Izvor: punkufer.dnevnik.hr

U Španskom građanskom ratu čitav grad je pretvoren u hrpu nabacane cigle, leševa, kućanih potrepština i nečijih uspomena.

Belčite je bio srednjovekovni grad u Španiji, koji je u 12. veku, 1122. godine, utemeljio Alfonso Borac - kao obrambenu tačku između hrišćanskih kraljevstva na severu i islamskih maurskih kraljevstva na jugu.

Ovaj gradić, 50-ak kilometara udaljen od Zaragoze, i u 20. veku našao se između dve vatre. Doslovno, jer je u Španskom građanskom ratu koji je besnio od 1936. do 1939. godine sam grad bio crta razgraničenja između dve vojske i dve ideologije, koje su se u njemu na kraju vrlo bučno i vrlo tragično susrele.

Grad je razrušen, ubijeno je više od dve ipo hiljade ljudi, a hiljade i hiljade još su povređene na obe strane.

Shutterstock/Satur

Neposredan povod za Španski građanski rat bila je pobuna fašističko-nacionalističkih generala španske vojske kojima nije, kako su planirali, pošlo za rukom preuzimanje vlasti jer se protiv tog pobunila opozicija sastavljena od španske republikanske vlade i saveza anarhista, socijalista i komunista i potpomognuta lokalnim vojskama.

Između dve vatre

Belčite je u početku bio pod kontrolom fašista, a republikanci su ga zauzeli u septembru 1937. godine, nakon dvonedeljne opsade. U grad je među prvima s dvoje novinara ušao i Ernest Hemingvej, a zatekli su ga potpuno razrušenog.

Nije se videlo kuda su ranije prolazile ulice, a čitav je grad pretvoren u hrpu nabacane cigle, leševa, kućanih potrepština, šivaćih mašina, lonaca i nečijih uspomena koje su zdušno nadletale muve.

Frankove snage ponovo su zauzele razrušeni grad, a on je tada odlučio da ga neće obnavljati, nego ostaviti tačno kakav jeste – kao spomenik i podsetnik na bezumlje.

Shutterstock/BearFotos

Preživeli stanovnici preseljeni su u "novi Belčite", koji je sagrađen u blizini, a stari Belčite do danas je ostao onakav kakav je bio i krajem 1930-ih.

U njemu se mogu videti tek ruševine, zidovi izbušeni metcima i granatama, uništen crkveni toranj koji već skoro stotinu godina izgleda kao da će se svaki čas izmrviti i postati prah i u novije vreme postavljen natpis koji poziva na "sećanje i mir".

Belčite je poslednjih desetak godina dopušteno posetiti i obići samo s vodičem.

Vođene ture mogu se rezervisati na licu mesta, samo 30 minuta pre početka, a cena je 8 evra po osobi. Radnim danom organizovane su po dve vođene ture, a vikendom su češće.

Podeli: