Sport 0

18.04.2024.

16:09

Odbojkaški klub Dubočica ostvario istorijski uspeh – plasman u Superligu

Odbojkaški klub Dubočica uspeo je da se plasira u Superligu Srbije i time ostvari uspeh koji će ući u anale leskovačke, ali i srpske odbojke.

Izvor: Novosti/Igor Mitić

Odbojkaški klub Dubočica ostvario istorijski uspeh – plasman u Superligu
zieusin/Shutterstock

Podeli:

Leskovac je jedini grad južnije od Kragujevca, osim Niša, čiji su odbojkaši uspeli da izbore mesto u najvišem rangu domaćeg takmičenja.

Kažu da je sada na njima da dokažu da su toga vredni. Cilj im je, da za četiri ili pet godina, igraju veoma ozbiljnu ulogu u srpskom odbojkaškom sportu i da u Leskovac dovedu Evropu.

O desetogodišnjem putovanju Dubočice do superligaškog takmičenja razgovarali smo sa Marjanom Nikolićem (47) koji se tada, kao trener i sportski direktor, vratio u matični klub i zatekao ga u pretposlednjoj ligi.

"Te godine uspeli smo, nekako, da ostanemo u istom rangu i počeli razgovore o aspiracijama da napravimo jedan ozbiljan klub i kako to da uradimo. Sve vreme smo se trudili da klub, u organizacionom smislu, dovedemo na nivo koji može da istrpi sledeći rang takmičenja i to bez rizika da se, već prve sezone, vratimo u ligu iz koje smo došli", priča Nikolić.

"Svaki ulazak u viši rang nadmetanja podrazumeva i grčevitu borbu za opstanak. Pravili smo četvorogodišnje planove i nismo se rukovodili našim željama, već onim koliko smo zreli za dalje napredovanje, što se pokazalo kao ispravno".

Nikolić priznaje da je to bio put tokom kojeg se moralo kalkulisati, a da su se taktičke procene rukovodstva kluba ispostavile veoma korisnim.

"Jedne sezone bila je neka reorganizacija lige. Da smo tada iskoristili mogućnost za maksimalno napredovanje, ovog istorijskog uspeha verovatno ne bi ni bilo. Želeli smo da napredujemo, možda za neke sporo, ali nam je bilo važnije da bude sigurno", ističe naš sagovornik.

Dubočica je pre deset godina sezonu završila na drugom mestu Međuokružne lige Leskovca. Potom je dve godine igrala Drugu ligu - Istok, da bi četiri sezone provela u Prvoj B i isto toliko u Prvoj A ligi, ali je sve vreme rezultatski napredovala.

Leskovčani se ni sada ne zavaravaju da u Superligi odmah mogu da naprave vrhunske rezultate. Cilj im je opstanak i da uporedo sa tim prave još jači klub.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: