Sreda, 24.02.2021.

18:34

Univerzitet Stanford objavio listu: Naučnici sa PMF u Nišu među najuticajnijim naučnicima

Univerzitet Stanford je objavio listu dva posto najuticajnijih naučnika u svetu baziranu na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina.

Izvor: Niške vesti

Univerzitet Stanford objavio listu: Naučnici sa PMF u Nišu među najuticajnijim naučnicima
Foto: Shutterstock/Bojan Zivkovic

Na listi za kalendarsku 2019. godinu nalaze se i naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, profesori dr Ljubiša Kočinac, dr Dragan Đorđević i dr Dijana Mosić sa Departmana za matematiku. Njihova imena se nalaze među 45 naučnika sa ove liste koji su iz Srbije, pišu Niške vesti.

Među najcitiranijim naučnicima nalazi se i profesor dr Niko Radulović sa Departmana za hemiju PMF-a Univerziteta u Nišu.

“Jako sam se iznenadio kada sam čuo da se nalazim na prestižnoj listi Univerziteta Stanford među 100.000 najuticajnijih svetskih naučnika za 2019. godinu, a još čudnije je to što sam za to saznao od koleginice iz Beograda. Jednostavno nisam ni pomišljao na nešto tako pa nisam ni pogledao listu kada je objavljena. Ovo, svojevrsno priznanje, jedno je od najznačajnijih priznanja od mog prvog objavljenog rada”, kaže profesor dr Niko Radulović.

Stanfordova lista se formira svake godine ali za prethodnu godinu kako bi podaci bili što precizniji. Kvalifikuje naučnike u 22 oblasti, a na osnovu velikog broja parametara. Sve se to poredi sa ostalim naučnicima u oblasti kojom se bave.

“Svakako da mi prija što se nalazim na ovoj listi jer to znači da se bavim istraživanjima koja su od značaja za nauku, na svetskom su nivou i na njima radi još naučnika u svetu”, kaže dr Niko Radulović.

Nagrada je značajna, ne samo za ovog mladog niškog naučnika već i za fakultet na kome radi pa i sam Univerzitet u Nišu u čijem sastavu se nalazi Prirodno-matematički fakultet. Radulović objašnjava da citiranost profesora sa niških fakulteta doprinosi i boljoj poziciji kako fakulteta tako i Univerziteta na Šangajskoj listi.

sim što radi sa svojim studentima, Radulović priprema i srednjoškolce za takmičenje iz hemije zajedno sa kolegom Dušanom Slovićem sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Njihovi takmičari postižu značajne rezultete na međunarodnim takmičenjima. Dodaje da se nada da će i ove godine moći da pokažu šta znaju na Olimpijadi iz hemije koja se održava u Japanu.

Prezadovoljan je rezultatima koje postižu njegovi takmičari srednjoškolci. Dodaje da bi voleo da se takmičenja iz hemije uvedu i za studente.

“To je nešto što nedostaje našim studentima jer bi na taj način bili i motivisaniji za rad, ali bi mogli da pratili i kretanja u svetu nauke kojom se bave. Doduše, oni su i bez toga uspešni, ali odmeriti znanje sa kolegama iz svita je svojevrsna provera svega što su uradili”, dodaje dr Niko Radulović.

Ovaj niški naučnik je na Prirodno-matematičkom fakultetu od 2005.godine i do danas je objavio preko 240 naučnih radova. Ovo nije prvi put da se njegovi radovi nađu među najcitiranijim radovima u svetu.

“Pre 8 godina je „Skopus“, jedna indeksna baza u okviru jednog od najvećih svetski izdavača, pravila pregled koji su najmlađi i najcitiraniji naučnici u okviru svojih oblasti i ja sam bio jedan od njih koji je bio iz Srbije”, dodaje Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: