Novosadski rulet motociklista

U Novom Sadu se ne stišavaju osude tragičnog događaja, posle prošlonedeljne pogibije dvanaestogodišnjeg Davida Dobrijevića koga je na obeleženom pešačkom prelazu pokosio motociklista jureći 150 kilometara na sat.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2010.

09:08

Default images

Policija je podnela krivičnu prijavu za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju protiv vozača Suzukija Gorana V. (28), koji je u ovoj nesreći i sam teško povređen. Kako tvrde pojedini očevici, on je, od raskrsnice kod „Merkatora”, snažnu mašinu od 1.000 kubika podizao i vozio na jednom točku. Nesretni dečak je odmah preminuo, a prema nepotvrđenim informacijama na mestu događaja nije bilo tragova kočenja!

Od početka 2010. godine, motociklisti su učestvovali u šest odsto procenata saobraćajnih nesreća u Novom Sadu, pri čemu su poginula dva vozača. Broj udesa je verovatno veći, jer vozači obično ne prijavljuju sopstvene padove uprkos povredama i materijalnoj šteti, izbegavajući propisane sankcije. U istom periodu policija je kaznila oko 1.200 vlasnika ovih dvotočkaša. Građani, ipak, smatraju da su izrečene kazne blage i da je neophodno veće prisustvo policije na najprometnijim saobraćajnicama.

Inače, problem divljanja motociklista po gradskim ulicama prisutan je godinama. Potez od brda Mišeluk, kroz istoimeni tunel i preko Mosta slobode, pa Bulevarom oslobođenja do Železničke stanice, redovan je poligon obesnih vozača. Tu su, takođe, novosagrađeni Bulevar Evrope, zatim Bulevar Jovana Dučića... Ove saobraćajnice, pogotovo noću, liče na trkačke staze, a vozači automobila i motociklisti često se ponašaju kao da su u ratu, ističu Novosađani.

„Dugo upozoravamo da motociklisti uvežbavaju vožnju ’na zadnjaka’ i ’na prednjaka’ iz pravca petlje iza tunela, kroz tunel, pa bulevarom... Prolaze tunelom i u suprotnom pravcu, igrajući ’novosadski rulet’. Zašto se dozvoljavaju okupljanja divljaka na završetku puta kod Mosta slobode, i to pred očima policije, kao i divljanje na relaciji most – železnička stanica? To je kao kada bi policija otvorila malu banku na kraju grada i dozvoljavala njeno svakodnevno pljačkanje, da bi ostale banke bile sigurnije...”

Ovo je tek deo komentara i pitanja koja ovih dana postavljaju ogorčeni Novosađani.

„U gradu ima oko 50 moto-klubova. Veliki broj njih rigorozno kontroliše ponašanje svojih članova”, tvrdi Stanislav Moravčević Cile iz kluba „Classic Wheels”. I u moto-klubu „NS Riders” dele mišljenje da članstvo u udruženjima vaspitava motocikliste, a da greške najčešće prave oni koji su preko noći seli na motor, željni da se pokažu.

„Ti momci, koji sede u kafićima nisu naši članovi, mi ih zovemo ’kafe-motoraši’. Sednu na motor u papučama, šortsu, bez kacige i opreme, dignu ga na zadnji točak da bi se pokazali nekim devojkama, ili već kome u centru grada, a taj bulevar je centar i ti ljudi to nažalost koriste”, kaže Siniša Stamenković iz moto kluba „NS Riders”.

Pravi novosadski „bajkeri” priključili su se osudi divljanja motociklista gradskim bulevarima, takođe zahtevajući da se oštro kazne. Povodom tragične smrti Davida Dobrijevića, oni su u 25. jula organizovali protestnu vožnju od prostorija moto-kluba „Brothers”, kroz Bulevar oslobođenja, do taksi stajališta u Ulici Modene. Odatle su otišli peške do spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode, gde su zapalili sveće u spomen nastradalog dečaka.

Komandir saobraćajne policije u Novom Sadu Rade Vukelić tvrdi da se na Bulevaru oslobođenja svakog dana nalaze do četiri moto-patrole. Iako je broj motociklista koji divljaju bulevarima noću veći, saobraćajna policija izbegava da u tom periodu šalje veći broj patrola na teren, jer većina neodgovornih vozača policajce na motorima doživljava kao konkurenciju, i izazivaju ih na jurnjavu po gradu.

U saobraćajnoj policiji ističu da su kazne blage, jer još nisu doneti pravilnici za primenu novog Zakona o saobraćaju, koji je stupio na snagu pre sedam meseci.

Autor / Izvor - Miroljub Mijušković / PolitikaOnline

Bahate motocikliste ne kažnjavaju

Pročitajte savete za snalaženje u slučaju motociklističke nesreće

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: