Politika 0

21.06.2024.

14:18

Formirana gradska Skupština u Beogradu

Formirana je Skupština Grada Beograda na današnjoj konstitutivnoj sednici.

Izvor: B92.net

Formirana gradska Skupština u Beogradu
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Podeli:

Za predsednika Skupštine grada izabran je Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije.

Ukupno u glasačku kutiju je ubačeno 72 listića. Za Nikodijevića je glasalo 60 odbornika, a 12 odbornika je bilo protiv.

Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine. Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u Skupštini grada.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su Igora Jovanovića za zamenika predsednika gradskog parlamenta. Od 110 odbornika, glasalo je 72. Jovanović je dobio ukupno 61 glas, što predstavlja većinu odbornika.

Takođe, izabrana je Biljana Živković za sekretara Skupštine grada i Tatjana Vučenović za njenu zamenicu, čime je završena konstituvna sednica Skupštine grada.

Nikodijević je izjavio da će već sledeće nedelje biti sednica gradskog parlamenta na kojoj će se birati gradonačelnik Beograda i Gradsko veće, a odmah potom i sednica na kojoj će se odlučivati o budžetu grada Beograda za 2024. godinu.

Na početku sednice usvojen je predloženi dnevni red. Takođe, izabran je i verifakiconi odbor u predloženom sastavu. Verifikacioni odbor čine Nebojša Bakarac, sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", Biljana Mučibačić sa liste "Savo Manojlović- I ja sam Beograd" i Dušan Pavlović ispred "Biramo Beograd".

Odbornici Skupštine grada usvojili su izveštaj Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o dodeli mandata odbornicima Skupštine grada Beograda, čime su potvrđeni mandati za svih 110 odbornika gradskog parlamenta.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Konstitutivnoj sednici predsedavao je do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Beograda, najstariji odbornik Toma Fila.

Nakon potvrđenih mandata odbornika u Gradskoj skupštini, lista "Savo Manojlović- I ja sam Beograd" napustila je konstitutivnu sednicu. Dok je Dobrica Veselinović ispred liste "Biramo Beograd" dao je ostavku na mesto odbornika.

Na dnevnom redu sednice se nalazi potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika Skupštine grada, kao i sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Na konstitutivnu sednicu u Skupštini Grada ranije su stigli kandidati za odbornike sa liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra". Stigli su Miroslav Čučković, Nikola Nikodijević, Aleksandar Antić, Toma Fila, Nebojša Bakarec, kao i Živorad Žika Nikolić, Branislav Milićević, Iva Štrljić i dr.

Podsetimo, prema rezultatima beogradskih izbora održanih 2. juna, izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" imaće 64 mandata u Skupštini grada. Lista "Savo Manojlović- I ja sam Beograd" osvojila je 21 odborničko mesto, koalicija "Biramo Beograd" 14 odbornika, lista "Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović" ima 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska "Ruska stranka" sa jednim predstavnikom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: