Društvo 0

25.06.2024.

9:00

Tri srpska glumca dobijaju ulice u Petrovaradinu

Proslavljeni glumci Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Milorad Mandić Manda dobiće ulice u Petrovaradinu.

Izvor: 021.rs

Tri srpska glumca dobijaju ulice u Petrovaradinu
Zoran Milosavljevic / Shutterstock.com

Podeli:

Odluka o imenovanju ulica naći će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 28. juna. Mesna zajednica Petrovaradin predložila je da se do sada neimenovane ulice nazovu po glumcima.

Ljubiša Samardžić je rođen 1936. godine, a preminuo je 2017. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka, glumio je u brojnim partizanskim filmovima, a neretko je sarađivao sa Milenom Dravić i režiserom Purišom Đorđevićem. Samardžić je 1967. godine nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za ulogu u filmu "Jutro". Njegova ulica nalaziće se na Karagači, u blizini Bukovačkog dola.

Velimir Bata Živojinović je velikan jugoslovenskog glumišta koji je popularnost stekao i u Kini zahvaljujući ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo". Rođen je 1933. godine, a preminuo je 2016. Glumio je u oko 350 filmova, a snimao je i vesterne u Nemačkoj, a kao i Samardžić, često je tumačio uloge partizana. Bio je inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Ulica Velimira Bate Živojinovića biće paralelna sa Ulicom Ljubiše Samardžića.

Ulica Milorada Mandića Mande će se nalaziti u blizini ulica Bate Živojinovića i Ljubiše Samardžića. Mandić je rođen 1961. godine, a preminuo je 2016. Manda je poznat po svojim televizijskim emisijama za decu, kao što su "Bajka za laku noć", "S one strane duge", "Više od igre". Imao je i zapažene uloge na filmu i televiziji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Važan apel Kragujevčanima

Iako su zalihe na akumulacijama sa kojih se Kragujevac snabdeva vodom dovoljne u ovom trenutku, na drugoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, upućen je apel stanovništvu da racionalizuje potrošnju vode.

8:13

24.7.2024.

1 d

Podeli: