Beograd - Politika - B92 Lokal

Vesić o Beogradu 2030: Dve linije metroa, tri nova mosta, nijedno vozilo javnog prevoza neće biti na dizel...

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će u narednih mesec dana bit objavljen program "Beograd 2030".

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Na njemu su, kako je napomenuo, radili fakulteti Beogradskog univerziteta, nevladine organizacije, instituti, ugledni domaći i strani stručnjaci.

"Želimo da građani znaju kako će Beograd izgledati 2030. godine. Tada ćemo imati dve linije metroa, BG voz koji povezuje sve prigradske opštine sa užim centrom grada... Nećemo imati nijedno vozilo javnog prevoza na dizel, što znači da ćemo udisati zdraviji vazduh, prerađivaćemo svu otpadnu vodu koja ide iz naše kanalizacije u reke. Imaćemo pet fabrika za preradu otpadnih voda, novu fabriku za pijaću vodu, nova tri mosta, gradski tunel koji će povezivati Karađorđevu ulicu i Pančevački most, tunel ispod Topčidera... Imaćemo novih 50 kilometara tramvaja, produžićemo trasu od Banovog brda prema Ceraku, od Jurija Gagarina na Bežanijsku kosu i od Bogoslovije preko Ade Huje do leve obale Dunava, uređene obale, više od 100 kilometara biciklističkih staza... To je vizija koju nudimo građanima i sa njom ćemo izaći na izbore", istakao je Vesić za Kurir.

Danas se u Beogradu živi bolje nego 2014, ocenjuje on.

"Da li je dovoljno dobro - nije, jer ljudi normalno uvek žele više i bolje. Danas je prosečna plata u Beorgadu 700 evra, a bila je 542. Plata je u Beogradu za osam godina povećana za 248 evra, ili 50 odsto. Kada 2025. godine plata u Srbiji bude 900 evra, u Beogradu će biti 1.100", rekao je Vesić za Kurir.

On je podsetio da je u Beogradu 2014. nezaposleno bilo 108.289 ljudi, a danas 66.565, da je, što je još važnije, u prestonici 2014. bilo 558.620 zaposlenih, a sada 750.500 - znači da je otvoreno skoro 192.000 novih radnih mesta.

Broj dece u vrtićima, dodao je, sa 49.602 u 2012. godini, povećan je na više od 80.000.

"Pogledajte šta je sve izgrađeno. Završava se obilaznica, rekonstruišu veliki bulevari i trgovi, urađeno je više od 500 fasada, u novembru počinjemo da gradimo metro... To su istorijske stvari za grad i to su naši rezultati", istakao je Vesić.

Upitan ko će biti gradonačelnik, "pošto pobedu ne dovodi u pitanje", jer se spelukiše da bi ulazak Aleksandra Šapića u redove naprednjaka bio signal da će preuzeti vođenje prestonice, on kaže da je za SNS dobro da bivši protivnici prihvataju politiku Aleksandra Vučića i dodao da je ta stranka otvorena za svakog sa dobrim namerama ko prihvata njenu politiku.

"To se odnosi kako na Šapića, tako i na druge", naglasio je Vesić.

Podsećajući da od 2008. godine u Beogradu nema direktnog izbora gradonačelnika, on je rekao:

"Kod nas se ne bira gradonačelnik, već politika. Ako naša politika dobije poverenje građana, odredićemo tim koji će da vodi Beograd i sprovodi Vučićevu politiku", kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.