Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Zbog cene grejanja 104 potrošača se isključila sa mreže u Jagodini

Isključenja na lični zahtev sa toplovodne mreže u Jagodini, započeta pre pet godina kada se u jednoj godini isključilo 600 potrošača zbog visoke cene grejanja, nastavljeno je i ove godine, kada su se isključila 104 potrošača.

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Foto:  Depositphotos, fabian19
Foto: Depositphotos, fabian19

Svi koji su se isključili ove godine korisnici su stambenog prostora čija je ukupna površina 4.680 kvadratnih metara, navedeno je u izveštaju o poslovanju J. P "Gradska toplana" u ovoj godini.

"Trend isključenja je opadajući, svake godine sve manji broj korisnika se opredeljuje za drugu vrstu grejanja", navodi se u izveštaju, uz konstataciju da ove godine "nije bilo novih priključaka stambenog i poslovnog prostora".

Vlasnici stambenog i poslovnog prostora, koji se samoinicijativno isključuju sa toplovodne mreže, uglavnom prelaze na drva i ugalj, a neki, kako su rekli za Tanjug, kombinaciju čvrsto gorivo i struja.

"Gradska toplana", koja sa preko 17 kilometara toplovodne mreže, greje oko tri miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, oko 6.000 stanova, socijalne, predškolske i školske ustanove, administrativni centar garda, kao "najveći rizik u poslovanju" navodi, "nelikvidnost koja je posledica loše naplate grejanja".

"Loša naplata ima za posledicu veliki dug Srbijagasu, što prouzrokuje čestu blokadu tekućeg računa i znatno otežava normalan rad preduzeća. Troškovi gasa, učestvuju u ukupnim triškovima materijala i energije sa 92 odsto", navodi se u izvešataju.

Takođe, navodi se da iduće godine nije predviđeno povećaje cene grejanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.