Društvo 0

02.04.2024.

15:21

Stigle prve domaće jagode: U ovom plasteniku kod Čačka je sve prirodno

Sa prvim danima proleća u selo Bapsko Polje kod Čačka stigle su i prve organske jagode i to zahvaljujući hodočasniku Milovanu Koloviću Geru, koji je odlučio da se iz grada preseli u selo i napravi plastenik.

Izvor: RINA

Stigle prve domaće jagode: U ovom plasteniku kod Čačka je sve prirodno
RINA

Podeli:

"Dugo sam živeo u gradu i poželeo sam da dođem na selo da živim zdravim životom, posvetim se prirodi i da se bavim organskom proizvodnjom zdrave hrane. Sve to je krenulo nakon iskustava i dugih putovanja po srpskim svetinjama, počev od Svete Gore", kaže Milovan za RINU.

Tokom pravljenja plastenika, uložio je veliki trud kako bi sve bilo prilagođeno organskoj proizvodnji jagoda.

"Najveći deo je izrađen od organskih delova od bagrema, od jasike. Pokušao sam najviše što sam mogao da se posvetim prirodi. Jagode sam posadio, one su sada početkom aprila stigle na rod. Između redova jagoda stavio sam slamu koja sprečava korov da priđe samoj jagodi. Deo rasada sam dobio, deo sam doneo sa Svete Gore", rekao je on.

RINA

Milovan je istakao da ništa ne koristi što se tiče hemije i pesticida, jer ima adekvatnu zamenu i prihranu iz prirode.

"Pravim organska đubriva od koprive, od maslačka, takođe postoji i trava koju zovu divlja kopiva koja ne žari, a veoma je po izgledu slična običnoj koprivi. Od svega toga napravim preparate i đubriva i njima prihranjujem i zalivam. Čitav ovaj plastenik, kao što sam rekao sve je maksimalno prirodno, konstrukcije su od bagrema, od starih jasika, jedino sam morao zbog vetrova i oluja koje se javljaju u poslednje vreme deo konstrukcije je od metala", zaključio je Milovan.

Dakle, zrenje jagoda koje su iz porodice ruža rezervisano je za maj i jun, međutim ove jagode u Bapskom Polju na rod su stigle, možda i najranije u Srbiji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: