Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

B92.net otkriva: Poznate sve lokacije stanica prve linije metroa, sledi arhitektonski konkurs

Arhitektonski konkurs za izgled prve stanice metro sistema biće raspisan u narednih šezdeset dana, rekao je za B92.net gradski urbanista Marko Stojčić. Očekuje se i da se krajem leta, početkom jeseni, održi izložba gde će biti prikazan izgled tih stanica.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: prochasson frederic/Shutterstock
Foto: prochasson frederic/Shutterstock

"Ideja je da metro stanice budu svaka za sebe umetničko delo u arhitektonskom smislu i nešto što ne viđamo tako često u metro sistemima u svetu", naveo je gradski urbanista.

Poručio je da će biti održan i javni uvid u Plan generalne regulacije šinskog sistema koji če omogućiti građanima da podnesu sugestije, primedbe, na samu trasu kako metro sistema, tako i na trasu proširenja tramvajskog sistema i BG voza.

"Kad pričamo o prvoj liniji metroa, upravo na javnom uvidu građani će moći da vide sve tačne pozicije metro stanica", poručio je Stojčić.

Stojčić je naveo i da je već sada u toku postupak u kom projaktant idejnog rešenja metro sistema u Beogradu kompanija Ežis ide na teren. U toku tog, kako kaže, postupka sagledavanja lokacije imaće nekoliko interakcija sa građanima na samoj trasi metroa gde će ih anketirati i prikupljati informacije u vezi sa njhovim potrebama.

Stojčić je poručio i da je show-room koji treba da bude postavljen na Trgu republike u pripremi i da će biti u narednih nekoliko meseci. "I tu će građani moći da iznose svoje predloge i da ostavljaju komentare vezane za izgradnju metroa i svega što prati tu izgradnju".

U ovom trenutku su, navodi, poznate sve lokacije za stanice metro sistema za prvu linju i drugu fazu prve linije, dok za drugu liniju postoje aproksimativne pozicije.

Stojčić je naveo da se pripremaju i ankete putem kojih će građani moći da se opredele za izgled vozova i enterijera.

Kamen temeljac beogradskog metroa planiran je za kraj 2021. godine. Kako je ranije najavljivano, tada bi trebalo da krene izgradnja depoa na Makiškom polju. To će označiti početak gradnje prve linije dugo očekivanog beogradskog metroa.

Radovi na izgradnji prve linije, dužine 21,3 kilometar i sa 21 stanicom, a koja će ići od Železnika do Mirijeva, trebalo bi da budu završeni 2028. godine.

Druga linija će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i imaće 20 stanica. Beogradski metro imaće i treću liniju, čija trasa još nije utvrđena, a njen koncept kako je ranije najavio ministar finansija Siniša Mali biće Beograđanima predstavljen u aprilu.

Procene su da će izgradnja metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.