Glavni grad dobio još jedan sekretarijat i važnu fondaciju

Beograd je danas, odlukom Skupštine grada, osnovao Fondaciju za decu i mlade Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

14:56

Glavni grad dobio još jedan sekretarijat i važnu fondaciju
Foto: Beoinfo

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, razlog je u tome što postoji jedan broj porodica, uglavnom sa više dece, koje nisu prepoznate u sistemu socijalne zaštite a potrebna im je pomoć.

"Imamo mnogo porodica samohranih roditelja, najčešće majki, bez dovoljno prihoda, za koje ćemo obezbediti razne vrste pomoći, posredstvom konkursa. To će biti pomoć u hrani, za nabavku školskog pribora, pomoć u odeći do toga da se obezbedi prekvalifikacija za roditelje kako bi dobili posao. Svako dete zaslužuje srećno detinjstvo i nijedno dete ne sme da bude gladno", poručio je Vesić, saopštio je Beoinfo.

Upravni odbor imaće petnaest članova, mahom javnih ličnosti, uz predstavnike kompanija koje budu donatori. Na period od četiri godine predsednica ovog odbora je Leontina Vukomanović, a članovi su Dejan Stanković, Lazar Marković, Lazar Ristovski, Viktor Savić, Verica Bradić, Branko Milićević Kockica, Jelena Karleuša, Olivera Miletović, Silvija Alavanja.

"Nadam se da ćemo pomoći što većem broju porodica. Osim novčane pomoći, poziv kompanijama jeste da pomognu da se samohrani roditelji zaposle, kako bi mogli da sami prehrane svoju porodicu i da se dovoljno osnaže, što je i krajnji cilj", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad ranije osnovao i Fondaciju za mlade talente Grada Beograda, zahvaljujući kojoj je do sada pomognuto više od dve stotine mladih ljudi, kako bi nastavili da razvijaju svoje talente.

Gradska uprava dobila Sekretarijat za poljoprivredu

Gradski odbornici saglasili su se na današnjoj sednici i da se osnuje Sekretarijat za poljoprivredu, jer je kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, poljoprivreda sve značajnija za privredu Beograda.

"Mnogo sam se bavio pitanjem poljoprivrede u Beogradu poslednjih godina, mi imamo 250.000 hektara poljoprivredne površine, obradivog zemljišta na teritoriji grada i najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine. Poljoprivrednici zaslužuju da imaju svoj sekretarijat. Od 2012. godine izdvajamo oko 20 miliona za pomoć poljoprivrednicima, a sledeće godine izdvojićemo 300 miliona dinara, što je oko 2,5 miliona evra, i to je pomoć koju će poljoprivrednici dobijati mimo onoga što dobijaju redovno od države. To je pomoć za plastenike, pčelare, za kupovinu mehanizacije. Hoćemo da pokrenemo časopis za poljoprivrednike, imamo ideju da pokrenemo kancelariju kako bi poljoprivrednicima pomogli da učestvuju u projektima Evropske Unije, a dobio sam i dobar predlog da uvedemo i projekat za organsku hranu", objasnio je Vesić.

Kako je naveo, veoma je mali procenat iskorišćenosti sredstava Evropske Unije u ovoj oblasti i dodao da će kancelarija o kojoj je govorio pomagati poljoprivrednicima, između ostalog, i za besplatno pisanje projekata. Prema njegovim rečima, u Beogradu ima 33.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

On je najavio da će se na nekoj od narednih sednica pred odbornicima naći i strategija razvoja Beograda do 2030. godine, a koja je rađena u saradnji sa Beogradskim univerzitetom.

"U toj strategiji videće se koliko je poljoprivreda dobila na značaju. Do sada smo se ponašali kao da poljoprivreda ne postoji. Prvi korak je da se oformi Sekretarijat za poljoprivredu, a onda ćemo mnogo više moći da se pozabavimo poljoprivrednicima Beograda", istakao je Vesić.

Sekretar za upravu Nikola Prelević je rekao da se odlukom o izmenama i dopunama odluke o Gradskoj upravi se sekretarijati za javno prevoz, investicije, energetiku, zaštitu životne sredine i Beokom usklađuju sa projektom Beograd smart siti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: