Društvo 0

26.03.2024.

8:30

Najveće akademsko naselje na Balkanu dobija još dve lamele

Najveće akdamesko naselje na Balkanu - Studentski grad, trebalo bi da dobije novi objekat površine više od 27.000 kvadarta za smeštaj oko 950 studenta.

Izvor: Novosti/B.B.

Najveće akademsko naselje na Balkanu dobija još dve lamele
jl661227/Shutterstock

Podeli:

Urbanistički projekat prve faze budućeg kampusa može se videti na javnoj prezentaciji Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

U sklopu postojećeg kompleksa planirana je izgradnja dve lamele međusobno povezane pasarelom na svim spratovima. Prva zgrada će imati prizemlje i devet spratova, bruto površine 17.323 metra kvdaratna sa 319 soba i 638 krveta. Susedna lamela će biti sprat niža, imaće prohodan ravan krov, ukupne površine 9.922 kvadrata. U 156 soba biće smešteno 312 studenata.

Prvom fazom predviđena je izgradnja pratećih objekata i tehničkog bloka koji čine trafostanica, priključno razvodno postrojenje, dizel-agregat, toplotne pumpe, kao i kontrolni punkt sa nadstrešnicoma iznad pešačkog pristupa i promenada u južnom delu kompleksa.

Kako je prošle godine izjavio tadašnji ministar prosvete Branko Ružić, očekuje se da radovi počnu u drugoj polovini ove godine.

Ukoliko sve bude teklo po planu izgradnja novog objekta trebalo bi da bude gotova do kraja 2026. godine. Rekonstrukcija se radi u okviru projekta "Studentsko stanovanje", finansiranog kreditnim sredstvima Razvojne banke saveta Evrope - CEB sa 32 miliona evra, dok će učešće Srbije biti 16 miliona evra.

Pored izgradnje novog bloka u "Studenjaku", planiran je završetak izgradnje studentskog doma u Nišu sa 400 mesta.

U okviru druge faze projekta "Studentsko stanovanje" biće izgrađena nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstruisan beogradski Studentski dom "Karaburma". U sklopu Studenstkog grade je trenutno četiri bloka sa više od četiri hiljade akademaca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: