Izvor: TU Magazine

"European Best Destinations" organizacija koja promoviše kulturu i turizam u Evropi, izdvojila je 10 najlepših nacionalnih parkova u Evropi.

Nacionalni park je deo teritorije zemlje, obično u vlasništvu države u kojoj se nalazi, najvećim delom zaštićen od ljudskog uticaja. Posetioci u njima mogu uživaju u njihovom čistom vazduhu i jedinstvenoj prirodi, daleko od zagađenja i gužvi gradova.

Plitvička jezera

Na prvom mestu se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera. To je najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj. Ovaj region je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine, a od 1979. godine Plitvice se nalaze i na listi svetske baštine Uneska.

Smešten je u srcu Hrvatske, najpoznatiji je po kristalno čistim jezerima i slapovima u impresivnom šumskom okruženju. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen, prikazuje lepotu divlje prirode, pružajući posetiocima priliku da uživaju u čarima ovog prirodnog bisera.

Na drugom mestu se nalazi Nacionalni park Saksonska Švajcarska u Nemačkoj, na trećem, odnosno četvrtom Dolomiti Belunezi u Italiji i Divlja Tajga u Finskoj. Na petom mestu je park Écrins u Francuskoj, kom je Savet Evrope dodelio titulu "Evropski planinski park".

Durmitor

Na šestom mestu se nalazi Durmitor, planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh je Bobotov kuk koji se nalazi na 2.523 metara nadmorske visine. Osnovna karakteristika reljefa durmitorskog područja je prostrana visoravan na 1.500 metara nadmorske visine, koju seku duboke kanjonske doline. Upravo to čini ovu planinu idealnom za aktivan odmor.

Nacionalni park Durmitor je jedan od najvažnijih prirodnih rezervata i turističkih destinacija u Crnoj Gori. Osnovan je 1952. godine i obuhvata površinu od oko 39,000 hektara. Park je upisan na Uneskovu listu svetske baštine 1980. godine.

Triglav

Na sedmom mestu se nalazi Nacionalni park Triglav, jedini nacionalni park u Sloveniji i jedan od najstarijih parkova u Evropi. Smešten je u severozapadnom delu zemlje, 1924. godine je osnovan Alpski park, dok 1961. godine postaje Triglav Nacionalni park u svom današnjem obliku.

Triglav Nacionalni park je dragulj Slovenije, poznat po svojoj očuvanoj prirodi, prelepim pejzažima i bogatoj kulturnoj baštini. Najviša planina Slovenije, Triglav, je pravi nacionalni simbol i nalazi se na državnom grbu i zastavi.

Više o ostalim nacionalnim parkovima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Podeli: