Društvo 0

19.03.2024.

12:04

Kako zaštititi useve? Ovo povrće je najugroženije u čačanskom kraju VIDEO

Rano proleće izmamilo je poljoprivrednike u bašte i na oranice kako bi zemlju pripremili za setvu, a već zasejano povrće zaštitili.

Izvor: B92.net/TV Prva/RINA

Kako zaštititi useve? Ovo povrće je najugroženije u čačanskom kraju VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Iako kalendarski zima još uvek nije završena, sutra zvanično počinje proleće, pa su brojni povrtari, poput Slavka Damljanovića, već uveliko na svojim parcelma.

"Ja sam već posejao grašak, preventivno sam sipao pepeo kako bi sve bilo ekološki čisto i zdravo. Pored graška, zasejao sam luk, šargarepu, peršun, zelenu salatu, krompir… U mojoj bašti je sve organski, jedino ću hemijske preparate koristiti za krompir zbog zlatice", rekao je Slavko Damljanović iz Ljubića.

On je istakao da je parcelu u kojoj seje povrće oplemenio krečom zbog crva, a a zbog kvaliteta zemljišta. Kada je u pitanju povrće, struka savetuje pre svega primenu preventinih mera, kako bi se sprečila pojava bolesti i štetočina.

"I plodored može biti jedna od mera zaštite, znači smena useva, četvorogodišnji i petogodišnji plodored. Inače, s obzirom na to da je u našem kraju u povrtarstvu najviše zastupljena proizvodnja krompira, važno je povrtarima skrenuti pažnju da je najveća štetočina krompirov moljac, posebno u krajevima u dolini Zapadne Morave", rekla je Ljiljana Stojković Jovanović, savetodavka za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak.

Ona dodaje da su najugroženije sorte krompira one koje se vade krajem avgusta i početkom septembra.

"Preventivne mere koje bi mogle da stave pod kontrolu ovu štetočinu su najpre izbor sorte krompira iz ranijih rokova setve, zatim seme mora biti zdravo, kao i primena četvorogodišnjeg i petogodišnjeg plodoreda", istakla je Jovanovićeva.

Još informacija pogledajte u video-prilogu Televizije Prva:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Poznata ulica dobija novi naziv

Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

8:16

19.5.2024.

1 d

Podeli: