Prva linija metroa na proleće sledeće godine: "Brz, racionalan i efikasan i da služi Beograđanima"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da prva linija metroa počinje da se gradi na proleće iduće godine.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2021.

11:40

Prva linija metroa na proleće sledeće godine:
Foto: Depositphotos/PinkBadger

Momirović je, obrazlažući Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, rekao da Srbija želi da ima racionalan pristup u izgradnji, da tehnologija bude najsavremenija, ali da, s druge strane, metro ne treba "ni da pršti od luskuza", ni da bude po uzoru na one u Indiji.

"Želimo da metro bude brz, racionalan i efikasan i da služi Beograđanima. Svi na društvenim mrežama šeruju kolone automobila, a u perspektivi gužve će biti još veće, jer se ekonomski standard duplirao u poslednjih šest-sedam godina", rekao je Momirović u Skupštini Srbije.

On je istakao da je temelj izgradnje metroa fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela.

Prema njegovim rečima, metro će se graditi po modelu pariskog metroa, a građani Beograda će izabrati kako žele da izgledaju šinske kompozicije.

Momirović je kazao da će prva linija ići od Železnika preko Makiša, Žarkova, Belih voda, Požeške, parka na Banovom brdu, Ade Ciganlije, Sajma, Mostarske petlje, Savskog trga gde će se, kaže, ukrštati sa drugom linijom.

Zatim ide Trg republike, Skadarlija, Dunav stanica, Pančevački most, železnička stanica Karabruma, Višnjička, Mirijevski bulevar, sedma gimnazija i poslednja stanica je Mirijevo.

Druga linija, kaže Momirović, kreće od Železničke stanice u Zemunu preko novosadskog puta, stadiona u Zemunu, Aleksandra Dubčeka, opštine Novi Beograd, Merkatora gde će se, dodaje, ukrštati sa trećom linojom metroa za koju se sada radi idejno rešenje.

Ta treća linija će se kretati od Kvantaške pijace, Bežanije, Surčina, Arene, Ušća, Pristaništa. Trga republike, Narodne skupštine, Višegradske, Prokopa, Vitanovačke, TC Stadion, Braće Jerković, Stepe Stepanović, Trošarine, Banjice.

On je rekao da se o projektu metroa priča od 1971. godine, ali da će ova vlast taj projekat realizovati i da na proleće počinje izgradnja prve linije metroa.

Na dnevnom redu sednice su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.

Poslanici će raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojima se propisuje između ostalog, da će u prizemlju stambene zgrade investitor moći da izgradi i prostor namenjen za komercijalne delatnosti, sa sadržajima potrebnim stanovnicima budućeg stambenog naselja.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, njime se predlaže se uvođenje registra izdatih brodarskih knjižica, registra brodskih dnevnika i registra izdatih ovlašćenja članova posade brodova unutrašnje plovidbe kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, a sve u cilju bezbednosti plovidbe.

Poslanici bi trebalo da razmotre i predlog za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: