Društvo 0

28.05.2024.

8:57

Bez diskriminacije do posla: Još jedan bitan projekat podrške za štićenike iz Kruševca

U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu 10 štićenika je uključeno u program preduzetništva Agencije za regionalni razvoj (ARR) Rasinskog okruga, kako bi im se pomoglo da se zaposle zahvaljujući sertifikatima koje su stekli tokom obuke za deficitarna zanimanja.

Izvor: Tanjug

Bez diskriminacije do posla: Još jedan bitan projekat podrške za štićenike iz Kruševca
TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Podeli:

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je reč o izuzetno bitnom projektu podrške za mlade ljude koji se nalaze u osetljivom životnom periodu. U pitanju su štićenici i štićenice koji su pokazali želju da usvoje nova znanja i dođu do priznatog sertifikata, naveo on, a saopštilo Ministarstvo pravde.

Carević je poručio da je na poslodavcima da pruže šansu mladim ljudima i zaposle ih jer su kvalifikovani i imaju potrebno radno iskustvo.

Štićenici mogu da završe sertifikovane obuke za zavarivače, za sadnju biljaka u plastenicima, zatim za poslove na CNC mašinama, kao i za poslove frizera, manikira i pedikira.

U sertifikatima o završenim obukama se nigde ne navodi da su stečeni u vaspitno-popravnom domu, kako bi se izbegla svaka moguća diskriminacija i stigmatizacija po isteku vaspitne mere.

Osim sertifikovanih obuka, štićenici se stručno osposobljavaju i za poslove vodoinstalatera, livca, mašinbravara, metalostrugara, automehaničara, električara, pekara, kuvara, krojača, molera, zidara i drugih zanimanja.

U ovom trenutku u Vaspitno-popravnom domu se nalazi 170 štićenika, od kojih je 81 odsto uključeno u proces osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok stručno osposobljavanje u zanatskim radionicama prolaze svi štićenici za vreme boravka u ustanovi, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

Jedinstvena ustanova u Kruševcu: Ovo nema nigde u Srbiji, ali i šire VIDEO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: