Izvor: Ona.rs

U drugom gradu po veličini u Češkoj, koji je i centar čitavog regiona, može se uživati ne samo u poseti znamenitostima, već i u fenomenalnim vidikovcima, ali i u odličnoj gastronomskoj ponudi.

Iako je neretko u senci glavnog grada Češke, zahvaljujući brojnim atraktivnim lokacijama, Brno i te kako ima šta da ponudi turistima.

U drugom gradu po veličini u Češkoj, koji je i centar čitavog regiona, može se uživati ne samo u poseti znamenitostima, već i u fenomenalnim vidikovcima, ali i u odličnoj gastronomskoj ponudi.

Jedan od trgova u Brnu je izuzetno popularan među turistima. Uz brojne ugostiteljske objekte i mnoga atraktivna zdanja, na Trgu slobode se nalazi i spomenik u vidu Astronomskog sata, koji je izrađen od crnog kamena, pa se sa pravom smatra jednom od atrakcija tog dela grada, ističe „Traveltipzone“.

Anton Gvozdikov/Shutterstock

Nedaleko od Trga slobode je i spomenik koji nosi naziv Stub kuge i koji svedoči o borbi stanovnika sa ovom pošasti tokom minulih vremena.

Katedrala svetih Petra i Pavla

Na samom vrhu Petrovog brda nalazi se svetinja, koja je neretko prepoznata kao jedan od simbola ovog češkog grada.

Iako se ne može osporiti da je i njena unutrašnjost izuzetno interesantna, razlog zbog koga mnogi turisti posećuju ovu katedralu je zapravo drugačiji. Naime, sa kule katedrale posvećene svetim Petru i Pavlu pruža se fantastičan pogled prema Brnu.

Zamak Špilberk

Nekada kraljevska rezidencija, zamak Špilberk je u određenim istorijskim periodima korišćen i kao zatvor, dok se danas u njemu nalazi Muzej grada Brna.

Budući da je okružen prostranim parkom i smešten na brdu, nedaleko od katedrale posvećene svetim Petru i Pavlu, to se i odavde pruža fenomenalan pogled na Brno i njegovu okolinu. Lokacija koja nosi naziv „Altanek“ i koja se nalazi u južnom delu ovog zdanja, smatra se najboljom za uživanje u panoramskom pogledu na grad.

Podzemni hodnici

Određeni delovi podzemnih tunela Brna su poslednjih godina dostupni i posetiocima, kojima se nude i organizovani, 60-minutni obilaci, navodi „Lonelyplanet“.

Podezmni hodnici nalaze se ispod gradske pijace, a njihova namena je bila različita, budući da su osim za čuvanje robe, u određenom istorijskom periodu korišćeni i kao mesto za skrivanje.

Podeli: