U Srbiji imamo sigurnu proizvodnju

Predsednik FIAT-a, Serđo Markione, kaže da proizvodnju novih modela FIAT Idea i Lancia Musa prebacuje u Srbiju zato što je u Italiji imao problem sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

10:54

Default images

Inače, postojeće verzije ovih automobila naši vozači ne mogu da kupe u Srbiji. FIAT Idea je do pre tri godine prodavana na našem tržištu, a Lancia Musa, popularnija kao italijanski Mercedes, nikada.

Oba nova modela zasnovana su na FIAT-ovom projektu 188, odnosno na Puntu druge generacije koji se sada proizvodi u Kragujevcu. I jedan i drugi automobil imaju petoro vrata, a Lancia Musa spada u red ekskluzivnijih modela torinske fabrike, sa bogatom opremom. Gabaritniji je od FIAT Idee, koja je sličnija Puntu.

Serđo Markione je u intervjuu u „Republici“ otkrio nešto više detalja o verzijama ovih modela koji će izlaziti sa proizvodnih traka u Kragujevcu. Pre toga, Markione je naveo da je za investiranje u Srbiju pripremljeno milijardu evra, za šta će 400 miliona evra odvojiti Evropska investiciona banka.

- Vlada iz Beograda obezbediće 250 miliona evra, a ostatak FIAT. Novo FIAT-ovo postrojenje u bivšoj Jugoslaviji počeće odmah sa radom i proizvodiće model klase L0, predviđen u dve verzije, u količini od 190.000 automobila godišnje. Oni će zameniti Multiplu, Musu i Ideu, koji se trenutno proizvode u Mirafjoriju. Da nije bilo problema sa Pomiljanom, L0 bi se proizvodio u Italiji - rekao je prvi čovek FIAT-a.

Javnost je najviše zanimalo zašto je budućnost modela L0 u Srbiji, a ne u Italiji. - Da je sindikat bio ozbiljan i svestan važnosti projekta, posla koji radimo i ciljeva koje želimo da ostvarimo, uz sigurnost koju imamo u Srbiji, L0 bi se proizvodio u Mirafjoriju. FIAT ne može nepotrebno rizikovati kad su u pitanju italijanska postrojenja: moramo biti u stanju da proizvodimo automobile i da pri tom nemamo prekide u proizvodnji - naveo je Markione.

A odluku FIAT-a da od 2011. godine otpočne proizvodnju novih verzija dva modela rukovodstvo „Zastava automobili Srbije“ je pozdravilo uz ocenu da je to znak da se dogovori poštuju.

Aleksandar Ljubić, predsednik upravnog odbora grupe „Zastava vozila“, ocenio je u izjavi agenciji Tanjug da je FIAT obelodanjivanjem te odluke demantovao i razne spekulacije da se projekat odlaže.

- U fabrici automobila u Kragujevcu u toku je sanacija fabričkih hala i drugih objekata i početkom 2011. godine počeće da pristiže i da se instalira nova oprema za proizvodnju, sada već znamo i kojih automobila - istakao je on.

Zoran Radojević, generalni direktor grupe „Zastava automobili“, nije želeo da analizira nove modele koji će se proizvoditi u Kragujevcu, ali je naglasio da je bitno da će se praviti u tom gradu i biti konkurentni na evropskom, pa i svetskom tržištu.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici „Zastava automobili“ Zoran Mihajlović izrazio je, međutim, sumnju da je odluka konačna jer se, kako je kazao, ona za godinu dana treći put menja.

- Bili su u igri modeli koje su držali u tajnosti, a sada to nisu ti, već neki drugi modeli, nešto što nije bilo predviđeno - rekao je Mihajlović i dodao da je „za sindikat rukovodstvo FIAT-a neozbiljno“.

FIAT Idea

- cena od 15.000 do 21.220 evra
- pravi gradski automobil dug 3,93 metra
- ugrađuju se benzinski motori od 80 i 95 KS i multijet dizel motori od 70, odnosno 100 KS

Lancia Musa

- u zavisnosti od nivoa opreme, košta od 14.000 do 20.000 evra, a u ponudi su tri dizel i dva benzinska motora
- snaga motora - 1.4 8v, 1.4 16v, 1.3 multijet 16v 70KS, 1.3 multijet 16v 90KS, 1.6 multijet 16v
- prosečna potrošnja na 100 km (prema navedenim motorima)- 6,2 (1.4 8v) ; 6,6 (1.4 16v); 4,9 (1.3 multijet 16v 70KS); 4,6 (1.3 multijet 16v 90KS); 4,7 (1.6 multijet 16v)
- dužina, širina, visina (mm) – 4.035, 1.698, 1.660

Autor / Izvor - J. Aleksić / BlicOnline

Detalji o novom FIAT-u iz Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: