Društvo 0

04.04.2024.

14:10

Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u Subotici

Organizacija "IT Subotica 2030" pokrenula je novu veb platformu koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje kvaliteta vazduha širom Subotice.

Izvor: Subotica.com

Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u Subotici
Brookgardener/Shutterstock

Podeli:

Ova platforma donosi određene novine u monitoringu kvaliteta vazduha, omogućujući korisnicima da dobiju detaljne informacije o koncentraciji PM čestica u vazduhu (PM 1, PM 2.5 i PM 10), sa posebnim naglaskom na PM 2.5, koje su ključne za zdravlje ljudi, navodi Subotica.com.

Krajem prošle godine, organizacija "IT Subotica 2030" postavila je 20 uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Subotice, a sada predstavljaju i digitalni alat koji omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje vazduha.

Veb adresa ovog digitalnog alata je vazduh.itsubotica2030.rs, dizajnirana tako da bude pristupačna kako na računarima, tako i na mobilnim uređajima.

"Ono što izdvaja ovu platformu od drugih globalnih platformi za praćenje kvaliteta vazduha je fokus na lokalnoj zajednici i detaljne informacije koje pruža. Umesto prosečnog indeksa kvaliteta vazduha, naš sajt prikazuje konkretne trenutne vrednosti PM čestica na različitim lokacijama širom grada. Ovi podaci se generišu u realnom vremenu i ažuriraju na sajtu svakih 15 minuta", objašnjavaju iz ove organizacije.

Još jedna ključna karakteristika koja pravi razliku je mogućnost praćenja kvaliteta vazduha po satima.

Korišćenje sajta je potpuno besplatno. U narednom periodu organizacija "IT Subotica 2030" planira da nastavi sa nabavkom i postavljanjem novih uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na još više lokacija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: