Društvo 0

04.04.2024.

13:38

Novosađanke, prijavite se za skrining: Evo i kako VIDEO

U Domu zdravlja Novi Sad dnevno se uradi 25 skrining mamografija, a iz ove ustanove pozivaju Novosađanke da se prijave za skrining, odnosno rano otkrivanje raka dojke.

Izvor: B92.net/TV Prva

Novosađanke, prijavite se za skrining: Evo i kako VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Mogu da se prijave sve Novosađanke od 50 do 69 godina.

"Ciljne grupe su žene od 50 do 69 godina koje nemaju apsolutno nikakve tegobe sa dojkama, znači nisu osetile nikakvu promenu, ništa nisu napipale, a žele da urade skrining mamografiju. Mogu da se prijave našem kol centru na broju telefona 021 4879000, daju svoje podatke i nakon toga će biti raspoređene u neki od raspoloživih termina", rekla je dr. Maja Škrbić, radiolog.

Kako je navela, nema liste čekanja, žene dolaze na red u roku od nedelju dana i mamografsko snimanje se radi u Domu zdravlja.

"Cela poenta nacionalnog skrining programa ranog otkrivanja karcinoma dojke je u tome da mi slikamo žene koje su bez tegoba, zato što možemo da uočimo promenu koja je još uvek na jednom mestu lokalizovana, koja se nije proširila, koja nije dala metastaze, kada je lečenje veoma jednostavno, veoma brzo i te žene imaju veću mogućnost izlečenja u odnosu na ženu koja se javi u nekom kasnijem stadijumu razvoja karcinoma", rekla je Škrbić.

Dom zdravlja Novi Sad pokriva populaciju od oko 49.000 žena, toliko ih je od 50 do 69 godina na teritoriji opštine Novi Sad.

"Mi uradimo godišnje oko tri do četiri hiljade skrining mamografije. Moje mišljenje je da je to mali broj, ali pošto imamo samo jedan aparat, mogućnosti aparata su takve da mi više ne možemo da uradimo", zaključujemo Škrbić.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: