Potpuna rekonstrukcija zrenjaninskog naselja – evo šta se gradi

Do 24. juna traje rani javni uvid u elaborat za izmenu i dopunu Plana generalne regulacije naselja "Mala Amerika" u Zrenjaninu. Ovaj deo grada ima četiri urbanističke celine, a najveće promene predviđene su za onu pod rednim brojem četiri, površine oko 15 hektara.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2023.

09:46

Potpuna rekonstrukcija zrenjaninskog naselja – evo šta se gradi
Ilustracija/Foto: Ivan Pancic / Shutterstock.com

Elaboratom je predviđena promena namene jednog dela prostora, koji je do sada bio izdvojen za višeporodično stanovanje. Umesto zgrada, na ovom delu biće izgrađena javna garaža, a dok se to ne dogodi, prostor se može koristiti kao parking, piše Dnevnik.rs.

Urbanistička celina broj četiri je, inače, prostor koji se prostire uz gradsku magistralu i koji je predviđen za totalnu rekonstrukciju, potpunu zamenu objekata i povezivanje sa blokovima postojećeg i planiranog višeporodičnog stanovanja.

Planira se i izgradnja nove pristupne ulice, od raskrsnice Žarka Zrenjanina i Brigadira Ristića, pored Jezera 2, a u funkciji opsluživanja novoplaniranog bloka višeporodičnog stanovanja. Predloženo je i da se na parcelama većim od 3.000 kvadrata omogući izgradnja višeporodičnih stambenih objekata većih visina, a visina ili spratnost objekata definisaće se nacrtom plana.

Zavisno od oblika parcele, objekti se mogu postavljati u dva niza, jedan ka Ulici brigadira Ristića, a drugi ka jezeru. Objekti u nizu mogu imati različitu spratnost odnosno visinu.

Prostorna celina "Mala Amerika" definisana je prirodnom granicom koja je nastala presecanjem petog meandra reke Begej, kada je fizički izdvojeno to naselje. Ovaj deo rečnog toka je nasipima podeljen na tri jezera koja čine granicu celine. Ona obuhvata deo starog gradskog jezgra sa značajnim ambijentalnim, kulturno-istorijskim i graditeljskim vrednostima. Ukupna površina celine je 63,59 hektara.

Pretežna namena prostora u obuhvatu plana je stanovanje, a prateći sadržaji su tercijalne delatnosti, objekti javne namene sa centralnim funkcijama i jezero namenjeno za sport i rekreaciju sa javnim zelenilom i sistemom uređaja za primarno i sekundarno tretiranje vode iz jezera.

"Mala Amerika" je, inače, nastala na rečnom poluostrvu koje se formiralo na reci Begej. Nekad je na prostoru ovog poluostrva bilo tursko groblje i varoški mostobran, od koga je sačuvana jedna kula na veštačkom brežuljku pored zgrade Crvenog krsta. Sredinom 19. veka, tadašnja uprava je počela sa isušivanjem ostrva, s obzirom na to da je ono bilo isključivo močvarno tlo. Nakon isušivanja, počela je gradnja, kao i trajno naseljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: