Utorak, 09.11.2021.

15:22

Raspisan tender za procenu stanja kuća, solitera i mostova duž trase prve linije BG metroa

JKP Beogradski metro i voz raspisao je nabavku za snimanje postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata za potrebe utvrđivanja osetljivosti od uticaja izgradnje tunelskih deonica i stanica prve faze linije 1 beogradskog metroa.

Izvor: eKapija

Raspisan tender za procenu stanja kuća, solitera i mostova duž trase prve linije BG metroa
Ilustracija: Alexandr Medvedkov/Shutterstock

Reč je naime o proceni stanja 142 zgrade i drugih objekata koji se nalaze na trasi prve faze linije jedan, piše eKapija.

Radi se o objektima koji se nalaze na trasi beogradskog metroa koja obuhvata deonicu od stanice Železnik do stanice Karaburma u dužini od 16,6 km sa 16 stanica.

Procenom će biti obuhvaćene sve vrste zgrada (kuće, zgrade, soliteri, istorijski spomenici itd.) i njihovo neposredno okruženje, podzemne kontrukcije kao što su otvori za ventilaciju, garaže, podzemni pešački prolazi, kao i mostovi, vijadukti itd.

"To će biti najbolji metro na svetu u ovom trenutku; rano je govoriti o ceni"

"Na osnovu procene postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata odrediće se njihova svojstvena osetljivost od uticaja izgradnje tunelskih deonica, stanica i prateće infrastrukture metroa", navodi se u projektnom zadatku koji je sastavni deo tenderske dokumentacije.

Prva faza Linije 1 obuhvata oko 2,25 km nadzemne deonice sa 2 stanice, oko 3,1 km plitke podzemne deonice (Cut&Cover) sa tri stanice i oko 11,25 km duboke podzemne deonice-tunelska deonica (TBM, Nova austrijska tunelska metoda) sa 11 stanica.

Glavni uzrok koji može dovesti do potencijalnih oštećenja zgrada i inženjerskih objekata je pomeranje u tlu koje nastaje usled prolaza TBM mašine (TBM - Tunnel Boring Machine), radova na iskopavanju stanica, pratećih konstrukcija (vertikalni otvori za ventilaciju i/ili evakuaciju) i deonica u "Cut&Cover" iskopu, kao i moguće promene nivoa podzemnih voda prilikom izgradnje.

"Prvi sam tražio da metro ide do Prokopa i Kliničkog centra, ali to nije moguće"

Drugi uzroci potencijalnih oštećenja, ali ne manje važni, su vibracije nastale usled radova poput pobijanja šipova i zbijanja tla.

Prethodno je već, kako se podseća, sprovedena inspekcija enterijera i eksterijera za 145 glavnih zgrada i inženjerskih objekata u okviru zone geotehničkog uticaja prve faze linije 1 metroa, koje je selektovao projektant, kompanija Ežis rejl (Egis rail), koja je i izrađivač Studije opravdanosti sa Idejnim projektom za prvu fazu Linije 1 metroa.

Nakon analize dobijenih rezultata Ežis rejl je selektovao dodatnih 142 zgrada i inženjerskih objekata koji su predmet ove nabavke, odnosno za koje će se izvršiti inspekcija enterijera i eksterijera.

Rok za podnošenje ponuda je 18. novembar 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: