Društvo 0

15.04.2024.

15:53

Zamenili deponije sa reciklažnim dvorištima: Niš jedini ima čak tri, a planiraju i četvrto

Na prostoru nekadašnje divlje deponije na Stočnom trgu u Nišu otvoreno je reciklažno dvorište.

Izvor: TV Zona plus

Zamenili deponije sa reciklažnim dvorištima: Niš jedini ima čak tri, a planiraju i četvrto
Dragan Mujan / Shutterstock.com

Podeli:

Građani svakog dana od 8 do 20 časova mogu da donesu kabast i reciklabilni otpad koji radnici JKP "Mediana" sortiraju i predaju reciklažnom centru u kome se preradi čak 30 odsto otpada, prenosi TV Zona plus.

Ovo je treće reciklažno dvorište u Nišu, a u planu je da sledeće bude otvoreno na Panteleju.

Posle reciklažnog dvorišta na Medijani kod Toplane i dvorišta u Naselju Crvena Zvezda na Paliluli, na uglu ulica Ivana Milutinovića i Šumadijske otvoreno je još jedno reciklažno dvorište u Nišu. Sastoji se iz dva dela, u prvom je prostor gde se sakuplja nekategorisani otpad, dok se u drugom odlaže reciklabilni otpad, elektronski, stari nameštaj, drvo, tekstil koji radnici Mediane preuzimaju i predaju reciklažnom centru.

"Čak 30 posto otpada koji se doveze u dvorište ide dalje u reciklažu, tretira se dok 70 odsto ide na deponiju", kaže v.d. direktora JKP "Mediana" Niš Ivan Mihajlović. 

U ranije otvorenim reciklažnim dvorištima kod Toplane i u Naselju Crvena Zvezda, nedeljno više od 450 građana odlaže otpad, a za godinu dana u njima je prikupljeno ukupno 13.500 metra kubnih nekategorisanog i oko 180 tona reciklabilnog otpada. To je jedan od načina da se na sistemski način stane na put nastanku novih divljih deponija kojih se godišnje napravi čak oko stotinu, kažu u Mediani.

"Na poziv građana možemo da donesemo sanduke do lokacije gde žive ali se ta usluga plaća, a ova se ne plaća i radnici pomognu dostavljačima da sortiraju otpad", objašnjava Mihajlović. 

Reciklažna dvorišta deo su Programa upravljanja otpadom do 2031. koje sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Gradom Nišom. Preko projekta "Zeleno i čisto" reosorno ministarstvo i Grad Niš do juna će ukloniti čeitiri divlje deopnije u opštinama Crveni Krst i Palilula za šta je izdvojeno sedam i po miliona dinar.a

"Pet miliona koje dajemo za uklanjanje divljih deopnija mogli bismo upotrebiti za sadnju novog drveća i još mnogo toga što doprinosi boljoj živionoj sredini", kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski. 

Niš je među prvim gradovima u Srbiji koji je divlju deponiju zamenio reciklažnim dvorištem, a sada je prvi u Srbiji koji ima tri dvorišta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: