Nemački radnik zaradi kao dva u SAD

Nemačka proizvodi duplo više automobila od SAD i njeni radnici zarađivali su dva puta više od američkih, pokazala je najnovija analiza.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

07:43

Default images

Lane je u Nemačkoj izrađeno 5,5 miliona vozila i radnici u proizvodnji kola su primali u proseku 67,14 dolara na sat.

U SAD je situacija sasvim drugačija. Američke auto-kuće u 2010 su proizvele 2,7 miliona kola, a prosečna plata zaposlenih u autoindustriji iznosila je 33,77 dolara po satu.

U analizi se navodi da u Nemačkoj autokompanije posluju u ambijentu u kome se "trka vodi do dna", dok se u SAD takvo nadmetanje ne ohrabruje.

To znači, kako se kaže, da je cilj nemačkog sindikata IG Metali, nasuprot Ujedinjenim sindikatima autoindustrije u SAD, da se obezbede veće zarade i zadovoljavajući uslovi rada.

Svi zaposleni radnici u autoindustriji Nemačke su članovi sindikata IG Metali. Oni mogu da štrajkuju ako to odluče, ali ne moraju to da čine zbog opšteg sistema rešavanja konflikata. Glavna razlika u odnosima između sindikata i uprava kompanije u dvema moćnim privredama jeste ta da u SAD odnosi počivaju na suparništvu, a u Nemačkoj se razvijaju na osnovu saradnje, istice se u analizi.

Zaposleni u istoj autokompaniji, u SAD imaju manje zarade, nego u Nemačkoj. Na primer, zaposleni u Folksvagenovoj američkoj fabrici Katanoga dobijaju 14,50 dolara na sat, a posle tri godine, zarada se povećava na 19,50 dolara na sat.

BMW, koji ima pogon u Spartanburgu, u Južnoj Karolini, takođe je prihvatio pravila nagrađivanja zaposlenih koja važe na lokalnom tržištu, što znači da radnici iste kompanije, u SAD imaju manje zarade nego u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: