Počeo sa radom digitalni mamograf: Pregledane prve Leskovčanke

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Opštu bolnicu u Leskovcu, u kojoj je počeo sa radom najsavremeniji, digitalni mamograf.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.11.2023.

18:12

Počeo sa radom digitalni mamograf: Pregledane prve Leskovčanke
Ilustracija/Foto: ORION PRODUCTION/Shutterstock

"Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije - izlečenje svake majke, sestre, ćerke ili supruge. Zato ne treba govoriti o procentima, one su 100 procenata svake porodice", izjavila je Radojević Škodrić.

Podsetila je da je ovaj savremeni aparat, leskovačkoj bolnici uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. oktobra, u sklopu paketa najveće nabavke dijagnostičke opreme ikada do sada.

"Prvih šest pacijentkinja je već pregledano, mamograf će ubuduće raditi u dve smene. Pre podne će se obavljati dijagnostički pregledi, a u popodnevnim časovima će se obavljati skrining", pojasnila je ona.

Radojević Škodrić je, reagujući na pisanja pojedinih medija o tome kako pomenuti aparat "nije u funkciji i ko zna kada će biti", istakla da su ona neistinita, da stvaraju strah i konfuziju među pacijentima, a pokazuju i koliko oni misle o zdravlju građana Srbije.

"Kao što možete da vidite, to nije tačno. Kao svaka ozbiljna i odgovorna vlast, mi smo uradili sve po proceduri – kada u zdravstvenu ustanovu unosite bilo koji medicinski aparat, on mora da se instalira i da prođe određene procedure pre nego što se pusti u rad, zbog bezbednosti pacijenata i zdravstvenih radnika, rekla je direktorka RFZO.

On je podsetila da je, za razliku od njegovih prethodnika iz bivše vlasti, predsednik Aleksandar Vučić ispunio obećanja.

"Prisetimo se da je u njihovo vreme pacijent morao sam da obezbedi sve od najosnovnijih stvari poput konca i gaze, a pogledajmo gde smo sada i gde ćemo tek da budemo, jer sa ovakvim ulaganjima u zdravstvo ne sme da se stane. I kao što je predsednik Vučić i najavio, opšta bolnica u Leskovcu će do kraja ove godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu. Meni kao nekom iz zdravstvene vlasti, predsednik je dostupan 24 sata, zna ime i prezime svakog deteta obolelog od retke ili teške bolesti, i o njihovom stanju se raspituje čak i kad im zdravlje nije više ugroženo" izjavila je Radojević Škodrić.

Rekla je da su edukaciju kadra u Leskovcu sproveli najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovaj aparat postoji već duže vreme.

Takođe, u planu je da ovakve mamografe dobiju Vračar, Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, ali i druga mesta sa ciljem da svaka žena u Srbiji dobije priliku da pravovremeno uradi pregled koji može da spasi život, a što će drastično doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja naših građanki.
"I zato, zbog svih žena, prestanite da izmišljate ovakve stvari”, zaključila je Radojević Škodrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: