Električni automobili 5 puta bezbedniji od benzinaca?

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Elon Musk) oglasio se povodom snimka koji prikazuje električni Model S u plamenu. Saopštenje je započeo rečima da je bezbednije voziti automobil sa beterijom nego sa velikim rezervoarom zapaljive tečnosti.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

11:31

Default images

Početkom oktobra preneli smo vam snimak koji prikazuje izuzetno popularan Teslin Model S u plamenu. Sasvim je očekivano da će u vremenu u kojem se električni modeli tek pojavljuju na tržištu ovakav snimak izazvati veliku pažnju jer se može upotrebiti kao argument protiv električnih automobila, argument za razne teorije zavere ili kao gorivo za naftni lobi.

Za sada poznate činjenice su da je vatru je izazvao zakrivljeni metalni predmet koji je otpao sa poluprikolice, ne koji je automobil naleteo krećući se brzinom preko 100 km/h. Prema Maskovoj izjavi, metalni predmet prečnika 3 inča je vellikom silom probio zaštitni panel na donjem delu Modela S. Sigurnsni sistem vozila je isog trenutka obavestio vozača o problemu i savetovao zaustavljanje i napuštanje vozila. Vozač je bez problema napustio vozilo pre pojavljivanja plamena.

U saopštenju se takođe navodi da plamen koji je zahvatio prednji modul baterije nije uspeo da probije zaštitnu barijejru i da nije dospeo do kabine vozila.

Ilon Mask se u saopštenju nije ustezao da izjavi kako bi posledice ovakve nezgode bile znatno ozbiljnije u automobilu pod čijom haubom se nalazi benzinski motor. Zamerka je upućena i vatrogasnom timu koji je instalacije pokušao da gasi vodom umesto prahom. Ovakav postupak samo je doprineo rasplamsavanju vatre i većoj šteti na vozilu.



Teslin direktor se nije se ustezao ni da iznese gotovu smešan statistički podatak po kojem se plamen na klasičnim automobilima javlja u proseku na pređenih 20 miliona milja, dok je kod Tesle to slučaj u proseku na svakih 100 miliona milja. Dakle, šanse za susret sa plamenom su vam 5 puta veće u klasičnom vozilu nego u Tesli.

Bez obzira na ove podatke, koji lako mogu da vas odvedu u dugu i beskorisnu diskusiju, kompanija Tesla je objavila i mejl korespodenciju sa vlasnikom Modela S koji je zahvatio plamen. Robert Karlson bez obzira na neprijatno iskustvo još uvek veruje u proizvod i jedva čeka da se ponovo vrati u Teslin Model S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: