Izvor: Avaz.ba

Ovo je jedno od najboljih mesta za ronjenje s maskom i disalicom zbog plitkih voda.

Indijska koralna ostrva Lakšadvip izazvala su veliko interesovanje turista, međutim postavlja se pitanje može li krhko okruženje ostrva da podnese rast turizma?

Plave nijanse

Kada se spremate da sletite na indijski arhipelag Lakšadvipu u Arapskom moru, 490 km zapadno od najbližeg indijskog grada Kochija, videćete nijanse plave svuda okolo. Uska traka najbliža beloj plaži, oivičena stotinama kokosovih stabala, svetlo je plave boje. Malo dalje u more voda je tirkizna, dok je duboko more smaragdno plavo, prenosi BBC.

"Zaista je očaravajuće", rekao je Shradha Menon, geolog s Indijskog instituta za tehnologiju, koji je posetio ostrva tri puta u poslednje dve godine kako bi proučio njihovu sedimentaciju ugljenika. Svaki put je bila jedna od šačice autsajdera u avionu sa 36 sedišta od Kočija do Lakšadvipa, prevozeći tamo stanovnike ostrva i vladine zvaničnike.

Veće interesovanje

Međutim, došlo je do većeg interesovanja za ostrva od strane indijskih putnika nakon što je premijer Narendra Modi posetio Lakšadvip u januaru 2024. Njegove slike kako šeta po belim plažama i roni u kristalno čistim vodama postavljene su na njegov zvanični nalog na X (bivši Twitter) i njegov YouTube kanal, koji je prikupio stotine hiljada pregleda. U svojoj poruci javnosti, rekao je da se lepota Lakshadweepa ne može opisati rečima.

Od tada je arhipelag gurnut u centar pažnje. Guglove pretrage za "Lakšadvip" porasle su na najviši nivo u poslednjih 20 godina, navodi The Economic Times. Članci o putovanjima iznenada su se pojavili u mejnstrim medijima, a video snimci na YouTube-u i Instagram pričama su preplavili internet. MakeMyTrip, jedan od najvećih indijskih portala za rezervaciju putovanja, naveo je povećanje od 3.400% u pretraživanju na platformi za Lakšadvip nakon Modijeve posete.

Uzgoj kokosa

Lakšadvip ima 36 ostrva u Arapskom moru, uključujući 12 atola, tri grebena i pet potopljenih obala. Njegovih 10 naseljenih ostrva ima oko 70.000 stanovnika, koji se uglavnom oslanjaju na ribolov i uzgoj kokosa.

Netaknuta ostrva s belim peskom nisu poput drugih plaža koje se nalaze duž indijske obale. Lakshadweep, što na sanskritskom jeziku znači lakh (100.000) ostrva, jedini su atoli u Indiji i leže neposredno iznad nivoa mora, objasnio je Vardhan Patankar, koji je radio u Lakšadvipu 15 godina i direktor je konzervacije GVI-a, koji olakšava očuvanje projekata širom sveta.

Ovi atoli su ostaci drevnih vulkana koji su eruptirali, a zatim postupno potonuli malo iznad nivoa mora, a štite ga koralni grebeni.

Klimatske promene

Kao i većina ostrva u svetu, Lakšadvip je pogođen klimatskim promenama. Prema The Lakshadweep Research Collective, kopneni pokrivač arhipelaga brzo se smanjuje zbog obalne erozije, uz gubitak čitavog ostrva.

Ostrva su bila svedok četiri velike temperaturne anomalije vezane za ENSO ( klimatski fenomen koji uzrokuje varijacije u vetrovima i temperaturama površine mora) u poslednje dve decenije, zajedno s tri katastrofalna ciklona u poslednjih nekoliko godina, što je rezultiralo široko rasprostranjenim izbeljivanjem korala.

Shutterstock/sixpixx

Potapanje ostrva

Prema trenutnim, konzervativnim predviđanjima naučnika, Lakšadvip će se potopiti u more do 2050.

Kako bi ublažili uticaj povećanog broja turista koji se očekuje na ostrvima, SPORTS kaže da će nastaviti da ograničavaju broj turista koristeći sistem dozvola. Pozivaju i brodove za krstarenje i jahte da isplove na ostrvo, tvrdeći da će to smanjiti broj ljudi koji će prenoćiti i tako kontrolirati količinu nastalog otpada i očuvati ionako ograničenu podzemnu vodu.

Međutim, naučnici veruju da se ne mogu zanemariti šanse da veliki brodovi oštete osetljivi zid koralnog grebena ostrva, koji sprečava olujne udare, kao i visoki ugljenični otisak koji stvaraju vrhunske vile koje se grade na ostrvu ili šteta nastala na grebenu tokom izgradnje. 

Takođe, postoji opravdani strah da će se, kada se na kopnu izgrade odmarališta, obim komercijalnog ribolova, koji je trenutno minimalan na ostrvu, takođe povećati kako bi se zadovoljile potrebe turista za hranom.

Lakšadvip je jedno od najboljih mesta za ronjenje s maskom i disalicom u Indiji zbog plitkih voda atola i obilja morskog života i korala. Dok ste pod vodom, možete videti škarpine, murine. Zelene morske kornjače se takođe lako uočavaju, ponekad čak i sa plaža. Zatim tu je fascinantna riba hirurg sa žutom maskom koja menja boju, od žute do ljubičaste, kako odrasta.

Lakšadvip je prekrasno, spokojno ostrvo na kojem se čini da vreme stoji i na koji se spušta nadrealni osećaj mira. Noćno nebo je još jedan spektakl zbog minimalnog zagađenja svetlosti i vazduha.

Podeli: