Društvo 0

14.05.2024.

12:42

Pored ekološke, imaće i novčane uštede: Još jedna čačanska škola prelazi na grejanje na gas

U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku uskoro bi trebalo da počne izgradnja gasne kotlarnice kontejnerskog tipa.

Izvor: Čačanski glas/V.T.

Pored ekološke, imaće i novčane uštede: Još jedna čačanska škola prelazi na grejanje na gas
shutterstock/Visionsi

Podeli:

Kako je najavljeno danas, uoči prvog sastanka Radne grupe koja se bavi ovim projektom, biće raspisan tender za izvođača, a do početka naredne grejne sezone Mašinsko-saobraćajna škola (MSŠ) će početi da se greje na gas, umesto na lož ulje koje je do sada korišćeno, piše Čačanski glas.

Osim ekološkog, predviđa se da će novi način grejanja doneti i značajne novčane uštede. Vrednost projekta je 28,6 miliona dinara, od čega je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 18 miliona, a ostatak je ulaganje Grada Čačka.

Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka za oblast zaštite životne sredine, rekla je da će stara kotlarnica na lož ulje, koje nije ekološki prihvatljiv energent, biti stavljena u "hladnu rezervu".Glavni cilj projekta zamene kotlarnice u MSŠ je smanjenje aerozagađenja u Čačku.

Kako je istakla Petronijević, osim smanjenja štetnih gasova koji nastaju korišćenjem nečistih energenata, projekat će imati i ekonomski aspekt, koji podrazumeva finansijske uštede, ne samo zbog niže cene gasa, već i kada je reč o smanjenju troškova za radnu snagu.

"Nova gasna kotlarnica ima snagu 992 kilovata, a biće izgrađen i toplovod koji će biti povezan za već postojeću mrežu u školi. Održavanje i upravljanje vrši se putem daljinskog sistema. Na ovaj projekat čekali smo dugo, ali nam je veoma važno da smo uspeli da obezbedimo sredstva i realizujemo zamenu kotlarnice. Na sastancima Radne grupe utvrdićemo koji nam koraci predstoje. Prvi je, svakako, javna nabavka za izbor izvođača. Sami radovi izgradnje gasne kotlarnice i stavljanje u rad trajaće ukupno 120 dana. Očekujemo da ćemo od naredne grejne sezone imati kompletno postrojenje u školi", navela je Petronijević i dodala da je, pored škole, parner u projektu i JKP za grejanje "Čačak", koje obezbeđuje tehničku i kadrovsku podršku.

Mirko Lazović, direktor MSŠ, podsetio je da se poslednjih pet-šest godina mnogo toga uradilo da bi se realizovala zamena kotlarnice u školi.

"Bio je urađen projekat, ali se, zbog promene zakona, morao uraditi drugi. Iako još nismo legalizovali sve objekte u školi, sada smo uspeli da realizujemo ovaj projekat, uz veliku podršku Grada, koji je dao i parcele, u okviru same škole, za postavljanje kontejnera i izgradnju toplovoda. Pored smanjenja zagađenosti, biće i mnogo lakši način funkcionisanja, zbog digitalnog programiranja. Do sada, ponedeljkom kada dođemo u školu, potrebno je da se kotlovi na lož ulje mnogo ranije aktiviraju da bi se prostorije zagrejale, tako da će sigurno biti i finansijske uštede", rekao je Lazović i naveo još nekoliko projekta za unapređenje uslova rada u školi koje je Grad Čačak podržao,  pri kraju je izgradnja novog objekta za tekstilnu struku, za planirani regionalni centar Grad je izdvojio sredstva za idejni projekat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: