Društvo 0

20.06.2024.

14:27

U planu nova radna zona u Zrenjaninu na čak 190 hektara

Na javnom uvidu nalazi se elaborat za izradu plana detaljne regulacije radne zone Jugoistok II-E u Zrenjaninu, koja bi trebalo da se prostire na 189,07 hektara.

Izvor: eKapija/A.K.

U planu nova radna zona u Zrenjaninu na čak 190 hektara
Peteri/Shutterstock

Podeli:

Mogu se graditi: objekti namenjeni za proizvodne pogone industrije, objekti i/ili postrojenja za proizvodnju el. energije i/ili toplotne energije upotrebom obnovljivih izvora energije (OIE), objekti za malu privredu, trgovinu, ugostiteljstvo, izložbeno-prodajni saloni, tržni centri, objekti zanatstva, poslovni sadržaji, servisi, skladišta i magacinski prostori i prateći sadržaji, prenosi eKapija,

Takođe, mogu i objekti za skladištenje sekundarnih sirovina i objekti za tretman sekundarnih sirovina čvrstog neopasnog materijala, stanice za snabdevanje drumskih vozila pogonskim gorivom, kompleks auto-baze sa carinskim terminalom, komunalni objekti, antenski stubovi i slično.

Na parcelama koje su izgrađene zadržavaju se postojeći objekti koji se mogu rekonstrusati i dograditi, a moguća je i izgradnja objekata u skladu sa navedenim namenama i definisanim pravilima građenja.

Za objekte namenjeni industriji, skladišta i magacine dozvoljena spratnost je: visoko prizemlje (VP), prizemlje (P), prizemlje + potkrovlje (P+Pk). Moguća je veća visina iz tehnoloških razloga (izgradnja silosa, sušara, antenskih
stubova i sl.)

Za poslovne objekte dozvoljena spratnost je: prizemlje (P), prizemlje+sprat+ potkrovlje (P+1+Pk) i prizemlje+sprat+sprat+potkrovlje (P+2+Pk).

Razlog za formiranje radne zone u jugoistočnom delu grada je koncentracija sličnih sadržaja, koji traže relativno velike građevinske parcele i imaju slične prostorne zahteve, a da se zaštite gradski prostori od mogućeg negativnog ekološkog uticaja proizvodnih aktivnosti.

Uloga ovog prostora u generalnoj koncepciji i razvoju radnih zona je velika i predstavlja bitan elemenat u postojećoj i planiranoj strukturi grada, a ima niz prednosti: nalazi se u blizini državnog puta Zrenjanin-Beograd, planiranog autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, aerodroma Ečka, reke Begej i obilaznice.

Plan je izradio JP za urbanizam Zrenjanin.

Rani javni uvid traje do 29. juna.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: