Čačak, prestonica kulture i šljivovice

Institut za voćarstvo, u saradnji sa Narodnim muzejom, a uz podršku Grada Čačka, organizovao je 12. Smotru najboljih srpskih šljivovica. Smotra je održana u okviru projekta "Čačanska rodna Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023" i nazvana je Festival rakije "DOOBRA!!!"

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2023.

10:04

Čačak, prestonica kulture i šljivovice
Foto: Shutterstock/Christian Altekrueger

Prošle subote, 27. maja, u dvorištu Instituta za voćarstvo proglašene su i promovisane najbolje srpske šljivovice za 2022. godinu. Titulu "najbolja" srpska šljivovica ponela je destilerija "Emperus" iz Beograda, drugo mesto je zauzela destilerija "Zavet" iz Čumića, a treće destilerija "Tim" iz Bajine Bašte. Posetioci su mogli da probaju svih 99 ocenjenih vrhunskih šljivovica, kao i šljivovice pobednika ove smotre iz prethodnih 12 godina.

Manifestacija je otvorena uz zdravice posvećene šljivi i rakiji, a bilo je reči i o značaju šljivovice, kao nacionalnog jakog alkoholnog pića, za naš narod, ali i o značaju upisa srpske šljivovice na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Posetioci su mogli da vide izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, Instituta za voćarstvo Čačak i Narodnog muzeja Čačak, na kojima je predstavljena proizvodnja rakije etnološki i tehnološki, kao i radove nastalih u toku radionice Udruženja "Kreativna jazbina".

Proglašenju najboljih rakija prethodio je program "Rakija, zdrava hrana i GMO", u okviru koga su održane dečije radionice, oslikavanje stakla i keramike i sadnja biljaka, kao i predavanja za decu i odrasle o starim i nestalim sortama voća, zdravoj hrani i opasnostima od proizvodnje GMO semena. Predavači su bili Aleksandra Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Ivana Radović iz Udruženja "Okvir života".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: