Pepsi kupio srpski Marbo

Američki prehrambena kompanija Pepsi postala je vlasnik srpske kompanije za proizvodnju čipseva Marbo produkt.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

12:26

Default images

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je vlasnik 100 odsto kapitala Marbo produkta kompanija Pepsi investments (PepsiCo Investments) sa sedištem u Holandiji, koja je u sastavu američke kompanije.

Kompanija Marbo produkt sa sedištem u Beogradu proizvodi slane grickalice "čipsi", "pardon", "klipsi", "gud" i "maks", a prema podacima sa kompanijskog sajta, u preduzećima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zapošljava više od 1.000 ljudi.

Banjalučki list Nezavisne u današnjem izdanju navodi i da je Pepsi postao vlasnik Marbove fabrike iz Laktaša u Republici Srpskoj.

Da akvizicija obuhvata i fabriku u RS vidi se iz rešenja Saveta za konkurenciju Bosne i Hercegoivne koji je prošlog meseca razmatrao zahtev Pepsija o preuzimanju celokupnog kapitala preduzeća iz Laktaša.

Savet za konkurenciju odobrio je tu koncentraciju, navodeći da preuzimanje Marba neće narušiti konkurenciju, odnosno da usled toga neće doći do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja na tržištu slanih grickalica u BiH.

Marbo ima fabriku u Bačkom Magliću, kod Novog Sada, počeo je s radom 1995, dok je fabriku u Laktašima izgradio 2000. Kompanija objedinjuje primarno uzgajanje krompira, proizvodnju, distribuciju i dostavu, navodi se na kompanijskom sajtu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Marbo je u prošloj godini ostvario profit od milijardu dinara (12,5 miliona evra), što je za 50 odsto više nego u 2006. Ukupni prihodi kompanija u 2007. godini iznosili su četiri milijarde dinara (oko 50 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: