Društvo 0

13.05.2024.

10:55

Ovo je jedan od najstarijih areheoloških lokaliteta u Srbiji VIDEO

Na planini Jelici, kod Čačka, nalazi se jedno zanimljivo arheološko nalazište.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ovo je jedan od najstarijih areheoloških lokaliteta u Srbiji VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Iz rano vizantijskog perioda datira Gradina na Jelici. Iskopavanje je počelo pre četiri decenije i nalazi se na granici dveju opština Lučani i Čačak.

"Gradina na Jelici je jedan od najstarijih poznatih lokaliteta u Srbiji još od sredine 19. veka. Ali prva arheološka istraživanja su usledila 1984. godine pod rukovodstvom profesora dr. Mihajla Milinkovića i za tih 40 godina je otkriven znatan broj različitih građevina, među njima i pet crkava", rekao je Vujadin Vujadinović, arheolog.

Kako je naveo, otkriveni su bedemi naselja koji oni smatraju gradom, negde u trećoj deceniji šestog veka u jednom velikom građevinskom poduhvatu.

"Život je trajao nekih stotina godina. Znači, kažem, negde od 530. do početka sedmog veka. Život na Gradini počinje još duboko u praistoriji, u bakarnom i bronzanom dobu, da bi najveći obim taj grad zauzeo u šestom veku, za vreme cara Justinijana", rekao je Vujadinović.

"Već od sredine trećeg veka polako dolazi do naseljavanja tih germanskih plemena, odnosno Huna sa severa, koji pljačkaju po celom Balkanu. Život zamire negde sredinom petog veka, da bi se ponovo obnovio već u šestom veku", dodao je.

Arheološki lokalitet Gradina na Jelici zauzima prostor od nekih 20 hektara.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Čudo od deteta živi kod Jagodine VIDEO

Frula, saksofon, klarinet, klavir, harmonika, bubnjevi, neko bi pomislio da je reč o orkestru, ali zapravo je reč o talentovanom dečaku iz Glogovca kod Jagodine, Stefanu Dugoliću, koji uspešno svira sve ove instrumente.

10:26

5.6.2024.

1 d

Politika

Završena potraga: Privedene četiri osobe

Pripadnici interventne jedinice u Novom Pazaru su u organizovanoj akciji, koju su sproveli u ugostiteljskim objektima u Ulici generala Živkovića u ovom gradu, pronašli i oduzeli veću količinu hladnog oružja.

22:03

5.6.2024.

23 h

Podeli: