Dnevnica i do 3000 dinara: Koliko se zarađuje preko studentskih zadruga u Novom Sadu?

Ponuda poslova u novosadskim studentskim zadrugama najbogatija je leti, ali šansa da studenti i srednjoškolci zarade neki dinar postoji i sada.

Izvor: dnevnik.rs

Nedelja, 24.01.2021.

13:33

Dnevnica i do 3000 dinara: Koliko se zarađuje preko studentskih zadruga u Novom Sadu?
Foto: Depsoitphotos, GoranJakus

Studenti koji se odluče na poslove koje nude novosadske studentske zadruge, dnevno mogu zaraditi i do 3.000 dinara, u zavisnosti od posla i dužine radnog dana, piše Dnevnik.

U ponudi poslova navedeni su najrazličiti angažmani, od teških fizičkih poslova, utovara, transporta, pakovanja u magacinima, rada u ugostiteljskim objektima ili kol-centrima, deljenja letaka, do administrativnih poslova.

Da bi studenti našli posao u studentskoj ili omladinskoj zadruzi, potrebna im je lična karta, indeks i otvoren račun ili štedna knjižica u nekoj banci. Zatim je potrebno popuniti i potpisati pristupnicu zadruge i uplatiti godišnju članarinu, oko 300-400 dinara.

Studenti imaju mogućnost da se sami prijave za poslove koji im odgovaraju, a studentska zadruga takođe pronalazi posao kod zainteresovanih poslodavaca i poziva ih. Kod nekih zadruga se podrazumeva da studenti nisu stariji od 26 godina, a ima i onih kod kojih zadrugar može biti student, učenik i nezaposleno lice od 15 do 30 godina starosti.

Kada je u pitanju zarada cena rada se ugovara putem zadruge te poslodavac zaradu uplaćuje zadruzi, nakon čega ona uplaćuje sve doprinose, a ostatak prenosi na račun studenta.

Prema cenovnicima Omladinske zadruge "Bulevar" i Studentske zadruge "Sajam", satnica za lakše fizičke poslove (fotokopiranje, slaganje i sortiranje robe, čišćenje poslovnog prostora...) iznosi 220 do 230 dinara. Kako je naznačeno, satnica za konobare, šankere, barmene, mlade koji se bave keteringom, iznosi oko 250 dinara, dok se čuvanje dece naplaćuje oko 270 dinara na sat.

Za poslove za koje je potrebna stručna sprema satnica se kreće od 240 do 360 dinara, u zavisnosti od posla i visine stručne spreme.

Kada su u pitanju teži fizički poslovi, dnevnica iznosi od 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnosti od težine, obima i ozbiljnosti posla, kao i od poslodavca i zadruge, a dnevnica u građevinarstvu kreće se od 2.700 do 3.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: