Društvo 0

12.06.2024.

15:55

Dunav prešao granicu, a nastaviće još da raste; U ovim delovima grada se očekuju poplave

Dunav kod Novog Sada prešao je granicu redovne odbrane od poplava koja iznosi 450 centimetara.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević

Dunav prešao granicu, a nastaviće još da raste; U ovim delovima grada se očekuju poplave
EPA-EFE/STR

Podeli:

Prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda su da će i narednih danavodostaj Dunava nastaviti da raste, ali će biti niži od ranijih procena i dostići će oko pet metara, prenosi 021.rs.

Ovo će biti niži poplavni talas od januarskog, kada je vodostaj bio preko pet i po metara.

Kako se navodi u procenama RHMZ-a, Dunav će kod Novog Sada u subotu, 15. juna biti oko 490 centimetara, nakon čega bi trebalo da raste još nekoliko centimetara i potom polako krene da opada.

Vrhunac plavnog talasa će kroz Srbiju prolaziti narednih nekoliko dana i na većini mernih stanica će preći granicu redovne odbrane od poplava, ali će opet svuda biti od metar do metar i po ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Grad Novi Sad spreman da reaguje

Kako se smanjila procena rasta visine reke, vodostaj od oko 500 centimetara ne bi trebalo da izazove plavljenja u nebranjenim zonama kod Novog Sada, što su delovi Kamenjara, Šodroša, Ribarskog ostrva, jer se tu većina objekata gradi da izdrži rast Dunava i do pet i po, pa i šest metara. Viši vodostaj će samo smanjiti prostor na Štrandu, Oficircu, kao i pristup obali na pojedinim mestima, pretežno sa sremske strane.

Dunav je uzvodno u Mađarskoj već krenuo da opada, tako da kod Budimpešte treba da krene da pada ispod granice redovne odbrane od poplava, ali se očekuje da nešto viši vodostaji na reci ostanu još danima.

Zbog visokog vodostaja "Vode Vojvodine" već nekoliko dana sprovode poslove na redovnoj odbrani od poplava na preko 73 kilometra obale Dunava, i to najvećim delom kod Bezdana i Apatina.

Kod Novog Sada redovna odbrana je na manjem delu od 11,4 kilometra u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca. Zbog ovih mera zatvorene su ustave "Prud" u Sremskim Karlovcima, "Sadovi" i "Vojna bolnica" u Petrovaradinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Uskoro obnova Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije.

9:09

16.7.2024.

1 d

Podeli: