Društvo 1

22.04.2024.

12:48

Dan planete Zemlje obeležava se u Novom Sadu radionicama o reciklaži

Dan planete Zemlje 22. april u Novom Sadu se danas obeležava na tri lokacije.

Izvor: Tanjug

Dan planete Zemlje obeležava se u Novom Sadu radionicama o reciklaži
Tanjug/AP Photo/Channi Anand

Podeli:

Ovogodišnja tema je "Planeta protiv plastike" kako bi se ukazala pažnja javnosti na štetu koju zagađivanje plastikom čini po ljude i prirodu, ali i pokrenula pitanja reciklaže, energetske efikasnosti i ekološki održivih vidova transporta.

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović rekla je da su teme kojima se bave radionice za Dan planete Zemlje od velike važnosti za životnu sredinu.

"Ono što je nama ključno danas, ovde na Trgu slobode, jeste reciklaža i upravljanje čvrstim otpadom i ono što je Grad Novi Sad uradio po pitanju primarne separacije otpada, ali i izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom na nivou grada i sedam opština oko Novog Sada. Sve ovo nas priprema za taj centar", rekla je Mira Radenović.

Prema rečima direktorke kompanije SEKOPAK Violete Belanović, Novosađani koriste infrastrukturu za primarnu selekciju otpada.

"Vrlo važan dan kada pričamo o prirodi, odvajanju ambalažnog otpada i reciklaži, a mališanima ćemo to približiti kroz radionice i smeh i šalu. Novosađanima želim da se zahvalim što koriste i kontejnere i zvona i reciklomate i nadam se da ćemo zajedno postizati sve bolje i bolje rezultate", kazala je Violeta Belanović.

Na Trgu slobode je organizovano nekoliko radionica, a akcenat je na recikliranju. Biće i kviz "Ja recikliram", igra sa ambalažom za recikliranje (pet flaše i limenke), edukativni kutak za decu, a za najbolje su obezbeđene nagrade.

Nekoliko nedelja pre obeležavanja Dana planete Zemlje Grad Novi Sad je postavio reciklomate na pet mesta u gradu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: