Društvo 1

24.06.2024.

14:23

Niška Gradska toplana prva u Srbiji uvela novi sistem naplate

Gradska toplana Niš je prva u Srbiji koja je počela primenu tarifnog sistema i naplatu po potrošnji, a ugradnja daljinskog grejanja, odnosno miksit sistema omogućila je da se postigne velika energetsku efikasnosti, čime su i računi građana bili znatno niži.

Izvor: Novosti/J. Ćosin

Niška Gradska toplana prva u Srbiji uvela novi sistem naplate
dwphotos/Shutterstock

Podeli:

Tehnički direktor Gradske toplane Niš Darko Pejčić kaže da, iako grejna sezona nije u toku, toplana radi punom parom, 365 dana u godini, 24 časa dnevno, jer postoji više toplotnih izvora koji rade tokom cele godine poput toplane Univerzitetskog kliničkog centra koja pored proizvodnje toplotne energije vrši pripremu vodene pare i za grejanje sanitarne tople vode na sistemu KC i gradskim bazenima.

Zbog toga se dugo tragalo za načinom da rad ovog preduzeća bude što efikasniji, a do rešenja su došli zajedno sa kompanijom Grundfos, sa kojom Gradska toplana sarađuje duže od 40 godina.

"Gradska toplana Niš je prva toplana u Srbiji počela naplatu po potrošnji. Sam vid naplate po potrošnji je pokazao da postoji veliki broj objekata koji imaju veliku specifičnu potrošnju, gde smo akcenat na rešavanje problema stavili kod objekata gde je specifična potrošnja veća od gradskih proseka. To se uglavnom javlja kod manjih toplotnih postrojenja koja imaju direktan sistem proizvodnje i predaje toplotne energije", kaže on.

Konkretno na sistemu toplotnog izvora Pantelej došli su do predloga rešenja koje se pokazalo zanimljivim s obzirom na to da su ti objekti imali jako veliku specifičnu potrošnju.

"Taj toplotni izvor ima tri toplotne podstanice gde smo ugradili miksit sisteme koji su kompletno primenili hidrauliku sistema i samog toplotnog izvora, a i samih toplotnih podstanica. Uz pomoć hidrauličke skretnice smo u potpunosti izdvojili primarni hidraulički krug od sekundarnog i uz sistem praćenja, monitoring, potrebe samog objekta i spoljnih uslova koji su u datom trenutku, miksit sistem sam upravlja i isporučuje onu količinu toplotne energije koja je neophodna za taj objekat", objašnjava Pejčić.

Uštede koje su se desile nakon ugradnje sistema s obzirom na to da su na sve tri poslovne podstanice ugradili miksit (MIXIT) sisteme, pokazale su da je toplana kod primarnog energenta uštedela čak 24% energenata u odnosu na isti referentni period, a da se u samim objektima smanjenje specifične potrošnje kreće u rasponu od 25% do 27%.

"U Srbiji su pored Niša i mnogi drugi gradovi prešli na naplatu po potrošnji i primenu tarifnog sistema, međutim, nijedan od gradova u Srbiji nije primenio ovakav vid rešenja. Moja topla preporuka svim kolegama i toplanama da dođu u Niš i sami se uvere u sam rad i način funkcionisanja", istakao je Pejčić.

S obzirom na to da na sistemu toplana ima još tri ovakva toplotna izvora, plan je da na sva tri izvrše zamenu tih agregata.

"Ove godine su započele aktivnosti na rešavanju takvog jednog toplotnog izvora, dok ćemo u narednoj godini rešiti i preostala dva. Naplata po potrošnji je civilizacijski korak napred u odnosu na toplane koje i dalje vrše naplatu po paušalu, tako da ovakvo ulaganje u sisteme koje kao benefit imaju uštedu u proizvodnji i predaji toplotne energije, sve ove uštede se odražavaju na same račune građana. Poređenja radi, zbog ovakvih sistema prosečan račun u oktobru 2023. godine na teritoriji Niša za prosečan stan od 55 kvadrata je bio 1.060 dinara", objašnjava.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

"Zbogom komarci"

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća“ Beograd će i danas sprovoditi akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji grada Beograda uređajima sa zemlje, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

11:05

13.7.2024.

1 d

Servisne informacije

Potpuno izmenjen režim rada gradskog prevoza

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju u Bulevaru Mihajla Pupina (gledano u smeru ka Terazijskom tunelu), od 12. jula, od 22 časa do 14. jula, do 22 časa, doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopštavaju iz Sekretarijata za javni prevoz.

15:10

13.7.2024.

1 d

Podeli: