Izvor: b92.net/putnikofer.hr

Turbulencija je za mnoge najgori deo putovanja avionom.

Ljuljanje aviona pri prolasku kroz jake struje ili vetar je redovna pojava. Najčešći putnici avionom to jednostavno prihvataju kao deo iskustva. Međutim, da li ste se ikada zapitali koje su to najturbulentnije rute letenja u Evropi, kao i gde se u svetu avioni najviše tresu? Istraživanja postoje i neće se svideti stanovnicima Švajcarske i onima koji posećuju ovu zemlju.

ŠTA SU TURBULENCIJE I KAKO NASTAJU?


Turbulencija, kako je definisala američka meteorološka služba, je pojava koja je "izazvana iznenadnim, nepravilnim kretanjem vazduha koje stvara oštre, brze uzlazne i silazne struje, koje neočekivano pokreću letelicu".

SMRT ZBOG TURBULENCIJA JE ZAISTA RETKOST, ALI ĆE BITI SVE GORE ZBOG KLIMATSKIH PROMENA

Pre kobne nesreće koja se dogodila putniku iz Velike Britanije na letu za Singapur, nije bilo mnogo mrtvih usled turbulencija. Mediji ovih dana pominju dva prethodna slučaja, jedan iz 1997. i jedan iz prošle godine. Najčešće je problem kada turbulencija dođe iznenada i putnici se nađu na nogama, čak i bez pojasa. Za one koji su vezani, šansa da se desi nešto fatalno je minimalna, smatraju stručnjaci za vazduhoplovstvo. Ovih dana je, međutim, nekoliko klimatologa upozorilo da će turbulencije zbog klimatskih promena biti sve češće i intenzivnije u godinama koje dolaze, piše putnikofer.hr.

AVIONSKE RUTE SA NAJVIŠE TURBULENCIJA U EVROPI


Stranica Turbli svake godine objavljuje listu avionskih linija sa najvećim turbulencijama, kako širom sveta tako i na svakom kontinentu. Oni analiziraju podatke sa ukupno 150.000 ruta koje su bile aktivne u poslednjih godinu dana. Turbulencija se izražava u smislu brzine disipacije vrtloga, a nivoi turbulencije su rangirani kao lagani (0-20), umereni (20-40), teški (40-80) i ekstremni (80-100).

Među 10 najturbulentnijih avio-kompanija u Evropi, čak 8 ih je povezano sa Švajcarskom, verovatno zbog jakih vetrova sa Alpa. Evropska linija sa najviše turbulencija je peta na globalnoj listi. U nastavku pogledajte avio-rute sa najviše turbulencija u Evropi 2023. godine:

Milano - Ženeva
Milano - Cirih
Ženeva - Cirih
Marsej - Cirih
Zgornji Brnik – Cirih
Nica - Bazel
Nica - Cirih
Erevan – Tbilisi
Bazel - Venecija
Frankfurt na Majni – Caselle Torinese

Podeli: