Društvo 0

17.04.2024.

10:59

Leskovčanin šest puta obišao planetu: On je prvi svetski putnik iz Srbije VIDEO

Poznati Leskovčanin je pre 114 godina, tačnije 1910. godine, počeo svoju avanturu i čak šest puta obišao planetu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Leskovčanin šest puta obišao planetu: On je prvi svetski putnik iz Srbije VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Milorad Rajčević, rođen je u selu negde između Prokuplja i Leskovca, živeo u Leskovcu ali je nakon toga živeo i u Šapcu, i u Beogradu. On je zaista bio prvi srpski svetski putnik, obišao je čitav svet, obišao je sve tada poznate zemlje i bio gost na dvorovima kraljeva i predsednika.

Nema mesta poznatog gde on nije bio i gde nije poslao svoj putopis ili dokaz da je tamo boravio. U Narodnom muzeju u Leskovcu sada je otvorena izložba o Miloradu Rajčeviću, a u narednih mesec dana Leskovčani će moći to da pogledaju, da vide fotografije gde je sve on to boravio i od koga je prikupio potpise.

Opklada o deset hiljada dinara sa braćom Savić, vlasnicima novina Mali žurnal, 1910. godine, odvela ga na prvo putovanje oko sveta. Da bi dobio opkladu, morao je to da uradi za dve godine i poštuje dogovorena pravila.

"Mogao je da bira čime će da putuje, dobio je tu mesečnu apanažu. Ponašao se kao je gospodin na slikama na ovoj izložbi, vidjet ćete ga uvek onako obučenog u odelu ili naravno shodno prilikama predelu u kome je se nalazio", rekao je Nebojša Dimitrijević, arheolog.

Putovao je preko Sibira, Japana, Severne Amerike, Afrike, Južne Amerike do Evrope i Beograda. Dobio je opkladu, a onda i narednih dvadeset godina nastavio da putuje svetom. Upoznao je poznate ličnosti tog doba i dobio njihove potpise. Ataturku se čak polomilo pero dok se potpisivao.

"Upoznao je i Hitlera, i Musolinija, i Kemala Ataturka. Upoznao je i Ruzvelta, i Pupina, i Teslu, i švedskog kralja, i rumunskog kralja. Kada dođe Kemal Ataturk, izvadi beležnicu, stavi tu na potpis da se to pero slomi. Da on, kažem, ispriča jednu priču kako je ruski car Peter slomio Svetu Petru vazu pa je rekao a ova vaza neće biti samo poznata zato što je držao Sveti Petar ili zato što je i slomio ruski car Petar", naveo je Dimitrijević.

Nakon svih putovanja uspeo je da prikupi 30.000 potpisa svetski poznatih ljudi. Zlatna knjiga sa potpisima nalazi se u muzeju grada Beograda.

"To je ogromno bogatstvo jer ja ne znam da li ćete i gde na planeti naći knjigu sa potpisima toliko goja ličnosti na jednom mestu", dodao je Dimitrijević.

Posle svih putovanja Milovan Rajčević se zamonašio i ostatak života proveo je u manastiru.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: