 16 godina

Имам Астру Г, претходно сам возио Стојадина, а пре неког времена смо разматрали куповину (између осталога) и једног Пунта 1.2 80 КС, да служи као другi ауто. Провозао сам ауто на мало већој дионици (аутопут - град) и моји закључци су следећи: позади има мало простора. Да будем прецизнији, могу да се сместим (180 цм) али то није то, кољена запињу, стешњен сам.. више од 20 км такве вожње је патња. Мислим да је позади добар за децу и евентуално неке мање-тање-лакше особе. Мотор је сасвим ок за такво ауто, пристојно вуче чак и кад је напуњен и са климом. Понашање у кривинама - у односу на Астру не баш стабилно, доста се љуља и оно што радим са Астром у кривинама или на раскрсницама не могу са Пунтом. Можда мало бољи од Стојадина. Величина пртљажника је ок за такво ауто, удобност напред је добра. Понашање на рупама и нашим путевима за мене је било прихватљиво. У суштини добро ауто за град и мање породице, мислим да се са њим може путовати и на дужим релацијама, потрошња му је сасвим коректна, одржавање јефтино. Ми га нисмо узели из разлога што нам је на крају ипак било жао дати неких 4500 евра на друго ауто, одлучили смо да то оставимо негде за касније. Други разлог је то што се женској популацији није допало љуљање у кривинама и што сматрају да је ипак боље узети нешто веће ауто због већег комфора и сигурности. Још да додам, моје мишљење је да је то добar ауто за тај новац али да га ипак оптерећују године и генерацијска превазиђеност. Мени лично занимљив је и Сузуки Свифт, али тaj ауто код нас превише кошта и значајно је скупље него у околним земљама.

JA

pre 16 godina

Necu dugo.. Vozim isti ovakav Punto, samo sa 5 vrata i nije van. Pre toga sam vozio Golfa 4. Kada sam kupovao Punta, tj kad ga je otac kupovao, posto sam ja student :), za malo se nisam posvadjao sa njim. Gde posle Golfa 4 da sednem u punta. Posle evo 6 meseci mogu da kazem da sam prezadovoljan. Auto skoro nije nista manji od Golfa, govorim za unutrasnje dimenzije, nas je cetvoro u porodici, svi stanemo bez guranja. Auto trosi 5 litara tacno, pretezno gradske voznje, s'tim da se sipa na OMV-u, posto sa NIS-ovim euro dizelom ide i do pola litre vise. Preglednost je dosta dobra. Auto vuce odlicno, tiho radi, sve pohvale sa te strane. Jedina zamerka je sto se pri zatvaranju vrata cuje malo "limeni" zvuk, tj nema onog dubokog zvuka kao kad se zatvaraju vrata na Golfu 4. I jos jedna stvar, kad sam poceo da vozim Punta skoro da nemam problema sa parkiranjem. Preporucujem auto u svakom slucaju.

Vlada

pre 15 godina

Pozdrav svima !!!

Izvestaj o polovnjaku 2002. god Fiat,:

Evo predjoh 1000 km sa ovim novopazarenim JTD motorom (da podsetim Punto 1.9 JTD 65 kw) i nije mi ni gram ulja potrosio, ali BUKVALNO !!! Presao sam oko 350km na otvorenom putu i ostalo u gradu, + jedan odlazak na planinu oko 30 km uspona. Na cajgeru stoji 105000 km da je presao, mada mi je ova zena od koje sam pazario rekla da je presao 130000 km, jer je auto uvezo njen zet, navodno za svoju zenu tj. njenu cerku.
Na dijagnostici mi je pokazao da 132.000 km predjenih. Da li je prava kilometraza ili nije, to nikada necu saznati !!!

Generalno, bitno je da sam ga kupio bez dinara ulaganja (redovan servis se ne racuna) i da se auto super ponasa: Odlicno vuce u svakom stepenu prenosa(2,3,4) cini mi se isto u svakoj brzini, sve radi na njemu nista ne lupka, treska, elektrika radi sve kao fabricki. Potrosnja: 6 litara u gradu, na otvorenom 5 l (ukljucena klima non stop brzina voznje 90-115 km na cas).

Epilog;
Mislim da je kupovina polovnog auta, sto bi rekli "Macka u dzaku". Moze da se pazari lom auto, a moze i da bude u super stanju. (ovo prvo je u vecini slucajeva)
Za sada sam zadovoljan ovim Puntom i topla preporuka za JTD motor.Tj. ona prica "FIJAT JE TO, NIJE NEMAC itd. ne pije vodu vise. Dosta muzike za relativno malo para. (5000 E i nije malo para za ovaj nas narod), ali ko hoce da vozi mora i da plati. Nista nije moranje.
Da, da ne zaboravim: registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno !!!

Nadam se da ce ovo nekome koristiti !!!

Mirko

pre 16 godina

@Hornet
"Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana..."
Iz ovoga sto si napisao moze da se izvuce zakljucak ili da "punta" nikad nisi vozio, ili da si ga pomesao sa "fabijom" (napominjem - trenutno vozim ISTA ta dva automobila). NIKAKVIH, ni najmanjih problema nema na "puntu" sa udaranjem cevanica, kolena i sl. u plastiku - za razliku od skodice, gde se sa tim muce i vozac i suvozac. Ovo je dobar primer kako se sire glasine o nekom modelu. I, da, visok sam 188 santimetara.

O stabilnosti "punta" necu da trosim reci, uzor je za celu klasu; naravno, ako je ispravan (jedan moj prijatelj stavljao je neke gasne amortizere od 1.500 dinara, umesto originalnih uljnih - sta mu je onda kriv proizvodjac?).

nikola

pre 12 godina

A2 sa 1.4tdi nema audijev motor. Kao što članak kaže a i ja sam se uverio na stranom sajtu fiat-ov multijet motor 1.3 je motor godine 2005 sa najmanjom potrošnjom u klasi 1400. Znači bolji od tog 1.4 vw motora. Predpostavljam da je audi-jev A2 bolji, u čemu neznam(možda mehanika, udobnost, kvalitet unutrašnjosti) ali verovatno opravdava njegovu veću cenu.

Bojan

pre 15 godina

Што се тиче поузданости ''малог'' пунта ево један податак: возим пунта 1.9 дизел, 2001.год, први сам власник и на сату сада има тачно 399.888 км (да добро сам написао, скоро 400 000 км ), прву интервенцију сам радио на 340.000км, пре 7 месеци-генералка, и од тад је прешао скоро 60.000км без иједног квара. Амортизере сам мењао први пут на 310.000км. Мали иде као авион,до 14о км/х чини ми се за секунду,просечна потрошња је 5,7 л на 100км. У породици имамо 4 члана и без проблема стајемо у њега, висок сам 185цм и немам проблема ни напред а ни на задњој клупи, по ентеријеру да кажем да сам прешао 100.000км сви би ми поверовали,нема ни трага корозије. Али има и мана, боже мој. Доста је непрегледан, поготово због предњих косих стубова. Ово су моја искуства. Морам истаћи да је редовно сервисиран на сваких 10.000км, у њега само селениу! За наше услове идеалан аутомобил! Поздрав

svaka preporuka

pre 15 godina

Nov auto je uvek bolji izbor od polovnog pogotovo u ovoj klasi automobila gde nije veliki pad cene. Kod vecih automobila to bas i nije slucaj (moj prijatelj je kupio vektru 2 godine staru za 15000 a nova je 35000). Ako bude ova cena obavezno uzeti punta. Dobar je to auto za nase pojmove i onda samo odrzavati kako treba, ima fiat manjih problema (nekad me podseti na zastavu) ali nisu ni drugi mnogo bolji kao sto se misli. Sve u svemu dobar auto za dobre pare.

bane

pre 10 godina

Punto je auto za sirotinju koja mnogo ocekuje za svaki svoj tesko steceni evro. Kada jedva skupis 4000 eur, onda ocekujes i malu potrosnju, brzinu na autoputu, da se ne kvari. itd a to sve ne moze. Vecina vlasnika punta je pre vozila kojekakve krseve i sada im je punto ekstra. Takvi su vecina u ovim komentarima. Tko god je vozio nesto bolje, taj sigurno nema taj osecaj ushicenosti kada sedne u punta. Oduvek bilo koliko para toiko muzike, da imate novaca ko ni ja sto nemam, SIGURNO ne biste gledali punta

NIkola

pre 16 godina

Ja imam punta 1.9 jtd(isto beli ,bio van) i otac zastavu 10 .Za moj punto mogu da kazem da je jedan veoma zabavan automobil koji sam kupio sticajem okolnosti jer nisam imao vise od 5000 eura tada pre 2 godine.Sada imam para za mnogo skuplje automobile ali mi ne pada napamet da ga menjam,cini mi se da je ovo best buy za te pare (kao i clio dci van koji kosta slicno,vozi ga moja sestra isto par godina).Auto ide ko metak ,odlican je u krivinama a na pumpi ne placam penale jer je potrosnja umerena.Imao sam predrasude neke prema fiatu ali posle 2 godine mene je super sluzio (za vanredne troskove skoro 0,samo sam jedan jedini deo koji nije predvidjen redovnim servisima zamenio za 2 godine) i nadam se da ce jos dugo biti tako

Nikola

pre 16 godina

@nEUrosceptic
kao sto rekoh imam i Z10 koji je 1.2 benzinac i punto 1.9JTD .Punto 1.9JTD je nesto tvrdje podesen verovatno da bi bolje isao u krivinama jer ima duplo veci obrtni moment od 1.2 benzinca i samim tim brzina voznje skoci cas posla.Medjutim i punto 1.2 je npr mnogo tvrdji od clia koji sto se tice udobnosti ipak 2 klase iznad punta ali ko voli malo tvrdju voznju 1.9 jtd je ipak bolji za tu svrhu ,zato su mu i kocnice podesene tako da grizu pri najmanjem dodiru.Ono sto volim kod ovog JTD-a je sto od 70-120 u cetvrtoj ubrza skoro u momentu tako da je svako preticanje sala za njega

deki

pre 15 godina

Vozim Punto II 1.9 dizel iz 2003.godine i mogu vam reci da sam prezadovoljan! Kod mene je vise od godinu dana i nikakavih problema nisam imao sa njim ni ulaganja osim redovnih(ulja,filteri,gume itd.)S obzirom da sam ga kupio kao polovnog sluzi me odlicno.Bio sam skeptik da li je bio van,ali to nije,na srecu.Svaki model koji je bio van moze da se prepozna kad je prepravljen u putnicki po jednom sigurnom detalju: Pogledajte plafon u unutrasnjosti kabine i ako na njemu imaju sve sijalice onda je bio van! Sijalica koja je postavljena iznad zadnjih sedista sluzila je kao osvetljenje tovarnog prostora. Nju necete naci kod modela koji je od starta bio putnicki.
Sto se tice motora i njegove snage od 60 KS deluje kao malo,ali kada kao ja, u auto smestite pet ljudi i krenete nekim usponom videcete da je snaga dovoljna.Da ne pominjem kad se vozite sami ili sa jos jednom osobom...Motor je jednostavne,da ne kazem zastarele konstrukcije i zbog toga je dugovecan i zna da predje i po 400.000 km do generalke,ako se redovno odrzava i sipa samo,ali samo SELENIA! Svako drugo ulje ce da trosi,to sam licno iskusio.
Ako neko ima potrebu da promeni set kvacila,druk lezaj i korpu SAMO ORIGINALAN SET "VALEO" i nijedan drugi,jer ce vam auto trzati u 4. i 5. stepenu prenosa na brzinama izmedju 60 i 80 km/h.
Ne bi bilo lose da na svakih 2000 km naspete neki od aditiva za ciscenje dizni i pumpe za gorivo koja zna da bude osetljiva na nasu naftu i necete imati problema nikad. Potrosnja je mala,od 4-5 litara na 100km.Zimi moze da se popne na 6,5 u uslovima ekstremne hladnoce,ali vas nece ujutru izdati sto se tice paljenja.Kod mene je palio iz prve i na -17 stepeni!Naravno,ako svi grejaci rade...
Nisam imao problema ni sa elektronikom od koje vozaci "nemaca" napravise bauk. Vozaci nemackih auta mogu da sanjaju o spisku dodatne opreme koje poseduje moj Punto koji sam platio 4800 evra. Ova suma je najbolji odnos cene i kvaliteta na nasem trzistu,a Punto je po istrazivanju domacih auto-revija najprodavaniji mali auto u Srbiji,sto se najbolje moze i videti na nasim putevima.
Zakljucak je da sam odusevljen ovim Fiatom i sledeci auto ce mi verovatno biti Fiat Stilo 1.9 JTD!

JA

pre 16 godina

Samo jos nesto, za sve one koji govore da je Clio udobniji od punta - gresite. Vozio sam se i u jednom i u drugon, i napred i pozadi, Clio je znatno manji, kako s'polja, jos vise unutra.

Zoran

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 JTD ELX 2002 (5200e) sa full opremom godinu i cetiri meseca i presao za taj period 25000km,90% je gradska voznja po BG-u kuca-posao-kuca, od duzih relacija proslog leta isao sam u CG (2000km) i utisci su sledeci.
Auto ni jednom nije stao,ulje ne trosi uopste,ne dolivam ulje i kada dodje vreme za zamenu do vrha je puno, od 0-100h po fabrickim specifikacijama(www.fiat.com) za sekundu brze ubrzava od benzinca 16v sto dovoljno govori o danasnjim dizel motorima a bio sam protiv dizela,odlican osecaj kada na auto-putu pri 130km/h hocu da preticem, pritisnem papucicu gasa i za tren je kazaljka na 170km/h,izuzetno zivahan i zilav motor, na automobilu sve funkcionise besprekorno,velika pohvala za city servo :) jednim prstom moze da se upravlja sto je izuzetan gusht, kontrolna tabla sa prekidacima odlicno projektovana i sve na svom mestu.Ni jedan kvar do sada sem zamene par sijalica,pozicija prednja i zadnja.Moje iskustvo je vise nego dobro i preporucio bih auto svima,auto je prava zujalica za grad ali takodje je solidan i za putovanje.Sto se motora tice dovoljno je reci da se Fiatov JTD ugradjuje u Alfe, Lancie, Opele... neko rece da se u jos neki auto ugradjuje.Istina da je Delta skuplja za delove(mene je kostao veliki servis skoro 500e u sta su uracunati delovi iz Delte i ruke u jednom servisu posto je u Delti na Novom Beogradu moralo da se ceka 10 dana zbog prebukiranosti servisa) pa filteri i ulje mogu i na drugom mestu da se pazare ali za zupcasti,klinasti i spanere ne treba zaliti novac.Cuo sam od nekih autorizovanih servisera da im dolaze sa 400000km a da nisu radili nista osim redovnog odrzavanja.Dakle za te pare klima,abs,airbag-ovi,podizaci,city servo,bord kompjuter,kod kljuc,centralna brava,podesiv volan po visini,sediste po visinii i sa takvim performansama tesko da moze da se kupi bolje.Jos jedna zanimljivost, sraf za tocak u Delti kosta 600din,ceo komplet oko 120e.I naravno potrosnja: gradska voznja 5,5l-6l euro dizela pri ostrijoj voznji a na otvorenom ispod 5l naravno na 100km.

alex

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 dizel iz 2001 god. kupljen kao prepravljen van pre 18 meseci, za 4100 eura.Od opreme nista nije imao sem city servo,i lavlje kandze.Jedini ulozen novac je za cd -pleyer i dve gume,i servis koji je obavezan i prilicno jeftin naravno ako neradite u Delti.13 komentar je uglavnom na mestu sto se tice tvrdoce auta i pogotovo farova,od ostalih sitnica ja sam imao problema jedino sa stop svetlom koje mi je do sad odlazilo 3 puta za godinu i po[osiguraci dva puta i jedno sijalica verovatno kao posledica napona].Potrosnja vise nego odlicna,Bg-Petrovac sa rezervoarom od 55l bez problema,pri tom ga nisam stedeo a najbolje se auto ponasao upravo oko Zlatibora na uzbrdicama.Mozda nije sjajan porodicni auto ali ne zbog pouzdanosti vec zbog prtljaznog prostora ali u toj klasi se i neocekuje neki komfor.U svakom slucaju odnos cena-kvalitet sasvim zadovoljavajuc.Planiram da za par meseci zamenim ovaj za mladji sa klimom uz neku doplatu ili mozda Z10 mada sam malo skeptican zbog nasih sklonosti ka autodestrikciji[nemislim na automobile].

nEUrosceptic

pre 16 godina

Hvala kolegama na ekspeditivnosti i objektivnosti. Otprilike kao sto sam i pretpostavljao, istina je negde na sredini: niti je ovakav Punto (pogotovo dizel) najmeksi, a ni najtvrdji auto u klasi, niti je s druge strane moj primerak nesto mnogo cuvan tokom prethodne eksploatacije, sto ce reci da bi tu trebalo mnogo da se poradi na optici, amortizerima, mehanici, gumama (kao posrednim uzrocima) , kao eventualno i na sedistima, koja i jesu neposredni krivac zasto imam osecaj kao da se vozim GSP-om. Inace, upravo Clio 2002-2004 i jeste najozbiljnija alternativa ovom Puntu, sto se mene tice - ista klasa, isto 4 zvezdice prema EURO NCAP, isto sjajni dci motori, ali za slicnu cenu (malo visu) bolji kvalitet (TUV), bocni jastuci, ozbiljniji enterijer i veca udobnost u voznji. Sad sto se tice troskova odrzavanja, pa sta da se radi, nadam se da cu da naletim na ocuvan ne-van primerak koji nece frekventno da me "prijatno" iznenadjuje. Konacno, to da ova klasa nije za putovanja, mogu da se slozim, ali ako moze Yugom do Tasosa (znam za slucaj), moze i Puntom/Cliom do Praga, Berlina ili Pariza par puta godisnje, zar ne?
Pozdrav.

Duki

pre 16 godina

Imam Punta II 1.9 JTD iz 2002, 3 vrata, beli a nije bio van.
Vozim ga neke 2 godine i moja iskustva su sledeća. Verovatno u Top 3 najkvalitetnija dizel motora na tržištu. Koliko mi je poznato ugrađivaće ih u nove SAAB-ove, s tim što će imati oko 180KS. Nisam trkač, niti imam takve ambicije tako da mi je ovih 86KS sasvim dovoljno. Ne pamtim kad sam prešao 2000 obrtaja, a opet je i u tako niskom režimu rada osetljiv na pritisak na papučicu gasa. Što se trapa tiče, autor teksta je u pravu, mada ko god je vozio italijana zna da se sa velikim servisom obično sređuje i trap. Jednostavno, tako ih prave i to je to. Ali kada je trap u top stanju, auto je poprilično udoban. Vozio sam u jednom pravcu 1200km i nikakav umor nisam osetio, tako da to dovoljno govori o udobnosti, ne samo trapa već i samih sedišta. Moguće da sam imao sreće, ali za protekle dve godine ništa izuzev potrošnog materijala nisam menjao. Trenutno sat pokazuje 153000km, a ko se seća kolika im je cena bila pre 2 godine zna da se ovaj auto sada prodaje po istoj ceni po kojoj je kupljen iako ima 20 000km više na satu. Srećna okolnost, ali za mene još jedan plus. Što se preglednosti tiče, činjenica je da neke stvari treba ispraviti. Morate se naviknuti na izvijanje vrata. Iako se većina novih automobila ne može pohvaliti velikom preglednošću, nadam se da je u Grande Puntu ovo ispravljeno.
Po meni, ko kupuje polovnjaka Punto dizel, bez obzira da li je JTD ili multijet je dobar izbor. Trenutno ima najbolji odnos cene i kvaliteta. O dizajnu ne treba mnogo pričati.

Dejan

pre 16 godina

Vozim skoro 6 meseci Punto 2004. god., 1.9 JTD 85 ks,3v,sada presao 92000km, koji je bio VAN u Italiji.Kupio sam ga totalno prepravljenog, zato sam jeftinije platio.Ziveli Vanovi! :)Beo sa crnim branicima, bas sam ga zavoleo takvog, samo neke dobre alufelne da mu stavim.Izgleda da sam imao srece prilikom kupovine, jer je auto stvarno ocuvan.Stice se utisak da je nov.Enterijer takodje.Poneka sitna ogtrebotina negde i to je to.Posto je bio VAN, pozadi je ojacano ogibljenje i tezi je nego obican pa i tvrdji.Motor je mozda i prejak za ovu karoseriju , sa svojim obrtnim momentom,auto ponekada ume dobro da se propne!Sto se tice tvrdoce i duzeg puta jak motor nadoknadjuje minus-tvrdocu ogibljenja.Za preticanje i po otvorenom putu i po gradu je idealan i brze stizem nego ranije gde god da krenem!Deluje robusno i sigurno.Sto se tice delova, i amortizacije, videcemo u buducnosti!
Preporucujem.

Marko

pre 10 godina

Ja sam od 2001 kupio punta 1.7TD i do 2006 nisam izlazio iz njega, nisam mu ni menjau ulje redovno niti ga održavao, kvarili mi se jedino homokinetički zglobovi i pozadi svetla crkavale lampice i radio kao lajt šou. Prešao sam 300.000 sa njim tri puta mesecno cg-sr, prosecna potrošnja 5litara. a ide ko mećava. I onda je sve odjednom crklo menjao sam ga za neki lancer 91 tako crknutog a i taj što ga je srewdio malo posle mene kune se u njega

Vojin

pre 16 godina

Vec duze vreme merkam neki puntic ali imam svakava iskustva.
Ovde, u Beogradu, sam obisao barem 20-ak ako ne i vise auto placeva I ne znam koji je gori a imaju cene.
U jednom sam naletao na 2004, po papirima a na prozorima 2002 kaze nije vozen dve godine a cena parava sinica 6000eur(nova Z10 8000eur)
Bio sam I u Bugarskoj tamo mogu da se nadju veoma povoljno od 3000-4000eur ali treba da se plati carina I porez, sto mi je po prici speditera jos oko 1000-1200 eur ali se isplati pogotovo sad kad vise nije potreban atest EURO 3 za vozila okoja su proizvedena od 01.01.2002.
I na kraju imam prijatelja u Nemackoj stvarno su provereni I dobri puntici na ceni.
Iz ovih razloga cu jos malo pricekati dok ne skupim jos malo para pa nova Z10, novo je novo.
Ako se proda zastava mozda se nesto I desi pa pocne da se prodaje Peugeot, reno, VW bez carine :)

zoran

pre 15 godina

da li neko zna za neki cuvani parking na Novom Beogradu,recimo oko Delta sitija, piramide i sl na kome covek moze ostaviti auto,za to platii pristojnu nadoknadu i ujutro ga zateci (glavno) u ostavljenom stanju (mali manje glavno)

Hornet

pre 16 godina

Nemam pojma ko se ovde pravi lud!?
Ma ok puntić, z10 ali bre BRAĆO! To je samo mali gradski auto, a nikako automobil za duže puteve, što opet ne znači da je njime nemoguće obići i zemljinu kuglu, kao što nije nemoguće prenoćiti na ekserima!
Van toga, kao neko ko vozi službenu fabiju i službenu z10 glasam sa 10 za fabiju a 6,5 za z10. ipak je razlika ohoho!

Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana. Ukoliko se odmaknem malo više volan ne mogu da dohvatim jer nema podešavanje po dubini (samo po visini).

Nestabilan je jako i ko god pričao da na 150 nema problema nikad se nije vozio u bilo kom automobilu srednje, a kamoli više kategorije. Mali je i normalno da ne može biti stabilan na autoputu!

U svakom slučaju, ne bih vam ja davao tolike pare za polovne puntiće - ma nema šanse! Što se nove z10 tiče, to je ok za taj novac - nije loš izbor!

Maki

pre 16 godina

(JA, 8. april 2008 16:47)

Da se ti nisi vozio u Cliu 1? Cini mi se da jesi, jer Clio 2 nikako nije manji ni spolja ni iznutra. Cale ima Clia 1, a ja Clia 2, znam o cemu govorim. Oprema cuda cini, moj je u fulu i ima meksa sedista, bolju izolaciju, za razliku od nekog osnovno opremljenog kao da nije isti auto.
O JTD motorima, kao i o MJ sve pozitivno cujem, sjajno za Fiat. U Hr citam da daju garanciju 5 godina i 500.000 km, da ne poveruje covek.

Milan

pre 16 godina

@nEUrosceptic
Vozio sam se neko vreme i u dizelu i u benzincu, generalno oba su tvrdo podešena ali mi se čini da je dizel ipak znatno tvrđi, pretpostavljam zbog veće težine motora. Potpuno se slažem sa tobom da prilično umara na dužim putovanjima, ali je takođe i znatno izdržljiviji od prve generacije punta. Jako je teško i preporučiti bilo šta udobnije za te pare (clio II nisam vozio), uglavnom ko želi auto za duže relacije ne gleda u B segment.

DZoni

pre 16 godina

@Hornet
Punto je JTD je aspolutno stabilan i na 170 a na 150 mu se motor i ne cuje ,clio isto samo sto zbog slabijeg motora se motor cuje na vecim brzinama .Razlika izmedju klasa automobila je vise statusna a mnogo manje u voznim karakteristikama.Dokaz tome je i npr da po testovima nemackog casopisa u istu krivinu obican grande punto 1.3 multijet moze uci brze nego nov BMW 3 ili BMW 5 a da ne krene da gubi pravac

Vlada NS

pre 15 godina

Vozim već dve godine Punto 1,3 MJ koji je bio van, pa je prerađen na putnički. Auto ima 170.000 km, odlične performanse, mala potrošnja, ulje mi ne troši. Ja sam prešao 20.000 km i samo sam menjao filtere i ulje na 7.500 km kod mog starog (neovlašćenog) majstora. Drugar trguje automobilima i na sva usta hvali sve motore koje Fiat ugrađuje od 2000. na ovamo. Nikakvih problema sa njima, kada kupuje automobil gleda limariju i unutrašnjost, a o motoru ne brine.

Mica

pre 15 godina

Zdravo Ogi,

Mene zanima gde si ti nasao ovaj model po tim cenama?
I ja nameravam da kupim MJet ali ovakvih cena nema ni za 2003-e godiste

Mario Prcic

pre 15 godina

Vozim yuga 55 od 2001.god. Kupljen je kao novo vozilo, presao 235 000 km sa jednom generalkom. Tesko mogu da se rastanem od njega. Da li bi vredelo uci u investiciju "staro za novo" sa novim puntom kojeg nam Dinkic toplo preporucuje? Inace, u yuga sam ugradio gas, limarija je doterana i super dobro ide. Iako je star, ne kvari se, ne prokisnjava, ima dobro grejanje, samo ne moze da ide 150 km/h, bas kao ni ja sto nisam ono sto sam nekada bio. Hocu reci, starili smo zajedno, tesko mi je da se od njega rastanem. Ne znam kakva je sudbina tih automobila sto se uzmu u otkup "staro za novo". Ako bi me Zastavin novi punto toliko i sa tako malo ulaganja sluzio kao ovaj yugo, ja bih bio prezadovoljan.Da li kupiti opel astru polovnu ili novog punta proizvedenog u Zastavi?
(Mario iz Vojvodine)

vlade

pre 16 godina

ozim mareu JTD god.00 sa pređenim 253.000 km. Auto ne troši ulje, imam prvo kvačilo i prve amortizere. Do sada sam menjao samo senzor za okrete i baš ništa više. Eventuelnim kupcima JTD motora u bilo kom autu preporučujem taj motor,je r je taj dizelaš najbolje rešenje za srpske uslove. Robustan je, jeftino se održava i nije osetljiv na loše gorivo. Kod redovnog održavanja (selenia ulje) i normalnoj eksploataciji (poštujte zakon termodinamike) motor ide do 500.000 km bez problema. Nakon toga vas čeja jedino promena brtvila glave motora i još puno km bez problema.

Dont

pre 16 godina

vozim vec dve godine(od jeseni mozda i prodajem) punta jtd 1.9 iz 2001. sa 5 vrata. odlican auto kako za grad tako i za voznje do 500 km bez bolova u ledjima i novcaniku. trosi 7 po gradu,5 na otvorenom, registracija je 21.000 din ali sam motorom vise nego zadovoljan. samo redovan servis kod majstor zike jtd-ja, ne kupovati delove u kit komercu, sipati na elp ili omv i prelazite 400.000km. kapiram de je multijet zipovana verzija jtd koji je bez sumlje najbolji fiatov dizel. sledeci korak je stilo 115ks, naravno jtd.

Ivan

pre 9 godina

Čitam komentare pa da dam moj pogled iz HR. Punto iz 2003. u HR je gotovo nemoguće prodati. Jednostavno auto je prestar i za njih nema interesa. Pa da bi ga prodao moraš spustiti koliko treba da se rješiš. Po meni tako star auto ne bi nikada kupio dizel. Popravci su skupi. Moja je sestra imala Alfu se istim 1.9 motorom sa 105 KS. Kada je došlo vrijeme za servis turbine i pumpe visokog pritiska platila je 1.200€! Toliko na benzincu ne možete potrošiti ni da cijeli motor promjenite. Dizel je super dok je nov tj. do cca. 150.000 km, a poslije je skupo održavanje.Motor 1.2, 65KS je najbolji za Punto jer je jednostavan, ne kvari se, jeftino održava i dobro vuče iz niskih okretaja pa ga je lako voziti po gradu. Već njegov brat sa 16 ventila je dosta lošiji, kvarljiviji i zahtjevniji u pogledu ulja i goriva. A kome je baš astalo da malo troši neka stavi plin na ovaj motor sa 65 KS. Motori sa 8 cilindara (stara škola) su puno pogodniji i manje osjetljivi na pogon plinom. Imaju veće ventile koji se lakše hlade. Tako npr. Sara Picasso sa motorom 1.6 90 KS ne treba ni ulje za hlađenje ventila ako se pogoni plinom.
Mislim da vam je puno pametnije polovne aute kupovati u HR nego u Italiji ili Bugarskoj. Talijani često vrlo loše održavaju aute izvan garantnog roka. Stavljaju loše ulje, neredovito mijenjaju, sipaju aditive prije prodaje i sl., a kada počnu problemi ili dođu skupi popravci - prodaju. U HR možete i nakon 10 godina kupiti auto od 1. vlasnika.Pogledajte na Njuškalo.hr.

Mirko

pre 15 godina

@Vlada
"Registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno!!!"

Mislim da je previse, i zato sam se, kao i zbog nize cene odrzavanja, ipak opredelio za benzinca 1.2. Ipak, zavisi koliko ko prelazi. Pozdrav!

Zoran SM

pre 16 godina

Punto možda jeste idealan mali Auto za naše uslove (jeftino održavanje, mala potrošnja itd) ali ne mojte se zavaravati da je Punto jeftin auto, posebno m-jet verzija. Prilično para se za njegovu kupovinu treba odvojiti dok benzinac od 1 litre je dosta jeftin i daleko povoljniji.

Cvele001

pre 15 godina

Kad se uzme u obzir izdasnost agregata, obrtni moment i kolicina goriva koje potrosi, iznos od 19000 dinara koliko kosta registracija i nije puno. Ja sam vlasnik i jtd i 1.2 motora, i moram priznati da i jedan i drugi imaju draz ali o performansama ne moze ni da se prica. Takodje i potrosnja ide u korist JTD agregata. Treba imati na umu da je upravo iz razloga skupih dazbina FIAT razvio manji agragat za mladju generaciju (1.3 MJET)koji takodje ima fascinantne performanse... U svako slucaju, ono sto posebno prija je izrazite pouzdanost JTD agregata kao i njihove performanse, sto se tice 1.2 agregata on je odavno dokazao da je maltene nepoderiv ali mu fakat nedostaje snage... MOja procena je da se razlika u registraciji anulira potrosnjom goriva na gosisnjem nivou... koga ne mrzi nek izracuna... Pozdrav

kakav punto kakvi bakraci

pre 12 godina

za 4000 evra moze da se kupi bmw trojka 2001 godiste a za razliku u ceni od 1700 evra mozete da ga odrzavate narednih 5 godina minimum, ako se malo potrudite ili odete negde preko moze da se nadje i sa kozom a sto da ne i automatik, na bmw-u se kaze moj majstor delovi menjaju samo jednom naravno ako nema milion kilometara i ako su originalni

miroslav

pre 16 godina

Dobar tekst, za one koji kao ja razmišljaju o drugom autu. Samo, onaj deo o adaptaciji vana u putnički, imajući u vidu cene navedenih elemenata koji moraju biti kvalitetni, da putnici ne bi proleteli kroz staklo, mi nije logičan. Kad se saberu svi ti iznosi plus rad, u čemu je ušteda, ako je razlika u ceni do hiljadu eura? I još dobijate istrošene zadnje amortizere , gume, i zadnje vešanje uz dosadno belu boju. Mislim da bi to ipak trebalo izbegavati

ogi

pre 15 godina

zanimaju me vasa misljenja i iskustva sa puntom multijet jer sam planirao da ga kupim, i sta mislite o vanu prepravljenom u putnicki.
Cena ovog punta je 4500€ godiste je 2005. a cena vana je gotovo ista a 2006. je godiste i presao je gotovo duplo manje. dakle ako mozete konkretno da mi odgovorite. unapred hvala

suzuki swift

pre 10 godina

Fiat punto 1.3 Multijet je dobar autić, sa malom potrošnjom. Do Grčke odnosno do mora sa klimom zaista udobno putovanje.
Inače vozim drugi auto sličnih dimenzija. Razlika je u udobnosti i drugim sitnicama. Mada je prtljažnik veći kod punta. U mom autu rešenje je izbaciti rezervni točak i dobijate dobar prtljažnik.
Kad se upoređuju cene novih automobila sa odgovarajućom opremom čak je i punto možda skuplji.

Dusan.K.

pre 15 godina

Punto 1.9 jtd ELX (2002-2003) najbolja verzija Punta, ima 86ks, a isti taj motor sa drugim cipom moze imati 115ks. Auto ima 1 tonu, zadovoljavajuce stabilan, ELX oprema mu daje i nesto sire gume. Ja sam ga birao pored svih punto modela, trazio sam samo takav, kupio i vrlo zadovoljan. Potrosnja? 4-6l evro-dizela ;-)

Andreja

pre 15 godina

Da li kupiti Punta stp ce se prozivoditi u Zastavi od Marta ove godine...?

Planiram da ovaj auto kupim u Maju ili Junu (da sacekam neko vreme da vidim kako ce auto da se ponasa, posto ce na trzistu biti od Marta)... Planiram da uzmem full verziju koja ce kostati oko 9500 EVRA pa me zanima kako ce ici placanje... Znam da moze da se otplacuje nekoliko godina (u mom slucaju 6 godina po mesecnoj rati od 130 EVRA) ali ne znam da l' se daje deo noca po podizanju automobila ili se samo placa mesecna rata...?

Sta mislite da l' je isplatljivo uzeti ovaj auto, posto je po Dinkicevim recima ovo "prilika koja se ne prospusta", a posto smo mi navikli na lazi i prevare meni i ovde nesto nije sve kako treba, tacnije nije mi sve najbolje jasno....

Nenad

pre 15 godina

Moram da se slozim sa hornetovim komentarom. Imam isti problem sa Z10. Uopste nisam krupan, oko 182cm, pa me ipak ta plastika ispod volana ubija po levoj cevanici. Sa gasom i kocnicom nema problema. Nisam nasao podesavanje sedista i volana kojim bi to moglo da se eliminise. Vozio sam (se u)drugim autima, i jedino sam jos na suvozackom mestu u jarisu imao tih problema.

jelena popovic

pre 11 godina

Imam punto grande 2008g.1.3 MJ,automatik.Deluje mi da je lenj,puno treba gasa da bi presaltao na vecu brzinu.Jednom recju usporen.Da li je to kod njih normalno?

Japanac

pre 16 godina

Punto je idealan auto za nase podneblje jer su nasi ljudi navikli da nedeljno popodne provedu u kanalu ceprkajuci oko kablova i raznih stelovanja da ga pripreme za voznju sledecih par dana do naredne nedelje.
A onda opet u kanal. :-)

marko

pre 15 godina

moj savet svima je da izbegnu kupovinu fiata po svaku cenu! zasto bi kupili fiata,ako mozete za iste pare kupiti neki normalan auto. neudoban, nepouzdan, tvrd,bucan, plastikarija, na crash testovima fiati se guzvaju kao da su od papira...ukratko-ikona loseg kvaliteta! ko kaze da je udoban i tih,neka proba BILO KOJI neitalijanski auto od '98.pa na ovamo i videce kolika je razlika u kvalitetu voznje. ponavljam-BILO KOJI NEITALIJANSKI AUTO,pa makar to bio i neverovatno ruzni saxo ili ford k, a o boljim modelima da i ne govorim. nikako ne mogu da shvatim zasto neko hvali vozilo tako sto mu pripisuje epitete, koje ni jedan fiat ne zasluzuje! mozda se nekom cini da je jeftin,ali kada se uzme u obzir odnos cena-kvalitet, vrlo je skup.

kakav punto kakvi bakraci

pre 12 godina

za 4000 evra moze da se kupi bmw trojka 2001 godiste a za razliku u ceni od 1700 evra mozete da ga odrzavate narednih 5 godina minimum, ako se malo potrudite ili odete negde preko moze da se nadje i sa kozom a sto da ne i automatik, na bmw-u se kaze moj majstor delovi menjaju samo jednom naravno ako nema milion kilometara i ako su originalni

petar

pre 15 godina

u firmi imamo nekoliko punta, xsara i fabia, koji sluze kao dostavna vozila. neprestano su u saobracaju,osim kada nesto nepredvidjeno iskrsne. najcesce se kvare fiati-svaki primerak po par puta godisnje je van saobracaja,sto donosi velike gubitke i dovodi do preopterecenja ostalih vozila. fabie se dosta redje kvara od punta, tako da su mnogo rentabilnije, bez obzira na vecu nabavnu cenu. jedino xsare se nikada nisu kvarile,za 4 godine neprekidne sluzbe po gradskim guzvama nijedna nije bila van stroja,neverovatno! od svih vozaca u firmi su dobile besprekornu ocenu. punto vise nije u uzem izboru prilikom sledece nabavke vozila, totalno je nerentabilan i zahteva previse odrzavanja pored redovnog.

stefan

pre 15 godina

mene punto sluzi daleko losije nego sto sam se nadao. kupljen je nov, do sada 60.000km, a ja vec 4 puta vozim vanredno u servis zbog nekih kvarova. stalno se nesto kvari, stalno nesto otkazuje, skripi nesto iz zadnjeg trapa od kad sam ga kupio, tezak za duga putovanja jer su sedista tvrda i neudobna, ali se zato u gradu ponasa "kao riba u vodi". ne znam,mislio sam da je nov auto uvek bolji izbor od polovnog,ali punto se bas cudno ponasa,iako ga mnogo pazim i cuvam. da sada kupujem auto, dobro bih razmislio sta da uzmem,punta i fiata uopste vise ne bih kupovao. za te pare sto sam dao mogao sam da uzmem neki polovni, ali komforniji, udobniji i daleko pouzdaniji auto,ali sta da se radi, presla me dobra reklama i ja naseo. razmislite,ko voli novi auto moze razmotriti daciu sandero, provozao me prijatelj i odusevio sam se kako je dobro uradjen, i koliko je bolji od punta. mislim da su ista klasa, ali je sandero neuporedivo udobniji i prijatniji od punta, deluje da je mnogo kvalitetnije uradjen. jos nesto mi smeta kod punta, a to je zvucna izolacija,koja je toliko lose uradjena da svaka voznja preko 120 km/h postaje nepodnosljiva. razmislite dobro,danas malo ko ima para za bacanje!

bane

pre 10 godina

Punto je auto za sirotinju koja mnogo ocekuje za svaki svoj tesko steceni evro. Kada jedva skupis 4000 eur, onda ocekujes i malu potrosnju, brzinu na autoputu, da se ne kvari. itd a to sve ne moze. Vecina vlasnika punta je pre vozila kojekakve krseve i sada im je punto ekstra. Takvi su vecina u ovim komentarima. Tko god je vozio nesto bolje, taj sigurno nema taj osecaj ushicenosti kada sedne u punta. Oduvek bilo koliko para toiko muzike, da imate novaca ko ni ja sto nemam, SIGURNO ne biste gledali punta

boki

pre 16 godina

Punto II je idealan auto za nase podneblje, potrosnja veoma mala, okretljiv i provlacan izgled.Ja sam svoj punto 1.2/benzinca,iz 2001godine prodao pre dve nedelje i posle sam dosao u Nemackoj da bi uvezao isti ali malo mladji. Na zalost naisao sam na veoma skupe a i sumnjive ponude, za sta se ne slazem sa tvrdnjama autora oko cena ovih kola u Nemackoj npr. ovde dobar Punto iz 2002 ili 2003 ne mozes naci ispod 4000/4500Eura dok takozvane VAN verzije me ne interesuju i ne bih nikome preporucio narocito onima koji se voze sa porodicom.

Nenad

pre 15 godina

Recite mi kakav je motor 1.3 Multijet.Ocu da kupim ovo auto pa mi neko kaze da je kod 1.3 Multijet motor preforsiran i da ne valja.
Covjek mi nudi pomenuti model iz 2003g za 4000 eura .Uradjen mu je servis,kupljene 4 nove gume,tek registovan.unutra je nov bez ijedne ogrebotine,kao da je iz fabrike izasao.Presao je 130.000.Kilometraza je orginalna jer sam provjerio u ovlascenom servisu(30 eura)a i cjelo auto sam pregledao-stanje je vise nego dobro.Sta mislite da li da ga uzmem i da li je skup za te pare?

miroslav

pre 16 godina

Dobar tekst, za one koji kao ja razmišljaju o drugom autu. Samo, onaj deo o adaptaciji vana u putnički, imajući u vidu cene navedenih elemenata koji moraju biti kvalitetni, da putnici ne bi proleteli kroz staklo, mi nije logičan. Kad se saberu svi ti iznosi plus rad, u čemu je ušteda, ako je razlika u ceni do hiljadu eura? I još dobijate istrošene zadnje amortizere , gume, i zadnje vešanje uz dosadno belu boju. Mislim da bi to ipak trebalo izbegavati

Hornet

pre 16 godina

Nemam pojma ko se ovde pravi lud!?
Ma ok puntić, z10 ali bre BRAĆO! To je samo mali gradski auto, a nikako automobil za duže puteve, što opet ne znači da je njime nemoguće obići i zemljinu kuglu, kao što nije nemoguće prenoćiti na ekserima!
Van toga, kao neko ko vozi službenu fabiju i službenu z10 glasam sa 10 za fabiju a 6,5 za z10. ipak je razlika ohoho!

Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana. Ukoliko se odmaknem malo više volan ne mogu da dohvatim jer nema podešavanje po dubini (samo po visini).

Nestabilan je jako i ko god pričao da na 150 nema problema nikad se nije vozio u bilo kom automobilu srednje, a kamoli više kategorije. Mali je i normalno da ne može biti stabilan na autoputu!

U svakom slučaju, ne bih vam ja davao tolike pare za polovne puntiće - ma nema šanse! Što se nove z10 tiče, to je ok za taj novac - nije loš izbor!

Бојан

pre 16 godina

Имам Астру Г, претходно сам возио Стојадина, а пре неког времена смо разматрали куповину (између осталога) и једног Пунта 1.2 80 КС, да служи као другi ауто. Провозао сам ауто на мало већој дионици (аутопут - град) и моји закључци су следећи: позади има мало простора. Да будем прецизнији, могу да се сместим (180 цм) али то није то, кољена запињу, стешњен сам.. више од 20 км такве вожње је патња. Мислим да је позади добар за децу и евентуално неке мање-тање-лакше особе. Мотор је сасвим ок за такво ауто, пристојно вуче чак и кад је напуњен и са климом. Понашање у кривинама - у односу на Астру не баш стабилно, доста се љуља и оно што радим са Астром у кривинама или на раскрсницама не могу са Пунтом. Можда мало бољи од Стојадина. Величина пртљажника је ок за такво ауто, удобност напред је добра. Понашање на рупама и нашим путевима за мене је било прихватљиво. У суштини добро ауто за град и мање породице, мислим да се са њим може путовати и на дужим релацијама, потрошња му је сасвим коректна, одржавање јефтино. Ми га нисмо узели из разлога што нам је на крају ипак било жао дати неких 4500 евра на друго ауто, одлучили смо да то оставимо негде за касније. Други разлог је то што се женској популацији није допало љуљање у кривинама и што сматрају да је ипак боље узети нешто веће ауто због већег комфора и сигурности. Још да додам, моје мишљење је да је то добar ауто за тај новац али да га ипак оптерећују године и генерацијска превазиђеност. Мени лично занимљив је и Сузуки Свифт, али тaj ауто код нас превише кошта и значајно је скупље него у околним земљама.

Pittsburgh

pre 15 godina

@za 'strucnjake': potpuno ste u pravu kada kazete da Talijani ne umeju da naprave auto. A brendovi Ferrari, Lamborghini, Masserati, uopste nisu italijanski, nego Egipatski.
Eeeeeee, pa prosle godine se u Nemackoj prodalo oko 500.000 punta .... i sad, kao, Nemci nemaju pojma sta je auto, ali zato nas covek, Srbin, najpametniji na svetu, zna sta je .. hahahahhh .
Vozio sam skoro sve od kola, osim ovih 'egipatskih' sto sam ih nabrojao, i uvek bih pre kupio Nov Punto, nego Golf 4, star 10 godina, koji je presao min. 200.000 km.

Uros

pre 14 godina

Dakle...O pouzdanosti dizel motora bespotrebo je tupiti zube,imam jednog 1.9 JTD,kupljen nov,odrzavan dobro,presao skoro 500.000km,pola grada ga je vozilo,osim redovnih servisa,na 460.000km radio generalku,od tada,samo redovan servis i nista vise.Dakle o nepouzdanosti Italijanskih automobila mogli ste,vi,Italijanomrsci ili golfashi da pricate ako je bilo,to je relativno.A sada,tu pricu mozete da okachite macku o rep.Now punto dizel 1.3 ili 1.9,ne mozete da pogresite ! ! !

Мирко

pre 16 godina

Возио сам изнајмљену Заставу 10 1.2 од Крагујевца до Софије и назад, па ево мојих искустава:

После (буквално) 1км сам схватио значење речи "градски ауто" (модеран, не Југо). За тих 1км сам се навикао на ауто као да је целог живота мој. Све ми је било логично, лепо и лако. Разлика у односу на Југа је невероватна. Да, знам да није неко поређење, али пишем због људи који разматрају нову З10 или овакав половњак.

На предњем седишту има места за мојих 184, на задње могу да се спакујем а да то не буде страшно. До Софије сам се уморио због следеће ставке, а не због неудобности.

На аутопуту је катастрофа. Кривине које са Алфом 146 опуштено возим 170 су проблем са 140. Имао сам утисак да ће сваки шлепер да ме баци у јарак док га претичем, и да ћу да полетим на сваком асфалту који није савршен. Моја (натрула) Самара се понаша боље.

Са половним примерком немам искуства, али као власник Фијата из тог времена (Алфе 146) могу рећи да сам задовољан. Дошла је са два квара на 80000, од тада сам прешао 70000, уз замену потрошних делова (дискови, плочице, свећице, ауспух) и пар глупих ситница (подизач прозора, вентилатор у кабини и сл.)

Закључак:
најтоплије препоручујем као други ауто у кући. Једини ауто у кући може да буде само у случају да вас не занима аутопут, да немате децу, или да на сваки пут од 300 км идете авионом :). Мада, те примедбе вероватно важе за сваки ауто те величине.

Vojin

pre 16 godina

Vec duze vreme merkam neki puntic ali imam svakava iskustva.
Ovde, u Beogradu, sam obisao barem 20-ak ako ne i vise auto placeva I ne znam koji je gori a imaju cene.
U jednom sam naletao na 2004, po papirima a na prozorima 2002 kaze nije vozen dve godine a cena parava sinica 6000eur(nova Z10 8000eur)
Bio sam I u Bugarskoj tamo mogu da se nadju veoma povoljno od 3000-4000eur ali treba da se plati carina I porez, sto mi je po prici speditera jos oko 1000-1200 eur ali se isplati pogotovo sad kad vise nije potreban atest EURO 3 za vozila okoja su proizvedena od 01.01.2002.
I na kraju imam prijatelja u Nemackoj stvarno su provereni I dobri puntici na ceni.
Iz ovih razloga cu jos malo pricekati dok ne skupim jos malo para pa nova Z10, novo je novo.
Ako se proda zastava mozda se nesto I desi pa pocne da se prodaje Peugeot, reno, VW bez carine :)

Dusan

pre 16 godina

Ako imate ili planirate da kupite Fiata ni u kom slucaju nemojte ni da razmisljate o delovima iz Delte. Ja vozim Fiat-e vise godina i nijedan deo nisam kupio u Delti. Dva puta sam usao kod njih i samo mi nije jasno zasto sam i drugi put ulazio. Primer: cetkica za alnaser u Sarajevskoj 100din u Delti 2500. Delta nije malo skuplja vec ume da bude i 10puta skuplja. Fiat ima jeftine delove, mnogi pasuju i od zastave ako kupujete u nekim radnjama kao sto su AP sport, Ricambi, Gavrilovic itd., ako kupujete u Delti onda vam je skuplji od francuza.
Po meni Punto i Brava su trenutno najbolje kupovine na trzistu polovnih pod uslovom da ih dobro proverite.
S druge strane vise vam se isplati da uzmete Zastavu 10 nego bilo koji polovni.

Mirko

pre 15 godina

@stefan
Ma da, opala prodaja "daciji", svi hvale "punta", pa se odmah salje kontra-komentar. Najjace mi je ovo da je "dacija mnogo bolje uradjena". Rec je, naravno, o sirotinjskom automobilu, za rumunsko i slicna trzista, i utisak u enterijeru je upravo u skladu s tim. Za razliku od "punta".
Neka autor komentara navede TACNO STA MU SE 4 PUTA POKVARILO do 60.00km, jer ja tvrdim da se do te kilometraze na "puntu" ne kvari nista.

jelena popovic

pre 11 godina

Imam punto grande 2008g.1.3 MJ,automatik.Deluje mi da je lenj,puno treba gasa da bi presaltao na vecu brzinu.Jednom recju usporen.Da li je to kod njih normalno?

Rale

pre 15 godina

Vozim Z 10 kupljenu maja 2006. godine i izuzetno sam zadovoljan. S obzirom da se govori o dizel modelu malo odskacem od teme ali nisam jedini. Moj sud o ovom automobilu je vrlo pozitivan iz prostog razloga jer sam predhodno vozio juga 1.3 novog s kojim sam imao more problema. U službene svrhe sam vozio mnogo vozila B segmenta (fabiu 1.9 sdi, logan 1.4 mpi, jugice, clio renoe, roomster skode). Z 10 je najbolja kupovina za uložen novac. Moje impresije, u okviru naših dobro poznatih uslova su: automobil je, prvo što sam primetio, izuzetno upravljiv u svim normalnim uslovima eksloatacije, čak i u malo ekstremnijim. S obzirom da sam porodičan čovek te ekstremnije stvari sam isprobavao kad sam sam. Izuzetno dobro se ponaša u krivinama, na vlažnoj podlozi, a po snegu sam ga bez većih problema spustio sa Kopaonika do Brzeće bez lanaca, na šta su mi prijatelji rekli da sam hrabar. Tvrd je uslovno rečeno zbog tako podesenog ogibljenja, tzv. sportski. Ne mozete imati udoban automobil, a da se ne naginje u krivinama. Ta tvrdoća se ogleda samo na neravninama tipa ležećih policajaca. Pri jačim kočenjima je takođe izuzetno poslušan. Što se tiče motora, mali fajer je izuzetan zbog toga što je u gradskoj vožnji prilično agilan, međutim na auto putu je druga priča, ali šta očekivati od 60 ks. Za jednu pristojnu vožnju s porodicom sa 130 km/h je super. Usput izuzetno je tih u svim uslovima, čak mnogo tiši od mnogih vozila tog segmenta. Što se tiče potrošnje nije loš ukupno gledano. U gradskoj vožnji u mom slučaju troši oko 8.5 l/100km što je dosta, ali na otvorenom pri brzinama od oko 100-130 km potrošnja mi nije prelazila 5.5-6 l/100km, s čim sam zadovoljan. Kad preračunam na duži vremenski period to je oko7 l/100km što je vrlo dobro. Sve naravno zavisi od stila vožnje i naravno kvaliteta goriva.
Za svaku pohvalu je menjač koji je izuzetno precizan i lak te se npr. dačija logan ne može porediti po tome sa desetkom. Pedale kvačila i kočnice su takođe meke i vrlo dobro podešene. Ergonomija je odlična za tu cenu i o tome netreba puno govoriti zbog toga što je Fijat vodeći u tim stvarima. Kvalitet materijala je prosečan, ali za taj novac je super. Ja sam kupio automobil koji je proizveden u Italiji te ne znam kakvi su primerci koji su rađeni u Yastavi, ali kod mene posle pređenih 35000 idvoje male dece, nema nekog cvrčanja i škripe, amaterijali još nisu pohabani od upotrebe s obzirom na male putnike. Sve komande funkcionišu i nemam problema s elektronikom, zbog koje mnogi grde Fiat. Za svu pohvalu je vrlo upotrebljiv prtlajžnik od skoro 300 l koji je u klasi B među najvećima. Ne računam logana koji je van konkurencije u klasi. Ima tu još dosta stvari da se kaže, ali treba naglasiti da u našim uslovima eksploatacije, tržišta automobila, kupovne moći i drugih stavri koe grade lično mišljenje svakog od nas, nećeta naći bolji automobil za tu cenu. Ja sam sa njim putovao i na more ina zimovanja, sa dvoje dece i jako sam zadovoljante ga toplo preporučujem savkom ko može sebi da ga priušti. Jedino je u ponudi mogao da bude i ona zolja od motora sa 16 ventila i 80ks ali šta je tu je. Sledeći automobil koji ću kupiti će vrloskoro sigurno biti grande punto, koji je biser u B segmentu. Pozdrav svima i uživajte u Fijatima, ko ih voli!!!

SaleBg

pre 16 godina

Ja vozim punta 1.9jtd iz 2003. Uzeo sam ga novembra 2006 i za sada sam vise nego zadovoljan autom. Ima 85 ks ali kako mali vuce to je cudo. Zaista ga preporucujem svima

JA

pre 16 godina

Samo jos nesto, za sve one koji govore da je Clio udobniji od punta - gresite. Vozio sam se i u jednom i u drugon, i napred i pozadi, Clio je znatno manji, kako s'polja, jos vise unutra.

nEUrosceptic

pre 16 godina

Elem, na pocetku malo da stavimo stvari na svoje mesto - niko nikad nije tvrdio da je Punto bolji od npr., Yarisa, bar ja za takve ne znam, sto je i objektivno verovatno tacno, pa samim tim potpuno se gubi bilo kakva potreba za omalovazavanjem jednog i glorifikacijom drugog, jer takav igrokaz podseca na raspravu maloletnika ciji je mobilni glasniji. Koliko sam shvatio, ovde je ipak poenta da vlasnici, pre svih, daju neki svoj sud o vozilima koje voze ili poseduju, pa ako tako postavimo stvari, onda mogu da kazem da vozim Punto 2004. 1.9 JTD Active, kupljen na jednom placu pre par meseci, 5 vrata, beli, klima, servo, ABS, podizaci... sa registracijom oko EUR 6300. Mnogo ili malo - nemam pojma. Na placu tvrde da nije Van, ja ipak mislim da jeste, posto postoje i vanovi sa 5 vrata, a cena za to godiste u inostranstvu je cca slicna kao i ovaj moj, pa se lako izracuna da sa carinom i porezom ovaj da nije van kostao bi oko EUR 7500. No, to nije preterano bitno, koliko cinjenica da se slazem sa delovima teksta, ovaj auto stvarno ima neke bubice, tipa ponekad mi se upali unutrasnje svetlo kad otkljucavam vrata, ponekad ne, ponekad nece iz prve da radi zadnji brisac, ponekad hoce, razni skriputavi zvukovi, itd. Sitnice koje jesu sitnice, ali malo nerviraju. Inace, ekstremno startan, 86 KS za nekog bez trkackih ambicija malo je mnogo za ovu karoseriju. Kocnice preterano osetljive, ABS takodje, city-servo zaista moze da se okrece dahom, sveukupan utisak - veoma robustan. Jos nisam menjao nista, ni filtere, ni kaiseve, ni ulje, ni radio proveru, a vec ga vozim 3 meseca. Imam utisak kao da je poceo mnogo slabije da prima gas (dizne ili ko zna sta drugo, nisam bas strucnjak), mozda bi trebalo da odradim taj mali ili veliki servis, ali ne u Delti, posto skidaju kozu s ledja. Inace, osnovna zamerka jeste ta sto je uzasno tvrd, zaista me boli svaka kost posle 20-30 km, a posto sam nameravao da malo idem po Evropi, ozbiljno sam zabrinut zbog ovoga. Da li je to zato sto je dizel, da li zato sto je kupljen s placa, pa je sve propalo, zajedno s amortizerima - nemam pojma. Apelujem na ljude koji imaju ovakav model, i dizel i benzin, a kupljeni su u radnji, ili nisu vanovi, da iznesu svoj objektivni sud, posto ozbiljno razmisljam da ga zamenim, ako se pokaze ili da su samo dizeli tvrdi, ili da je ovakav Punto generalno tvrd, bio benzin ili dizel. Inace, X puta je bolja kupovina restilizovane verzije od 2003, pa nadalje, upravo zbog neverovatno boljih farova, koji su kod prve verzije skoro losiji od Yugovih - vozio sam i 1.9 D iz 2001, pa to vrlo dobro znam. Pozdrav.

Nikola

pre 16 godina

@nEUrosceptic
kao sto rekoh imam i Z10 koji je 1.2 benzinac i punto 1.9JTD .Punto 1.9JTD je nesto tvrdje podesen verovatno da bi bolje isao u krivinama jer ima duplo veci obrtni moment od 1.2 benzinca i samim tim brzina voznje skoci cas posla.Medjutim i punto 1.2 je npr mnogo tvrdji od clia koji sto se tice udobnosti ipak 2 klase iznad punta ali ko voli malo tvrdju voznju 1.9 jtd je ipak bolji za tu svrhu ,zato su mu i kocnice podesene tako da grizu pri najmanjem dodiru.Ono sto volim kod ovog JTD-a je sto od 70-120 u cetvrtoj ubrza skoro u momentu tako da je svako preticanje sala za njega

nEUrosceptic

pre 16 godina

Hvala kolegama na ekspeditivnosti i objektivnosti. Otprilike kao sto sam i pretpostavljao, istina je negde na sredini: niti je ovakav Punto (pogotovo dizel) najmeksi, a ni najtvrdji auto u klasi, niti je s druge strane moj primerak nesto mnogo cuvan tokom prethodne eksploatacije, sto ce reci da bi tu trebalo mnogo da se poradi na optici, amortizerima, mehanici, gumama (kao posrednim uzrocima) , kao eventualno i na sedistima, koja i jesu neposredni krivac zasto imam osecaj kao da se vozim GSP-om. Inace, upravo Clio 2002-2004 i jeste najozbiljnija alternativa ovom Puntu, sto se mene tice - ista klasa, isto 4 zvezdice prema EURO NCAP, isto sjajni dci motori, ali za slicnu cenu (malo visu) bolji kvalitet (TUV), bocni jastuci, ozbiljniji enterijer i veca udobnost u voznji. Sad sto se tice troskova odrzavanja, pa sta da se radi, nadam se da cu da naletim na ocuvan ne-van primerak koji nece frekventno da me "prijatno" iznenadjuje. Konacno, to da ova klasa nije za putovanja, mogu da se slozim, ali ako moze Yugom do Tasosa (znam za slucaj), moze i Puntom/Cliom do Praga, Berlina ili Pariza par puta godisnje, zar ne?
Pozdrav.

DZoni

pre 16 godina

@Hornet
Punto je JTD je aspolutno stabilan i na 170 a na 150 mu se motor i ne cuje ,clio isto samo sto zbog slabijeg motora se motor cuje na vecim brzinama .Razlika izmedju klasa automobila je vise statusna a mnogo manje u voznim karakteristikama.Dokaz tome je i npr da po testovima nemackog casopisa u istu krivinu obican grande punto 1.3 multijet moze uci brze nego nov BMW 3 ili BMW 5 a da ne krene da gubi pravac

Maki

pre 16 godina

(JA, 8. april 2008 16:47)

Da se ti nisi vozio u Cliu 1? Cini mi se da jesi, jer Clio 2 nikako nije manji ni spolja ni iznutra. Cale ima Clia 1, a ja Clia 2, znam o cemu govorim. Oprema cuda cini, moj je u fulu i ima meksa sedista, bolju izolaciju, za razliku od nekog osnovno opremljenog kao da nije isti auto.
O JTD motorima, kao i o MJ sve pozitivno cujem, sjajno za Fiat. U Hr citam da daju garanciju 5 godina i 500.000 km, da ne poveruje covek.

Bojan

pre 15 godina

Што се тиче поузданости ''малог'' пунта ево један податак: возим пунта 1.9 дизел, 2001.год, први сам власник и на сату сада има тачно 399.888 км (да добро сам написао, скоро 400 000 км ), прву интервенцију сам радио на 340.000км, пре 7 месеци-генералка, и од тад је прешао скоро 60.000км без иједног квара. Амортизере сам мењао први пут на 310.000км. Мали иде као авион,до 14о км/х чини ми се за секунду,просечна потрошња је 5,7 л на 100км. У породици имамо 4 члана и без проблема стајемо у њега, висок сам 185цм и немам проблема ни напред а ни на задњој клупи, по ентеријеру да кажем да сам прешао 100.000км сви би ми поверовали,нема ни трага корозије. Али има и мана, боже мој. Доста је непрегледан, поготово због предњих косих стубова. Ово су моја искуства. Морам истаћи да је редовно сервисиран на сваких 10.000км, у њега само селениу! За наше услове идеалан аутомобил! Поздрав

Zbunjen

pre 15 godina

Hoce li , molim vas, neko da mi objasni ovu sveopstu opsednutost tvrdocom plastike ? Kakav je to fetish ? Zasto se o tome toliko tupe zubi i zasto je to beskrajno vazno ? U mnogim tematskim medijima i kod mnogih auto-novinara pola price o bilo kom autu je prica o tome kakva mu je plastika. Cesto se preskacu bitni podaci (dimenzije, obrtni momenat, konstrukcione osobine...), ali plastika - WOW !?!

M.

pre 16 godina

@Japanac
Dugogodisnji sam vozac "korole", a sada "punta", i autic je super (i "tojota" je bila, da ne bude zabune).

Idemo redom: moj "punto 2" 1.2 8v EL 3 vrata iz 2003. je divan automobil. Upravljiv je, stabilan, enterijer logicno i udobno projektovan, mesta ima kao u vecim automobilima (imam 188 cm, iza mene moze komotno da se sedi), prtljaznik medju najvecima u klasi itd.
Ne slazem se da je auto samo za grad - izuzetno se ponasa na putu, i pri 150 km/h nema nikakvih problema.
Inace, pomenuti benzinski motor najbolje vuce na 2500 ob/min. - po gradu ga treba drzati izmedju 2000 i 3000 obrtaja i uzivati u tecnoj i jeftinoj voznji (u Srbiji preporucujem obavezno upotrebu nekog aditiva za gorivo, recimo "L.M. Octane plus" - meni je smanjio potrosnju za ceo litar na 100 km, a kosta 350 din. na pun rezervoar). Mislim da dobro treba razmisliti pre nego sto se kupi dizel, jer to u ovoj klasi automobila nije uvek isplativo.
Jedina zamerka ide na dusu preglednosti - tu je autor teksta malo omasio. B stubovi prilicno ometaju pogled u stranu na raskrsnicama pod pravim uglom - obavezno je izvijanje vrata).
Za vozaca, inace, sve drugo je super, 5 puta bolje od sluzbene "fabije". Volan je precizan, mali, debeo (za razliku od sirotinjskih automobila, tipa "logan", ili "chevy aveo"), na parkiralistu sa city-servom moze da se okrece i nosem, a pri vecim brzinama je tvrd. Vozacev auto.
Ukratko, odlican, mozda i idealan izbor za Srbiju 2008.

alex

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 dizel iz 2001 god. kupljen kao prepravljen van pre 18 meseci, za 4100 eura.Od opreme nista nije imao sem city servo,i lavlje kandze.Jedini ulozen novac je za cd -pleyer i dve gume,i servis koji je obavezan i prilicno jeftin naravno ako neradite u Delti.13 komentar je uglavnom na mestu sto se tice tvrdoce auta i pogotovo farova,od ostalih sitnica ja sam imao problema jedino sa stop svetlom koje mi je do sad odlazilo 3 puta za godinu i po[osiguraci dva puta i jedno sijalica verovatno kao posledica napona].Potrosnja vise nego odlicna,Bg-Petrovac sa rezervoarom od 55l bez problema,pri tom ga nisam stedeo a najbolje se auto ponasao upravo oko Zlatibora na uzbrdicama.Mozda nije sjajan porodicni auto ali ne zbog pouzdanosti vec zbog prtljaznog prostora ali u toj klasi se i neocekuje neki komfor.U svakom slucaju odnos cena-kvalitet sasvim zadovoljavajuc.Planiram da za par meseci zamenim ovaj za mladji sa klimom uz neku doplatu ili mozda Z10 mada sam malo skeptican zbog nasih sklonosti ka autodestrikciji[nemislim na automobile].

M.

pre 16 godina

@Bojan
Ako je u necemu "punto 2" odlican, uz upravljivost, to je prostor na prednjoj, ali i na zadnjoj klupi - naravno, podrazumeva se da vozac i suvozac ne sede u primitivnom i nebezbednom polulezecem polozaju...

Meni su, inace, ovi komentari ekstra-zadovoljnih vlasnika (i ja sam 1 od njih) najbolji dokaz koliko je apsurdna nemacka automobilska propaganda i uvrezeni stereotipi da su italijanski automobili krs. Pravi melem za dusu...

zoran

pre 15 godina

da li neko zna za neki cuvani parking na Novom Beogradu,recimo oko Delta sitija, piramide i sl na kome covek moze ostaviti auto,za to platii pristojnu nadoknadu i ujutro ga zateci (glavno) u ostavljenom stanju (mali manje glavno)

GAZDA

pre 16 godina

Vlasnik sam skoro dve godine Zastave 10 i mogu iskreno reci da sam prezadovoljan.Auto koristim uglavnom po Beogradu i dosada sam isao do Crne Gore 7 puta tamo i ovamo.Sto se tice voznje po gradu ne stedim ga tako da mi potrosnja iznosi oko 1000 dinara na 100km, a na otvorenom putu do mora trosi tacno 5.4 litra. Ako uzmem u obzir da kad sam ga kupio sa popustom od 12% tj. 7300e i da nista drugo nisam mogao da uzmem sem Sparka nemam nijednu zamerku osim na servise Zastave koji su katastrofalni kako zbog usluge tako zbog garancije koja je propisana a u stvari imam vecu stetu nego korist jer npr ne mogu da ugradim alarm kod nekog drugog nego kod njih ali za 24000din.Jedino lose iskustvo sa ovim autom je bilo to sto mi staklo zadnje zamalo otpalo nakon dve nedelje voznje jer nije u fabrici dobro zaleplejeno ali i to je zavrseno u glass servisu jer ovi poznavaoci u Zastavi su mi tvrdili da trebaju da naruce keder i da auto treba da ostane kod njih dva,tri dana dok im taj keder ne stigne iz "Italije".
Za mene je moja Zastava 10 tj Punto najveca ljubav.Svaku noc kad legnem ne mogu docekati jutro od uzbudjenja da ga vidim kroz prozor i da krenem na fakultet.Devojka mi kaze da otkad sam ga kupio nisam isti,da bih garantovano pre prodao nju nego Zastavu.No dobro da budem ozbiljan,auto je vrh za svakoga ko ga moze priustiiti novog ali mislim da ni ovi polovni Puntici nisu los izbor.Kao prvo nisu zanimljivi za "nocne operativce",malo trose,fino idu i ako niste neki cepidlaka bicete zadovoljni enterijerom.Otkad sam ugradio muziku i woofer ne bih izlazio iz njega.

Svaka cast autoru teksta koji je na pravi nacin docarao sliku ovog odlicnog gradskog auta!!!Pozdrav

nEUrosceptic

pre 16 godina

Inace, ako bismo se na kraju dana svi slozili da je Z10/Punto (prevashodno) gradski automobil, kao i da je maksimalna dozvoljena brzina u gradovima uglavnom 60 km/h, a na auto-putevima 120 km/h, vrlo lako dolazimo do zakljucka koliko je uopste suvisla i neophodna bilo kakva diskusija na temu upravljivost-stabilnost pri 150-170-190...X km/h. U Srbiji se za takvo "testiranje" placa kazna, u odredjenim situacijama privremeno gubi i dozvola, a nazalost, neretko i zivot.
Pozdrav.

NIkola

pre 16 godina

Ja imam punta 1.9 jtd(isto beli ,bio van) i otac zastavu 10 .Za moj punto mogu da kazem da je jedan veoma zabavan automobil koji sam kupio sticajem okolnosti jer nisam imao vise od 5000 eura tada pre 2 godine.Sada imam para za mnogo skuplje automobile ali mi ne pada napamet da ga menjam,cini mi se da je ovo best buy za te pare (kao i clio dci van koji kosta slicno,vozi ga moja sestra isto par godina).Auto ide ko metak ,odlican je u krivinama a na pumpi ne placam penale jer je potrosnja umerena.Imao sam predrasude neke prema fiatu ali posle 2 godine mene je super sluzio (za vanredne troskove skoro 0,samo sam jedan jedini deo koji nije predvidjen redovnim servisima zamenio za 2 godine) i nadam se da ce jos dugo biti tako

Mirko

pre 16 godina

@Hornet
"Inače, kao malo viši čovek, kad nagazim onako mekano kvačilo od z10, propadne mi noga i prebijem cevanicu o plastiku ispod volana..."
Iz ovoga sto si napisao moze da se izvuce zakljucak ili da "punta" nikad nisi vozio, ili da si ga pomesao sa "fabijom" (napominjem - trenutno vozim ISTA ta dva automobila). NIKAKVIH, ni najmanjih problema nema na "puntu" sa udaranjem cevanica, kolena i sl. u plastiku - za razliku od skodice, gde se sa tim muce i vozac i suvozac. Ovo je dobar primer kako se sire glasine o nekom modelu. I, da, visok sam 188 santimetara.

O stabilnosti "punta" necu da trosim reci, uzor je za celu klasu; naravno, ako je ispravan (jedan moj prijatelj stavljao je neke gasne amortizere od 1.500 dinara, umesto originalnih uljnih - sta mu je onda kriv proizvodjac?).

Zoran SM

pre 16 godina

Punto možda jeste idealan mali Auto za naše uslove (jeftino održavanje, mala potrošnja itd) ali ne mojte se zavaravati da je Punto jeftin auto, posebno m-jet verzija. Prilično para se za njegovu kupovinu treba odvojiti dok benzinac od 1 litre je dosta jeftin i daleko povoljniji.

Mirko

pre 15 godina

@Vlada
"Registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno!!!"

Mislim da je previse, i zato sam se, kao i zbog nize cene odrzavanja, ipak opredelio za benzinca 1.2. Ipak, zavisi koliko ko prelazi. Pozdrav!

Mica

pre 15 godina

Zdravo Ogi,

Mene zanima gde si ti nasao ovaj model po tim cenama?
I ja nameravam da kupim MJet ali ovakvih cena nema ni za 2003-e godiste

Nenad

pre 15 godina

Moram da se slozim sa hornetovim komentarom. Imam isti problem sa Z10. Uopste nisam krupan, oko 182cm, pa me ipak ta plastika ispod volana ubija po levoj cevanici. Sa gasom i kocnicom nema problema. Nisam nasao podesavanje sedista i volana kojim bi to moglo da se eliminise. Vozio sam (se u)drugim autima, i jedino sam jos na suvozackom mestu u jarisu imao tih problema.

miso

pre 15 godina

vozim punta 1.9 dizel,2001.god.presao 60000.samo cu vam reci jednu stvar,ekstra auto,mali potrosač,pouzdan,i praktično ima sve od opreme.

pravednik

pre 13 godina

dobar je putic za te pare,pruza vise od placenog,u svakom slucaju..vozio sam zastavu 10 od ,i ok je auto..ali me je odusevio 1.2 16v,bas dobro vuce..a mislim da je bolji izbor od klija,jeftinije odrzavanje,i mnogo vise prostora u kabini,moj stric je vozio jedno vreme klija,i recimo kad sednu dva krupnija muskarca dodiruju se ramenima,doduse klijo ima kvalitetnije materijale u kabini,ali opet,mislim da je punto bolja kupovina

Milan

pre 16 godina

@nEUrosceptic
Vozio sam se neko vreme i u dizelu i u benzincu, generalno oba su tvrdo podešena ali mi se čini da je dizel ipak znatno tvrđi, pretpostavljam zbog veće težine motora. Potpuno se slažem sa tobom da prilično umara na dužim putovanjima, ali je takođe i znatno izdržljiviji od prve generacije punta. Jako je teško i preporučiti bilo šta udobnije za te pare (clio II nisam vozio), uglavnom ko želi auto za duže relacije ne gleda u B segment.

Duki

pre 16 godina

Imam Punta II 1.9 JTD iz 2002, 3 vrata, beli a nije bio van.
Vozim ga neke 2 godine i moja iskustva su sledeća. Verovatno u Top 3 najkvalitetnija dizel motora na tržištu. Koliko mi je poznato ugrađivaće ih u nove SAAB-ove, s tim što će imati oko 180KS. Nisam trkač, niti imam takve ambicije tako da mi je ovih 86KS sasvim dovoljno. Ne pamtim kad sam prešao 2000 obrtaja, a opet je i u tako niskom režimu rada osetljiv na pritisak na papučicu gasa. Što se trapa tiče, autor teksta je u pravu, mada ko god je vozio italijana zna da se sa velikim servisom obično sređuje i trap. Jednostavno, tako ih prave i to je to. Ali kada je trap u top stanju, auto je poprilično udoban. Vozio sam u jednom pravcu 1200km i nikakav umor nisam osetio, tako da to dovoljno govori o udobnosti, ne samo trapa već i samih sedišta. Moguće da sam imao sreće, ali za protekle dve godine ništa izuzev potrošnog materijala nisam menjao. Trenutno sat pokazuje 153000km, a ko se seća kolika im je cena bila pre 2 godine zna da se ovaj auto sada prodaje po istoj ceni po kojoj je kupljen iako ima 20 000km više na satu. Srećna okolnost, ali za mene još jedan plus. Što se preglednosti tiče, činjenica je da neke stvari treba ispraviti. Morate se naviknuti na izvijanje vrata. Iako se većina novih automobila ne može pohvaliti velikom preglednošću, nadam se da je u Grande Puntu ovo ispravljeno.
Po meni, ko kupuje polovnjaka Punto dizel, bez obzira da li je JTD ili multijet je dobar izbor. Trenutno ima najbolji odnos cene i kvaliteta. O dizajnu ne treba mnogo pričati.

vlade

pre 16 godina

ozim mareu JTD god.00 sa pređenim 253.000 km. Auto ne troši ulje, imam prvo kvačilo i prve amortizere. Do sada sam menjao samo senzor za okrete i baš ništa više. Eventuelnim kupcima JTD motora u bilo kom autu preporučujem taj motor,je r je taj dizelaš najbolje rešenje za srpske uslove. Robustan je, jeftino se održava i nije osetljiv na loše gorivo. Kod redovnog održavanja (selenia ulje) i normalnoj eksploataciji (poštujte zakon termodinamike) motor ide do 500.000 km bez problema. Nakon toga vas čeja jedino promena brtvila glave motora i još puno km bez problema.

Branko

pre 13 godina

Auto je bestbuy za domaćeg kupca sa prosećnom platom ovdje na balkanu.
To su kola koja treba servisirati kod dobrog mehaničara i paziti ih.
Voziti ih umjereno ne do krajnje brzine.Služit će godinama preko 10godina.
Odličan auto za naše uvjete

Sale NB

pre 16 godina

Tajna visokih cena u Nemačkoj leži u činjenici da Nemci veoma precizno prate svaki auto i beleže se svi radovi na održavanju i pripadajuće kilometraže. Zato je u Nemačkoj veoma lako naći Punta sa stvarnom kilometražom, ali sa zasluženo višom cenom. Kod nas se uglavnom uvoze primerci iz flota velikih firmi, koje je vozio ko je stigao i kako je hteo, najčešće sa vraćanim satovima, ili sa repariranim štetama. To je razlog nižih cena, ali i dokaz stvarnog kvaliteta Fiatovih novijih modela. ( od 1999 - ) Čak i takvi "urnisani" primerci bez problema prevale još 100.000 po ovim našim oranicama. Za preporuku su benzinci sa 1.2 16v i 1.4 motorom i sve verzije JTD i Multijet dizela. Ovi poslednji su zbog značajno manje zapremine motora mnogo jeftiniji za registraciju i manje troše, ali nešto slabije idu u odnosu na JTD.

Dejan

pre 16 godina

Vozim skoro 6 meseci Punto 2004. god., 1.9 JTD 85 ks,3v,sada presao 92000km, koji je bio VAN u Italiji.Kupio sam ga totalno prepravljenog, zato sam jeftinije platio.Ziveli Vanovi! :)Beo sa crnim branicima, bas sam ga zavoleo takvog, samo neke dobre alufelne da mu stavim.Izgleda da sam imao srece prilikom kupovine, jer je auto stvarno ocuvan.Stice se utisak da je nov.Enterijer takodje.Poneka sitna ogtrebotina negde i to je to.Posto je bio VAN, pozadi je ojacano ogibljenje i tezi je nego obican pa i tvrdji.Motor je mozda i prejak za ovu karoseriju , sa svojim obrtnim momentom,auto ponekada ume dobro da se propne!Sto se tice tvrdoce i duzeg puta jak motor nadoknadjuje minus-tvrdocu ogibljenja.Za preticanje i po otvorenom putu i po gradu je idealan i brze stizem nego ranije gde god da krenem!Deluje robusno i sigurno.Sto se tice delova, i amortizacije, videcemo u buducnosti!
Preporucujem.

Mirko

pre 15 godina

Ajde pojasni, molim te, jer sam ja 11 godina vozio japanska kola, pa sam se lepo srodio sa puntom! Dakle, sta te je podsetilo na juga, bas me zanima??

deki

pre 15 godina

Vozim Punto II 1.9 dizel iz 2003.godine i mogu vam reci da sam prezadovoljan! Kod mene je vise od godinu dana i nikakavih problema nisam imao sa njim ni ulaganja osim redovnih(ulja,filteri,gume itd.)S obzirom da sam ga kupio kao polovnog sluzi me odlicno.Bio sam skeptik da li je bio van,ali to nije,na srecu.Svaki model koji je bio van moze da se prepozna kad je prepravljen u putnicki po jednom sigurnom detalju: Pogledajte plafon u unutrasnjosti kabine i ako na njemu imaju sve sijalice onda je bio van! Sijalica koja je postavljena iznad zadnjih sedista sluzila je kao osvetljenje tovarnog prostora. Nju necete naci kod modela koji je od starta bio putnicki.
Sto se tice motora i njegove snage od 60 KS deluje kao malo,ali kada kao ja, u auto smestite pet ljudi i krenete nekim usponom videcete da je snaga dovoljna.Da ne pominjem kad se vozite sami ili sa jos jednom osobom...Motor je jednostavne,da ne kazem zastarele konstrukcije i zbog toga je dugovecan i zna da predje i po 400.000 km do generalke,ako se redovno odrzava i sipa samo,ali samo SELENIA! Svako drugo ulje ce da trosi,to sam licno iskusio.
Ako neko ima potrebu da promeni set kvacila,druk lezaj i korpu SAMO ORIGINALAN SET "VALEO" i nijedan drugi,jer ce vam auto trzati u 4. i 5. stepenu prenosa na brzinama izmedju 60 i 80 km/h.
Ne bi bilo lose da na svakih 2000 km naspete neki od aditiva za ciscenje dizni i pumpe za gorivo koja zna da bude osetljiva na nasu naftu i necete imati problema nikad. Potrosnja je mala,od 4-5 litara na 100km.Zimi moze da se popne na 6,5 u uslovima ekstremne hladnoce,ali vas nece ujutru izdati sto se tice paljenja.Kod mene je palio iz prve i na -17 stepeni!Naravno,ako svi grejaci rade...
Nisam imao problema ni sa elektronikom od koje vozaci "nemaca" napravise bauk. Vozaci nemackih auta mogu da sanjaju o spisku dodatne opreme koje poseduje moj Punto koji sam platio 4800 evra. Ova suma je najbolji odnos cene i kvaliteta na nasem trzistu,a Punto je po istrazivanju domacih auto-revija najprodavaniji mali auto u Srbiji,sto se najbolje moze i videti na nasim putevima.
Zakljucak je da sam odusevljen ovim Fiatom i sledeci auto ce mi verovatno biti Fiat Stilo 1.9 JTD!

ogi

pre 15 godina

zanimaju me vasa misljenja i iskustva sa puntom multijet jer sam planirao da ga kupim, i sta mislite o vanu prepravljenom u putnicki.
Cena ovog punta je 4500€ godiste je 2005. a cena vana je gotovo ista a 2006. je godiste i presao je gotovo duplo manje. dakle ako mozete konkretno da mi odgovorite. unapred hvala

Ivan

pre 9 godina

Čitam komentare pa da dam moj pogled iz HR. Punto iz 2003. u HR je gotovo nemoguće prodati. Jednostavno auto je prestar i za njih nema interesa. Pa da bi ga prodao moraš spustiti koliko treba da se rješiš. Po meni tako star auto ne bi nikada kupio dizel. Popravci su skupi. Moja je sestra imala Alfu se istim 1.9 motorom sa 105 KS. Kada je došlo vrijeme za servis turbine i pumpe visokog pritiska platila je 1.200€! Toliko na benzincu ne možete potrošiti ni da cijeli motor promjenite. Dizel je super dok je nov tj. do cca. 150.000 km, a poslije je skupo održavanje.Motor 1.2, 65KS je najbolji za Punto jer je jednostavan, ne kvari se, jeftino održava i dobro vuče iz niskih okretaja pa ga je lako voziti po gradu. Već njegov brat sa 16 ventila je dosta lošiji, kvarljiviji i zahtjevniji u pogledu ulja i goriva. A kome je baš astalo da malo troši neka stavi plin na ovaj motor sa 65 KS. Motori sa 8 cilindara (stara škola) su puno pogodniji i manje osjetljivi na pogon plinom. Imaju veće ventile koji se lakše hlade. Tako npr. Sara Picasso sa motorom 1.6 90 KS ne treba ni ulje za hlađenje ventila ako se pogoni plinom.
Mislim da vam je puno pametnije polovne aute kupovati u HR nego u Italiji ili Bugarskoj. Talijani često vrlo loše održavaju aute izvan garantnog roka. Stavljaju loše ulje, neredovito mijenjaju, sipaju aditive prije prodaje i sl., a kada počnu problemi ili dođu skupi popravci - prodaju. U HR možete i nakon 10 godina kupiti auto od 1. vlasnika.Pogledajte na Njuškalo.hr.

Bane NS

pre 16 godina

Vozio sam Punto 1.9 dizel pretprošle zime tokom otprilike 2 meseca. Meni je taj automobil odličan u toj klasi. Visok sam 191 cm i obično i u većim limuzinama ume ponekad da mi smeta što kolenima kačim instrument tablu ili što mi je sedište u predelu leđa nekako prekratko (kod starijeg modela Oktavije npr.) itd. ali sam u Punto seo bez ikakvih problema. Drugo, automobil se po mojim iskustvima odlično ponaša na autoputu, pomenuti model koji sam vozio težio je čak preko 1100 kg i razvijao je brzinu od oko 170 km/h, a pri vožnji u toj brzini ja nisam osetio neke jače udare vetra niti onaj osećaj da vam auto "levitira" iznad puta, takođe nije bilo ni onog karakterističnog poskakivanja na neravnom putu koja su česta kod vozila te klase. Treće, kako sam ga vozio u zimskom periodu oduševilo me njegovo ponašanje na snegu, ni jedan jedini put se nisam zaglavio a bogami sam imao običaj da ga uparkiram i u poveće smetove, takođe te zime su se temperature spuštale i do -20 a ja ni jedan jedini put nisam imao problem sa paljenjem.Inače pomenuti auto je na satu imao 190.000 km. Kako je bio službeni nisam obraćao pažnju na potrošnju, a kako se nije kvario ni na cenu delova. U svakom slučaju moja iskustva sa tim autom su pozitivna.

JA

pre 16 godina

Necu dugo.. Vozim isti ovakav Punto, samo sa 5 vrata i nije van. Pre toga sam vozio Golfa 4. Kada sam kupovao Punta, tj kad ga je otac kupovao, posto sam ja student :), za malo se nisam posvadjao sa njim. Gde posle Golfa 4 da sednem u punta. Posle evo 6 meseci mogu da kazem da sam prezadovoljan. Auto skoro nije nista manji od Golfa, govorim za unutrasnje dimenzije, nas je cetvoro u porodici, svi stanemo bez guranja. Auto trosi 5 litara tacno, pretezno gradske voznje, s'tim da se sipa na OMV-u, posto sa NIS-ovim euro dizelom ide i do pola litre vise. Preglednost je dosta dobra. Auto vuce odlicno, tiho radi, sve pohvale sa te strane. Jedina zamerka je sto se pri zatvaranju vrata cuje malo "limeni" zvuk, tj nema onog dubokog zvuka kao kad se zatvaraju vrata na Golfu 4. I jos jedna stvar, kad sam poceo da vozim Punta skoro da nemam problema sa parkiranjem. Preporucujem auto u svakom slucaju.

Dont

pre 16 godina

vozim vec dve godine(od jeseni mozda i prodajem) punta jtd 1.9 iz 2001. sa 5 vrata. odlican auto kako za grad tako i za voznje do 500 km bez bolova u ledjima i novcaniku. trosi 7 po gradu,5 na otvorenom, registracija je 21.000 din ali sam motorom vise nego zadovoljan. samo redovan servis kod majstor zike jtd-ja, ne kupovati delove u kit komercu, sipati na elp ili omv i prelazite 400.000km. kapiram de je multijet zipovana verzija jtd koji je bez sumlje najbolji fiatov dizel. sledeci korak je stilo 115ks, naravno jtd.

Zoran

pre 16 godina

Vozim Punta 1.9 JTD ELX 2002 (5200e) sa full opremom godinu i cetiri meseca i presao za taj period 25000km,90% je gradska voznja po BG-u kuca-posao-kuca, od duzih relacija proslog leta isao sam u CG (2000km) i utisci su sledeci.
Auto ni jednom nije stao,ulje ne trosi uopste,ne dolivam ulje i kada dodje vreme za zamenu do vrha je puno, od 0-100h po fabrickim specifikacijama(www.fiat.com) za sekundu brze ubrzava od benzinca 16v sto dovoljno govori o danasnjim dizel motorima a bio sam protiv dizela,odlican osecaj kada na auto-putu pri 130km/h hocu da preticem, pritisnem papucicu gasa i za tren je kazaljka na 170km/h,izuzetno zivahan i zilav motor, na automobilu sve funkcionise besprekorno,velika pohvala za city servo :) jednim prstom moze da se upravlja sto je izuzetan gusht, kontrolna tabla sa prekidacima odlicno projektovana i sve na svom mestu.Ni jedan kvar do sada sem zamene par sijalica,pozicija prednja i zadnja.Moje iskustvo je vise nego dobro i preporucio bih auto svima,auto je prava zujalica za grad ali takodje je solidan i za putovanje.Sto se motora tice dovoljno je reci da se Fiatov JTD ugradjuje u Alfe, Lancie, Opele... neko rece da se u jos neki auto ugradjuje.Istina da je Delta skuplja za delove(mene je kostao veliki servis skoro 500e u sta su uracunati delovi iz Delte i ruke u jednom servisu posto je u Delti na Novom Beogradu moralo da se ceka 10 dana zbog prebukiranosti servisa) pa filteri i ulje mogu i na drugom mestu da se pazare ali za zupcasti,klinasti i spanere ne treba zaliti novac.Cuo sam od nekih autorizovanih servisera da im dolaze sa 400000km a da nisu radili nista osim redovnog odrzavanja.Dakle za te pare klima,abs,airbag-ovi,podizaci,city servo,bord kompjuter,kod kljuc,centralna brava,podesiv volan po visini,sediste po visinii i sa takvim performansama tesko da moze da se kupi bolje.Jos jedna zanimljivost, sraf za tocak u Delti kosta 600din,ceo komplet oko 120e.I naravno potrosnja: gradska voznja 5,5l-6l euro dizela pri ostrijoj voznji a na otvorenom ispod 5l naravno na 100km.

deki

pre 15 godina

gorane, bas bih voleo da mi izneses svoje argumente zbog cega je Punto "gomila nekvalitetnog lima kao i svi italijanski automobili" i da mi kazes zasto mislis da Punto puno kosta?!!! Nestrpljivo ocekujem odgovor...

Nenad

pre 14 godina

Pozdrav i unapred hvala svima koji pokusaju da mi pomognu.
Planiram da kupim Fiat Punto 2002god. 98000km 1.2 benzinac sa plinom. Zanima me prevashodno sta mislite uopste o tim benzinskim motorima i o kvalitetu mehanike? Unapred zahvalan

Nikola Pesic

pre 12 godina

Puntic? Nenormalno dobar auto, u toj klasi nema boljeg, ne kosta mnogo a pruza vise nego sto ocekujete ima sasvim dovoljno mesta, eto ja imam klinca 3 god i pre nego da se rodi sam kupio malo vozenog punta 1.3 mjet. Ljudi nemogu da verujem da do sada osim jedne i opet jedne sijalice do danasnjeg dana nisam promenio nista na njemu . Ulje i sve filtere menjam cesce, a i sto nebih kad staje samo 3 litra a kosta oko 550-600din kad se naruci preko neta. Ejj pa za BMW ili Golf 4 1 litar kosta skoro ko moja cela zamena ulja. Trap nisam dirao nema potrebe, motor ama ne dimi ne greje se, ide ko lud zivahan , ne trosi ni gram ulja !!! Motor ima 150 000 km kupio sam ga sam 95 000. Sta mi jedino smeta sto je malo neudobniji al mozda i zato jer sam pre toga naviko na reno i citroen. Ima 3 vrata i bolje nego 5, em za dete ne razmisljam dal ce izleti napolje em je crsci, a da ne govorim da je mnogo lepsi sa 3 nego 5 vrata. Kad klinac poraste i vec krene u skolu za 4 god menjacu ga ili ostaviti zeni a sebi kupiti megan 3 karavan 1.9dci. Sa ovim punticem zaista nema greske !

VG

pre 12 godina

E i ja par stvari da kazem o ovim autu :) Kupio sam ga novog pre godinu i po dana,Za sada sam oresao 30 000 km .Osim redovnog servisa i sijalica nisam nista menjao. U pitanju je 1.3 mjt. Motor je SAVRSENSTVO!! Pre neki dan nas troje je islo iz Bg u Sumadiju preko Lazarevca,arandjelovca i Topole,ko je isao tim putem zna da je gore nego u CG i prosek je bio 3,6 lit. Sipao sam ga punog (40 lit) i presao sa njim 1000 km mesovite voznje. Jedino sto mi smeta je kvalitet izrade. Plastika je trebala biti kvalitetnija i bolje uklopljena da se ne bi desavalo kad se ide po neravnom putu da se cuju neki cudno zvukovi. Sve u svemu,ja sam prezadovoljan.Jedino bih voleo da je nafta jeftinija,e tek bi se onda vozao :(

VVV NS

pre 16 godina

Vozim bas ovakav Puntoto 1,3 MJ (2004. god.), vec oko godinu i po dana. Kupljen je sa 152.000, sada ima 167.000 km. U gradu, bez ikakve stednje i sa cestim davanjem gasa do daske na semaforu, trosi 5,9 l/100 km. Na otvorenom trosi oko 5 l. Sve radi savrseno.

Vlada

pre 15 godina

Pozdrav svima !!!

Izvestaj o polovnjaku 2002. god Fiat,:

Evo predjoh 1000 km sa ovim novopazarenim JTD motorom (da podsetim Punto 1.9 JTD 65 kw) i nije mi ni gram ulja potrosio, ali BUKVALNO !!! Presao sam oko 350km na otvorenom putu i ostalo u gradu, + jedan odlazak na planinu oko 30 km uspona. Na cajgeru stoji 105000 km da je presao, mada mi je ova zena od koje sam pazario rekla da je presao 130000 km, jer je auto uvezo njen zet, navodno za svoju zenu tj. njenu cerku.
Na dijagnostici mi je pokazao da 132.000 km predjenih. Da li je prava kilometraza ili nije, to nikada necu saznati !!!

Generalno, bitno je da sam ga kupio bez dinara ulaganja (redovan servis se ne racuna) i da se auto super ponasa: Odlicno vuce u svakom stepenu prenosa(2,3,4) cini mi se isto u svakoj brzini, sve radi na njemu nista ne lupka, treska, elektrika radi sve kao fabricki. Potrosnja: 6 litara u gradu, na otvorenom 5 l (ukljucena klima non stop brzina voznje 90-115 km na cas).

Epilog;
Mislim da je kupovina polovnog auta, sto bi rekli "Macka u dzaku". Moze da se pazari lom auto, a moze i da bude u super stanju. (ovo prvo je u vecini slucajeva)
Za sada sam zadovoljan ovim Puntom i topla preporuka za JTD motor.Tj. ona prica "FIJAT JE TO, NIJE NEMAC itd. ne pije vodu vise. Dosta muzike za relativno malo para. (5000 E i nije malo para za ovaj nas narod), ali ko hoce da vozi mora i da plati. Nista nije moranje.
Da, da ne zaboravim: registracija za ovaj auto kosta 19.300,00 din. Sami prosudite da li je vredno !!!

Nadam se da ce ovo nekome koristiti !!!

Cvele001

pre 15 godina

Kad se uzme u obzir izdasnost agregata, obrtni moment i kolicina goriva koje potrosi, iznos od 19000 dinara koliko kosta registracija i nije puno. Ja sam vlasnik i jtd i 1.2 motora, i moram priznati da i jedan i drugi imaju draz ali o performansama ne moze ni da se prica. Takodje i potrosnja ide u korist JTD agregata. Treba imati na umu da je upravo iz razloga skupih dazbina FIAT razvio manji agragat za mladju generaciju (1.3 MJET)koji takodje ima fascinantne performanse... U svako slucaju, ono sto posebno prija je izrazite pouzdanost JTD agregata kao i njihove performanse, sto se tice 1.2 agregata on je odavno dokazao da je maltene nepoderiv ali mu fakat nedostaje snage... MOja procena je da se razlika u registraciji anulira potrosnjom goriva na gosisnjem nivou... koga ne mrzi nek izracuna... Pozdrav

Andreja

pre 15 godina

Da li kupiti Punta stp ce se prozivoditi u Zastavi od Marta ove godine...?

Planiram da ovaj auto kupim u Maju ili Junu (da sacekam neko vreme da vidim kako ce auto da se ponasa, posto ce na trzistu biti od Marta)... Planiram da uzmem full verziju koja ce kostati oko 9500 EVRA pa me zanima kako ce ici placanje... Znam da moze da se otplacuje nekoliko godina (u mom slucaju 6 godina po mesecnoj rati od 130 EVRA) ali ne znam da l' se daje deo noca po podizanju automobila ili se samo placa mesecna rata...?

Sta mislite da l' je isplatljivo uzeti ovaj auto, posto je po Dinkicevim recima ovo "prilika koja se ne prospusta", a posto smo mi navikli na lazi i prevare meni i ovde nesto nije sve kako treba, tacnije nije mi sve najbolje jasno....

Nenad

pre 11 godina

Strasan automobil sa najboljim motorom .Vozio sam ga dve godine.Kupio sam ga sa 135000 a prodao sa 193000 nista nisam radio i popravljao na kolima.A sve je bila gradska voznja po Beogradu. Bruka od motora i mehanike.Mnogo bolji od konkurencije u klasi.Auto za svaku preporuku.

suzuki swift

pre 10 godina

Fiat punto 1.3 Multijet je dobar autić, sa malom potrošnjom. Do Grčke odnosno do mora sa klimom zaista udobno putovanje.
Inače vozim drugi auto sličnih dimenzija. Razlika je u udobnosti i drugim sitnicama. Mada je prtljažnik veći kod punta. U mom autu rešenje je izbaciti rezervni točak i dobijate dobar prtljažnik.
Kad se upoređuju cene novih automobila sa odgovarajućom opremom čak je i punto možda skuplji.

Dusan.K.

pre 15 godina

Punto 1.9 jtd ELX (2002-2003) najbolja verzija Punta, ima 86ks, a isti taj motor sa drugim cipom moze imati 115ks. Auto ima 1 tonu, zadovoljavajuce stabilan, ELX oprema mu daje i nesto sire gume. Ja sam ga birao pored svih punto modela, trazio sam samo takav, kupio i vrlo zadovoljan. Potrosnja? 4-6l evro-dizela ;-)

Vlada NS

pre 15 godina

Vozim već dve godine Punto 1,3 MJ koji je bio van, pa je prerađen na putnički. Auto ima 170.000 km, odlične performanse, mala potrošnja, ulje mi ne troši. Ja sam prešao 20.000 km i samo sam menjao filtere i ulje na 7.500 km kod mog starog (neovlašćenog) majstora. Drugar trguje automobilima i na sva usta hvali sve motore koje Fiat ugrađuje od 2000. na ovamo. Nikakvih problema sa njima, kada kupuje automobil gleda limariju i unutrašnjost, a o motoru ne brine.

Mirko

pre 15 godina

@Mario Prcic
Sluzice vas "punto" sigurno kao "jugo", u to nema sumnje - za benzinca (1.2 8v) nema zime do 350.000 km, a pravo je cudo da "jugo" iz 2001. jos dobro radi posle 235.000. Iz toga zakljucujem da dobro odrzavate auto, pa sa daleko boljim automobilom sigurno nece biti nikakvih problema.
Pozdrav!

Marko

pre 10 godina

Ja sam od 2001 kupio punta 1.7TD i do 2006 nisam izlazio iz njega, nisam mu ni menjau ulje redovno niti ga održavao, kvarili mi se jedino homokinetički zglobovi i pozadi svetla crkavale lampice i radio kao lajt šou. Prešao sam 300.000 sa njim tri puta mesecno cg-sr, prosecna potrošnja 5litara. a ide ko mećava. I onda je sve odjednom crklo menjao sam ga za neki lancer 91 tako crknutog a i taj što ga je srewdio malo posle mene kune se u njega

Nikola

pre 15 godina

auto nema gresku!200 sam ga vozio...
kupio sam bas ovaj model,samo 2005 god,najvaznija stvar kod ovog agregata je sto malo trosi,tj sto mi novac ostaje u novcaniku.
1.3 multijet se ugradjuje i u fiat 500,tako da je u puntu bio samo mali test za dalju proizvodnju...
sve ostalo je prilicno jeftinog kvaliteta ,ali funkcionise...
preporucujem ga svim ljudima koji provode dosta vremena u gradskoj voznji!

Mario Prcic

pre 15 godina

Vozim yuga 55 od 2001.god. Kupljen je kao novo vozilo, presao 235 000 km sa jednom generalkom. Tesko mogu da se rastanem od njega. Da li bi vredelo uci u investiciju "staro za novo" sa novim puntom kojeg nam Dinkic toplo preporucuje? Inace, u yuga sam ugradio gas, limarija je doterana i super dobro ide. Iako je star, ne kvari se, ne prokisnjava, ima dobro grejanje, samo ne moze da ide 150 km/h, bas kao ni ja sto nisam ono sto sam nekada bio. Hocu reci, starili smo zajedno, tesko mi je da se od njega rastanem. Ne znam kakva je sudbina tih automobila sto se uzmu u otkup "staro za novo". Ako bi me Zastavin novi punto toliko i sa tako malo ulaganja sluzio kao ovaj yugo, ja bih bio prezadovoljan.Da li kupiti opel astru polovnu ili novog punta proizvedenog u Zastavi?
(Mario iz Vojvodine)

svaka preporuka

pre 15 godina

Nov auto je uvek bolji izbor od polovnog pogotovo u ovoj klasi automobila gde nije veliki pad cene. Kod vecih automobila to bas i nije slucaj (moj prijatelj je kupio vektru 2 godine staru za 15000 a nova je 35000). Ako bude ova cena obavezno uzeti punta. Dobar je to auto za nase pojmove i onda samo odrzavati kako treba, ima fiat manjih problema (nekad me podseti na zastavu) ali nisu ni drugi mnogo bolji kao sto se misli. Sve u svemu dobar auto za dobre pare.

nikola

pre 12 godina

A2 sa 1.4tdi nema audijev motor. Kao što članak kaže a i ja sam se uverio na stranom sajtu fiat-ov multijet motor 1.3 je motor godine 2005 sa najmanjom potrošnjom u klasi 1400. Znači bolji od tog 1.4 vw motora. Predpostavljam da je audi-jev A2 bolji, u čemu neznam(možda mehanika, udobnost, kvalitet unutrašnjosti) ali verovatno opravdava njegovu veću cenu.

DuleSD

pre 12 godina

@stefan

Znaci onda si trebao da reklamiras svog punta sa obzirom da je nov a 4 puta kvario na 60 hiljada. Ja sam veruj mi kupio polovan koji je presao 161 000 uvezen iz Italije, uradio sam redovan servis (kaisi, filteri, kocnice) i presao dodatnih 50 000 i samo menjao ulje i jednu gumu promenio i to je sve! Auto presao 210 000 i da ga ne ureknem radi kao sat, mozda sam imao srece ne znam.

igor

pre 14 godina

moj matori je uzeo punta iz zastave (menjao ga za stojadina) sa full opremom... posto nam je ovo prvi nov auto (posle stojadina) mogu samo reci da smo odusevljeni :)

u poredjenju sa grande puntom (kog sam imao prilike voziti) ovaj je manji, uzi a samim tim i zgodniji za gradsku voznju. trosi oko 7 litara benzina u gradskoj voznji, nije previse bucan, jedino sto sam primetio je da kad naidje na rupe da je malo "tvrdji".

ostalo je super :)

takodje, velika zamerka je na odluku o dodatnoj opremi - npr ABS se dobija samo uz najskuplji model (!!!), nesto sto se u ostale modele stavlja kao osnovni ovde je stavljeno u najskuplji.. i takodje, uz najskuplji model ne dobija se radio (nego samo priprema)