Društvo 0

12.03.2024.

18:35

Hitna sednica Skupštine grada Kragujevca: Bira se gradonačelnik VIDEO

Skupština grada Kragujevca bira gradonačelnika, zamenike i gradske većnike na sednici koja je sazvana po hitnom postupku.

Izvor: B92.net/TV Prva

Hitna sednica Skupštine grada Kragujevca: Bira se gradonačelnik VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

U toku je rasprava o trećoj tački dnevnog reda, odnosno o predloženim kandidatima za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i desetoro članova gradskog veća.

Vladajuća većina u Kragujevcu, koju čine Srpska napredna stranka, Socialistička partija Srbije, pokret 300 Kragujevčana i jedan odbornik iz redova manjinske Ruske stranke, predložili su za gradonačelnika Nikolu Dašića, novog, odnosno starog gradonačelnika, pošto je Dašić tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu od lokalnih izbora 2020. godine do 28. septembra prošle godine, kada je podneo ostavku na tu funkciju.

Nakon što se završi rasprava, pristupiće se glasanju na stari način, odnosno ubacivanjem listića u glasačku kutiju, s obzirom da još uvijek nije instaliran softver za elektronsko glasanje, što su odbornici baš danas i potencirali da treba u buduće tako glasati.

Sednica je počela još danas u 14 časova, a odužilo se zbog opozicije i opozicionih odbornika koji su  primenili posebnu taktiku uoči sednice. Podelili su se u 10, 11 odborničkih grupa, da bi dobili prosto više vremena. Svaki predsednik odborničke grupe ima pravo na 10 minuta na raspravu, a sada o ovom predlogu mogu da glasaju i ostali opozicioni odbornici.

Opozicija je vrlo često reklamirala povredu poslovnika po raznim osnovama, najčešće žaleći se da je sednica po hitnom postupku nije sazvana na pravi način, odnosno da je sazvana zapravo manje od 24 sata pre nego što je trebalo da bude održana, što kažu da je nezakonito. Međutim, odbornici vladajuće koalicije odbacili su sve reklamacije za povredu poslovnika.

Očekuje se da će rad trajati do duboko u noć, sve dok se ne istrpi poslednja, dakle treća tačka dnevnog reda i gradonačelnik ukoliko dobije podršku, položi zakletvu zajedno sa članovima Gradskog veća.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: